Keresés
Close this search box.

Szombaton rajtol el a balatoni öbölátúszás

blank

Szombaton rajtol el a balatoni öbölátúszás: több száz amatőr és profi veselkedik neki a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti 3, illetve 9 kilométeres távnak. Az úszókat 20 vitorlás és 15 mentőhajó kíséri a biztonság érdekében. Az esemény az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság első fordulója is egyben.

Az öbölátúszásoknak komoly hagyománya van a Balatonon, azonban a kiváló szélviszonyok miatt a vízisportoknak kedvező fűzfői öbölben már tíz éve nem versenyeztek az úszás szerelmesei. Idén az OWT részeként mindez megváltozik, a 3 kilométeres távra mintegy 800, az embert próbáló 9 kilométeres távra több mint 100 jelentkezőt várnak. Az úszófolyosót 60 darab bója szegélyezi majd és 500 méterenként iránymutató tábla is segíti a tájékozódást. Az úszók reggel 8-tól a Budatava Strandon gyülekeznek, innen buszok szállítják át őket a Zagykazetta Szörf Beachre a starthoz. Az indulók között lesz Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízipólós is.

Az OWT-t a Budapest Urban Games-t 2014-ben megalapító csapat indítja útjára. Az Open Water Tournament célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nemcsak a profik számára. Az indulók egyéni időpontok szerint regisztrálhatnak és egyesével rajtolnak, ezáltal elkerülhető lesz a tömeg szárazföldön és vízen egyaránt. A szervezők úszófolyosókat alakítanak ki, hogy minimalizálják a bójakerülgetést és a vízben sétálást. Az OWT versenyzőinek nem lesz más dolga, mint elmerülni a vízben és a saját teljesítményükre figyelni.

„Az OWT feladatának tekinti azt is, hogy összekapcsolja a turizmust és a sportot: július 17-én Paksra, augusztus 21-én pedig Gyékényesre látogathatnak el velünk az úszók és próbálhatják ki a vadvizek különböző formáit” – mondta Mezős Balázs alapító, főszervező

Néhány tipp profiktól a nyíltvízi úszóknak:

  • Hullámok: Ne ijedj meg a természeti erőktől, inkább élvezd ki minden pillanatát. Feküdj fel a hullámra, és szörfözz, ameddig tart az ereje
  • Hajlatokat kend be: De csak azokat! Felesleges 5kg vazelint elpazarolnod, ez úgyis leázik pár száz méter után. Óvjuk ezzel is a környezetünket.
  • Egy úszásnemben ússz: Akkor fogsz begörcsölni, ha 2km után változtatsz az úszásnemen. Figyelj a technikára és azt csináld végig.
  • Ne keress tájékozódási pontokat: Az orrodig sem látsz majd, figyelj a bójákra és a megbeszéltekre.

Az öbölátúszásra itt lehet regisztrálni: http://openwater.hu/regisztracio

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top