Keresés
Close this search box.

Méltósággal távozik Ecclestone

blank

Még a tesztidőszak sem kezdődött el, de az utóbbi időben minden hétre akad egy hír a Forma-1 világában, amely megdöbbenésre ad okot. A királykategória egykori „tejhatalmú ura”, Bernie Ecclestone hétfőn megerősítette, hogy elhagyja az F1 vezérigazgatói székét – a hírt az után hozta nyilvánosságra, hogy hétfőn találkozott a Forma-1 elnökével, Chase Careyvel. Kijelenthetjük, hogy ezzel lezárult a királykategória egy több évtizeden át íródott fejezete.

A 86 éves Ecclestone még 1978-ban került a Forma-1-es konstruktőrök szövetségének, a FOCA élére, s azóta, csaknem négy évtizeden át írta a sportág történelmét. Azonban egyszer minden véget ér: sejteni lehetett, hogy az új tulajdonos, a Liberty Media érkezése megingathatja a brit milliárdost a pozíciójában, azonban senki nem számított arra, hogy Ecclestone ilyen hamar távozni fog.

A Liberty Media még korábban, 2016-ban 18.7 százalékos részesedést szerzett a Forma-1 anyavállalatából, a Delta Topcoból, azonban múlt héten bejelentették, hogy most már száz százalékos részesedést birtokolnak, miután az adás-vételt a Motorsport Világtanács (World Motor Sport Council) is jóváhagyta.

Ecclestone a távozásáról szóló híreket elsők között a német Auto Motor und Sportnak erősítette meg. „A mai nappal leváltottak. Ez hivatalos. Nem dolgozom tovább a cégben. A pozíciómat átvette Chase Carey.”

A brit üzletember hozzátette, hogy az amerikai cég felajánlotta neki a tiszteletbeli elnöki pozíciót, azonban azt is hozzátette, hogy nem tudja, hogy ez mit takar. „Az új tisztségem egy amerikai kifejezés. Egyfajta tiszteletbeli elnök. Úgy kaptam meg ezt a címet, hogy nem is tudom, mit jelent pontosan.”

„A napjaim az irodában egy kicsit nyugodtabbak lesznek mostantól. Talán menni fogok versenyekre. Még mindig sok barátom van a Formula 1-ben. És még mindig van elég pénzem ahhoz, hogy kiutazzak a versenyekre.”

Ecclestone a helyzetből adódóan nem is számít arra, hogy megtarthatja pozícióját az FIA Motorsport Világtanácsánál. „Kétlem. De erről még beszélnem kell Jean Todt-tal.”

 

Büszke az eredményeire

Habár egy korszak lezárása mindig fájdalmas, Bernie Ecclestone elárulta, hogy büszke arra, hogy a vezetése alatt fejlődött annyit a Forma-1, hogy a világ egyik legnépszerűbb sorozata lett.

A távozásáról szóló sajtóközleményben a brit üzletember kiemeli, hogy értékes és hasznos volt az F1 számára a több évtizeden át tartó munkája, valamint hangsúlyozta: „forrásként elérhető leszek, ha a Forma-1 testületét segítenem kell a tanácsaimmal.”

„Büszke vagyok a 40 év alatt felépített üzletemre, és mindenre, amit a Formula 1-el elértem.”

„Szeretném megköszönni az összes promóternek, csapatnak, szponzoroknak és televíziós társaságoknak a közös munkát.”

„Nagyon örülök annak, hogy az üzletet a Liberty nyerte meg, amely befektetni kíván az F1 jövőjébe. Biztos vagyok abban, hogy Chase a pozíciójában olyan döntéseket fog hozni, amelyek a sport előnyére fognak válni.”

 

Ecclestone 2013-ban, a Sportime-nak adott interjújában beszélt az F1 jövőjéről

A 2013-as Magyar Nagydíj hétvégéjén volt lehetőségünk egy rövid interjút készíteni Bernie Ecclestone-al, aki akkor így fogalmazott magazinunknak. „A Forma-1 egyre népszerűbb lesz az emberek körében. Egyre több és több embert fog magával ragadni, hiszen ez a modern civilizáció sportja.”

A brit milliárdos ekkor arról is nyilatkozott nekünk, hogyan vélekedik arról, hogy egyre több dolgozik a királykategóriában. „Abszolút támogatom azt, hogy a nők több szerephez jussanak a Forma-1-ben. Szerintem jót tenne, ha még több hölgy lenne ebben a világban.” Ecclestone ekkor még arról is beszélt, hogy az is nagyot dobna a sportág népszerűségén, ha a Williams akkori tesztpilótája, Susie Wolff lehetőséget kapna arra, hogy versenyen is bizonyíthasson, erre azonban végül nem került sor.

 

Chase Carey, az „új Ecclestone”

Greg Maffei, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy „örömükre szolgál” a Forma-1 felvásárlásának lezárulása, és „Chase fogja vezérigazgatóként vezetni az üzletet.”

Carey is megszólalt a változásokkal kapcsolatban, s elárulta, hogy izgatott ő is a változások miatt. „Az F1-ben óriási potenciál rejlik, rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel. Tetszett, hogy a szurkolóktól, a csapatoktól, az FIA-tól, a promóterektől és a szponzoroktól megannyi ötletet, és reményt kaptam a sporttal kapcsolatban. Együtt fogunk működni az összes partnerrel annak érdekében, hogy növeljük a versenyek izgalmát, valamint hogy új dimenziókat nyissunk meg a sportban – és már alig várjuk, hogy ezeket a közös terveket megosszuk.”

Az amerikai üzletember természetesen Ecclestone munkásságát is méltatta. „A sport ma miatta az, ami, a tehetséges emberekből álló csapatát ő vezette. Ő mindig a Formula 1 családjának a tagja lesz.”

 

Erre vártunk: Ross Brawn visszatér az F1-be

Brawn rendkívüli karriert tudhat maga mögött, hiszen olyan csapatokat vitt sikerre technikai igazgatóként, mint a Benetton, a Ferrari vagy éppen a saját nevével fémjelzett Brawn GP. A brit üzletember az elmúlt hónapokban tanácsadóként segítette a Liberty munkáját, de ezentúl egy egészen új szerep vár rá.

„Fantasztikus, hogy visszatérhetek a Formula 1 világába” – nyilatkozta Brawn. „Élveztem a tanácsadói feladataimat az elmúlt hónapokban a Liberty Mediánál, és alig várom, hogy együtt dolgozhassak Chase-el, Sean-el és mindazokkal, akik a Formula 1 fejlődéséért dolgoznak” – utalt újdonsült munkatársára, Sean Bratches-re Brawn, aki korábban az ESPN sportcsatorna elnökeként is tevékenykedett, most azonban Brawn kollégája lesz, hiszen ő fogja irányítani a kereskedelmi feladatokat a jövőben.

Brawn hangsúlyozta, hogy kidolgoztak egy olyan példátlan lehetőséget, amelyben a csapatok és a promóterek együtt dolgozhatnak a Forma-1-ért, s ezzel pedig a rajongók is jól fognak járni.

Bratches, a kereskedelmi műveletek irányítója is elmondta, hogy nagyon izgatott az új pozíciójával és munkájával kapcsolatban, majd kiemelte, hogy mivel a Forma-1 a világ legnépszerűbb sportjai között van, így a jövőben arra fognak törekedni, hogy ne csak a szponzoroknak érje meg befektetni a sportágba, de a fiatal generációk számára is izgalmassá szeretnék varázsolni az F1-et, online és offline egyaránt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top