kettlebell

Mi is az a kettlebell, és hogyan használd a gyakorlatban?

Az eredeti kettlebell öntöttvasból vagy acélból készül. A kettlebell formája egy ágyúgolyóra emlékeztet, hozzáerősített fogantyúval. Látványra olyan, akár egy csőr nélküli teáskanna – innen a kettlebell elnevezés.

A kettlebell körülbelül 350 évvel ezelőtt vált ismertté. Bármilyen meglepő, az oroszok eleinte szórakoztatásból dobálták, és csak később kezdték el súlyemelésre használni. Igaz, más források szerint egyenesen az ókori görögök fejlesztették ki az V. században.

Akárhogy is, a kettlebell rendkívül hatékonyan égetik a kalóriákat, és felhasználható az alsó és -felsőtest állóképességének növelésére. Ma már számos fitneszbolt kínálatában megtalálható, például itt is: https://www.insportline.hu/kettlebell.

A kettlebellnek számos méretváltozata létezik, és a súlya is széles skálán változhat. Hatékonyságának egyik legfőbb oka a szerkezete, hiszen a súlypontja miatt gyakran nehezebb, mint a hagyományos súlyzók.

A kettlebell ezért fejleszti az izomzatot és az egyensúlyt is. Ezenkívül a futás alternatívája is lehet, mivel a légzésért felelős izmokat is aktiválja.

Hogyan érdemes használni a kettlebellt?

Mielőtt elkezdenéd a kettlebell használatát az edzéseken, fontos megjegyezni, hogy a helyes gyakorlatvégzés rendkívül fontos.

Minden a megfelelő súlyú eszköz kiválasztásával kezdődik. Először is mérd fel az edzettségi szinted, majd döntsd el, hány ismétlést szeretnél végrehajtani!

Az edzettségi szinttől függően a kezdők általában kilót használnak, míg a profibbak már 8 kilóval edzenek. Teszteld le a különböző súlyokat és döntsd el, melyik lenne a legjobb a számodra! A férfiak általában 6 kilóval kezdik, és egészen 12 kilóig mennek el.

A sérülések megelőzése kulcsfontosságú. Elkerülheted őket, ha a lábfejed biztonságosan – vállszélességben – rögzíted, és a sarkadra terhelsz. Soha ne lendítsd és ne emeld a kettlebellt közvetlenül a fejed fölé! Ha mindezeket a szabályokat betartod, gyors fejlődést tapasztalsz majd, ráadásul élvezetes edzésben lehet részed.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top