Fotó: Facebook (Haas F1 Team)

Grosjean nem elégedett a jelenlegi szabályrendszerrel

Fotó: Facebook (Haas F1 Team)

A Haas pilótája, Romain Grosjean nyilatkozata szerint újra kellene gondolni a kék zászlóra vonatkozó szabályokat – a francia pilóta tette ezt azután, hogy csapattársa, Esteban Gutiérrez komoly kritikákat kapott az utóbbi versenyeket követően.

A mexikóit erősen kritizálta a Német Nagydíj két éllovasa, Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo – a pilóták azt nehezményezték, hogy a jelzés ellenére nem működött együtt Gutiérrez, s nem engedte el őket.

A jelenlegi szabályok szerint a versenybírák büntetést róhatnak ki azon versenyzőkre, akik három jelzés után is figyelmen kívül hagyják a kék zászlót. Azonban Grosjean szerint csavarni kellene a megkötéseken.

„Amikor újabb gumikon, vagy ugyanazokon vannak, mint te és gyorsabbak nálad, akkor a helyzet egyszerű” – kezdte mondandóját Grosjean. „Azonban a Német Nagydíjon az én helyzetem Vettellel sokkal bonyolultabb volt: ő mögöttem jött, azonban csak két tizeddel volt gyorsabb nálam miután ő régi gumikon volt, én meg a szuperlágyakon autóztam, így Sebastian számára körülbelül 10 körbe telt volt ledolgozni a két másodperces hátrányát.

Egy pár kör erejéig előtte voltam, amikor jött a versenyigazgatótól, Charlie Whitingtól a figyelmeztetés, mire én elengedtem – azonban 2.6 másodpercet vesztettem az egyenesben, így ez elég sokba került nekem.

Úgy gondolom, hogy az lenne a legideálisabb, ha lenne egy kék zászlós rendszer, amely az autók közötti közeledési sebességet mérné, így ha az egyik versenyző egy másodperccel lenne gyorsabb a két másodperccel előtte lévőnél, akkor el kellene engedni.

Azonban ha a két másodperccel mögötted haladó autó csak tizedekkel gyorsabb nálad, és a visszapillantóban is mérföldekre van tőled – akkor minek kellene elengedni?” – tette fel a költői kérdést Grosjean, aki azt is hozzátette, hogy a versenyzői eligazításokon ez egy rendszeresen visszatérő kérdés.

„A probléma az, hogy ez jelenleg az egyedi elbíráláson múlik, és rendkívül trükkös, amit nehéz megrendszabályozni. Én annak lennék a híve, hogy alacsonyabb legyen az a küszöb, amikor el kell engedi valakit, azonban a mostani szabályok mellett amint meglátod a kék zászlót akkor egy körön belül el kell engedned a mögötted haladót” – zárta gondolatait a francia pilóta.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top