Keresés
Close this search box.
ewc 2022 24h de spa

Óriási magyar siker Spában: Kovács Bálint az ötödik helyen végzett a 24 órás vb-futamon!

A múlt hétvégén rendezték meg az Endurance világbajnokság újabb 24 órás viadalát, mégpedig a legendás belga pályán, Spa-Francorchampsban. Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője végig fantasztikus teljesítményt nyújtva az abszolút ötödik helyén végzett a lengyel Wójcik Racing Team csapatában, ami az elmúlt évek messze legjobb világbajnoki szereplését is jelenti a magyar motorsportnak.

Eddigi EWC-s pályafutása messze legjobb hétvégéjén van túl Kovács Bálint, ugyanis a H-Moto Team versenyzője a lengyel Wójcik Racing Team tagjaként nemcsak részt vett az idei Endurance-világbajnokság belga Spa-Francorchampsban rendezett 24 órás vb-futamán, de sokáig még a dobogóért is harcban volt a csapatával. Ráadásul mindezt a Superbike-ban, ugyanis hiába nevezték a 20 éves motorost ezúttal is a Spa-i 24 óráson a Superstock 1000-es kategóriába, végül megint átkerült a királykategóriába a csapat egyik francia versenyzőjének, Mathieu Ginesnek a súlyos sérülése miatt. És ha már megkapta az újabb bizonyítási lehetőséget a legjobbak között, hát élt is vele.

Maga a viadal június 4-én délután egykor indult, és több piros zászlós, valamint safety carral megszakított időszak után június 5-én, pünkösdvasárnap 13 órakor ért véget. Ráadásul fantasztikus nagy sikerrel, hiszen Bálint és két csapattársa, a francia Morais Sheridan és a brit Dan Linfoot végül az ötödik helyen zárt, és az itt szerzett 33 pontnak köszönhetően a csapat a világbajnoki pontversenyben is feljött a 9. helyre.

 „Annyi minden történt velem az elmúlt napokban, mintha legalább egy hónapon keresztül versenyeztünk volna Spában. Ezúttal is a Superstock csapatba neveztek, ráadásul nagyon jól ment a motor alattunk az edzéseken, így senki sem lepődött meg azon, hogy a csapat megszerezte a pole pozíciót a Stock kategóriában. Ám én ekkor már a Superbike csapatban voltam, ugyanis francia csapattársam, akinek ezúton is gyors gyógyulást kívánok, súlyosan megsérült. Harmadik pilótaként az első felmenetelemkor még szoktam a motort, és a köridőkben is nagy volt a szós. Ám amikor másodszor is pályára gurultam, már teljes volt a barátság köztem és a Yamaha között, így gyors és konstans körökkel már jól tartottam magam. A pálya világítása hagyott bőven kívánnivalót maga után, így a csapatvezetés úgy döntött, hogy valamennyien dupla etapot teljesítünk az éjjel, hogy többet tudjunk pihenni. Így rám is 38 kör várt, de a fizikai állapotommal nem volt gond, könnyedén bírtam a terhelést. A reggel érkező eső miatt egészen a harmadik helyig mentünk előre, ám azt tudtuk, a gyári alakulatok között ez nem reális. Bevallom, kicsit tartottam az esős felmeneteltől, hiszen régen versenyeztem már ilyen körülmények között, ám végül az egyik leggyorsabb Dunlop abroncsos versenyzőként zártam. Én voltam a befejező ember, és elárulhatom, semmihez sem hasonlítható az az érzés, amikor a huszonnégy óra elteltével az ötödik helyen célba viszed a motorod. Még most sem hiszem el, hogy ilyen jól szerepeltünk” – fogalmazott Kovács Bálint.

A H-Moto Team tulajdonos-csapatvezetője szerint pilótája ismét emberfeletti teljesítményt nyújtott, és nem titkolja, számára ez az ötödik hely bizony győzelemmel ér fel.

„Emberfeletti. Ez az, ami eszembe jut erről a sikerről. Huszonnégy órát küzdesz magaddal, az elemekkel, a technikával és az ellenfelekkel! Viszont csak a célban derül ki, hogy mit kapsz az élettől cserébe a küzdelemért. Ez a világbajnoki ötödik hely felér a győzelemmel. Jó úton járunk, hogy újra nekünk szóljon a himnusz. Most élveznünk kell a sikert, feltöltődni, mert holnap újra azon dolgozunk majd Bálinttal, hogy sikereket hozzunk haza. Köszönöm mindenkinek, aki segített ebben nekünk” – jelentette ki Kelemen Krisztián.

(Forrás és nyitókép: H-Moto Team)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

blank
Egyéb egyéni sportok
Bányász Árpád

Jó kezdés

Jól kezdték a magyar női kardozók a grúziai vívó Európa-bajnokságot,

Tovább olvasom »
Scroll to Top