Keresés
Close this search box.
Egresits Tamás-Photography

„Én és a Gymstick” – avagy tényleg létezik szerelem első látásra?

Egresits Tamás-Photography

Számomra határozottan igen! Igenis létezik első látásra szerelem! Nem-nem, most nem arra gondoltam… Egy fitneszeszközről beszélek, amelyet ha egyszer kipróbálsz, akkor meg fogod szeretni! Hat évvel ezelőtt az egyik budapesti nagy sportrendezvényre már teljes „ezt is kipróbálom” listával érkeztem. Bekarikáztam és becsillagoztam azokat az előadókat és órákat, amelyeken biztos, hogy részt szeretnék venni. A Gymsticket még észre sem vettem, teljesen elkerülte a figyelmemet. Vajon hogyan is lehetett ez?

Már túl voltam pár nagyszínpados órán, izzadtan, fáradtan, de nagyon lelkesen elindultam felfedezni a kisebb pódiumok adta lehetőségeket. Amikor odaértünk, éppen osztogattak valamilyen kék (közepes) és zöld (könnyű) botokat. Rám nézett az egyik hölgy, és megkérdezte, hogy szeretném-e kipróbálni. Gondoltam, mi baj lehet belőle? Életem egyik legjobb döntése volt. Persze csak és kizárólag a házasságom után!

Álltunk ott a barátnőmmel, csak néztünk jobbra és balra, hiszen valakinek a kezében volt a bot, és volt olyan, akinek a lábára volt „kötözve”. Most akkor hogy is van ez? Persze megindult a fényképezés és a bolondozás, mert hát pontosan tudjuk: amiről nem készült fotó, az meg sem történt. Ugye így van?!

Azonban nem kellett sokáig töprengeni azon, hogyan is kell használni majd edzés közben, mert megjöttek a fellépők, és nagyon szakszerűen elmagyarázták, mit hogyan fogunk csinálni.

A bot tulajdonképpen egy üvegszálas rúd, amelynek a közepe szivacsréteggel van bevonva, és gumikötél van mindkét végén, egy-egy textilkengyellel. Először is szóltak, hogy mindenki a kengyelt szépen helyezze vissza a bot végére, mert a bemelegítés így fog történni. Ugyanis a cél a mozgásterjedelem növelése volt, az ízületek mobilizációja ellenállás nélkül.

Most már pontosan tudom, hogy a gyakorlatok triókban történnek, ugyanis egy bizonyos izomcsoport kifárasztása a cél. De közben az egyensúly és a koordináció bevonásával a test szinte minden egyes izma bekapcsolódik, és különböző kihívásokkal találja szembe magát a testünk. A Gymstick egy innovatív fitneszeszköz, amely ötvözi a botot a gumikötelek ellenállásával, hogy egy átfogó és egész testre ható edzést tegyen lehetővé. A gyakorlatok közben nagyon egyszerű az ellenállás növelése, számomra ettől is fantasztikus ez az eszköz. Nem kell letenni, és súlyt pakolni rá, csupán csak fogom, megcsavarom a botot, és közben a kötelek felcsavarodnak a bot két végére. Egyik titka, hogy szinte minden kívánt irányban és helyzetben ellenállást képez.

Három egymást követő gyakorlatból állnak a triók, 30 másodpercig dolgozunk, és 10 másodperc pihenőidő van. Beszámolás a gyakorlatok kezdése előtt és a vége előtt 4 ütemmel jön a sípoló hang, amelyből tudjuk, hogy már csak ennyit kell kibírni. Szinte biztat, hogy: kitartás, srácok, mindjárt vége. Az egyik cseppet sem kímélő órámon a csajok közölték velem, hogy a kedvencük az aznapi órán a „pipippelés” volt! Úgy várták a hangot, mint a messiást!

A rendezvényen csupán „csak” félórás volt az edzés, de azt éreztem, hogy menten leszakadnak a kezeim, és a lábam már görcsben állt. Azt éreztem, hogy ha még egyet tolnom kell bármelyik irányba a bottal, elvérzek ott azonnal. Rájöttem, hogy a bot vagy a kengyel által szinte össze vagyok kötve az eszközzel, így minden egyes mozdulatnál szinte az összes izmom bekapcsolódik a gyakorlat elvégzése közben. Nagyon fáradtan, de tele élménnyel érkeztem haza, és a családom pontosan érezte a beszámolóm alatt, hogy most itt valami nagy dolog történt velem.

Fogtechnikusként dolgoztam, és aki ismeri ezt a szakmát, pontosan tudja, hogy nem létezik olyan, hogy munkaidő. Az élet sokszor közbeszól, mert hiába számoltuk ki az időt, kijön a fogon egy hólyag, bejön egy javítás, és már el is úsztunk. Mivel a férjem is fogtechnikusként dolgozott, azzal kellett szembesülnünk, hogy a gyerekek a laborban nőnek fel. Hoztunk egy (számomra először felfoghatatlan) döntést: vagy a család, vagy a munka. Milyen döntést is hozhattam volna anyaként és jó feleségként?

Akkor még nem gondoltam, hogy életem legjobb döntése lesz! A férjem tudta, hogy mindig is imádtam mozogni, és mivel fiatalon táncoltam, versenyeztem, elkezdett az aerobikedzősködés felé irányítani, mondván: jobb több lábon állni.

Megszereztem a fitneszképesítést, közben pedig párhuzamosan a Gymstick-képzést is elvégeztem. Nem volt kérdés számomra, hogy milyen órákat fogok tartani…

A Gymsticket egy fantasztikus eszköznek tartom, mert:
– kicsi, könnyű, és egyszerű vele dolgozni,
– bárhol, bármikor használható,
– megállja a helyét a rehabilitációtól kezdve a versenysportig,
– gyerekeknek és szenioroknak is tökéletes, így kortól függetlenül alkalmazható,
– férfiak és nők egyaránt tudnak vele edzeni, mert különböző erősségű botok léteznek, az ellenállást 0–30 kilóig lehet növelni,
– egyszerűen és hatékonyan kombinálja a kardió, az izomerő, az állóképesség, valamint a mozgékonyság fejlesztését és az erőedzést,
– a gyakorlatok csoportosan és egyénileg is végezhetők,
– minél jobban feszülnek a kötelek, annál nagyobb kihívást jelent a test izmainak, hogy fenntartsák a törzs helyes stabilitását,
– egyensúlyfejlesztésre is tökéletes.

A Gymsticknek és Czégel Erikának köszönhetően lett egy új „családom”, a Gymstick Dream Team. Sok jó, kedves és elhivatott edzővel alkotjuk együtt ezt a csapatot, és sok-sok rendezvényen léphettünk már fel együtt. Nem tudom megunni! Még mindig dobogó szívvel, nagy lelkesedéssel és teljes odaadással készülök minden egyes fellépésre. Imádom a rendezvények hangulatát, azt, hogy ott áll a színpad előtt több száz, sportolni vágyó ember, és csak arra várnak, hogy megszólaljon a zene, és induljon a móka. Megunhatatlan!

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem ezt a szenzációs eszközt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top