Keresés
Close this search box.
Fotó: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

Érdi Mári és Berecz Zsombor lett az Év vitorlázója

Fotó: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

A nőknél a laser radial hajóosztályban versenyző Érdi Márit, a férfiaknál pedig a finn dinghy osztály idei világbajnokát, Berecz Zsombort választották meg az Év vitorlázójának. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) által támogatott két sportoló elsősorban azért kapta az elismerést, mert az idei dániai világbajnokságon megszerezték a 2020-as tokiói olimpiai indulás jogát. Ezzel még nincs vége, az MVSz bízik benne, hogy 2019-ben két újabb magyar egység szerzi az olimpiai kvótát.

Átadták az Év vitorlázója elismeréseket a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) ünnepélyes rendezvényén. A vitorlásklubok jelöltjei közül a nőknél laser radial hajóosztályban idén kiegyensúlyozott szerepléssel kiemelkedő nemzetközi eredményeket elérő Érdi Mári lett az Év vitorlázója, hatodik alkalommal választották meg a legjobbnak. A férfiaknálnyolcadszor – kapta meg az elismerést a finn dinghyvel vitorlázó Berecz Zsombor, aki az idei világbajnokságot megnyerte és ezzel a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmét szerezte meg aktív olimpiai osztályban. A két sportoló részben azért kapta meg a díjat, mert az idei dániai kvótaszerző világbajnokságon megszerezték a tokiói olimpiai indulás jogát.

Két kvóta már megvan

Berecz Zsombor idei világbajnoki címe eleve kiemelkedő eredmény, úgy pedig különösen, hogy a sportoló egy kerékpáros balesetben eltörte a kezét az év elején, így az év első felében rendezett nemzetközi versenyeken nem szerepelt. Ez a kihagyás, mint azt a világbajnoki cím és az olimpiai kvóta is mutatja, inkább hasznára vált. Berecz Zsombor ugyanis tudott időt fordítani olyan tényezőkre is – mint a mentális felkészülés, a koncentráció javítása – amelyekre korábban nem jutott annyi idő.

Érdi Mári az idén nagyon stabil formát mutatott: a dániai világbajnokságot megelőző legfontosabb nemzetközi versenyeken mindig az első ötben végzett, ráadásul az egyik kiemelkedő európai versenyen, Palma de Mallorcán harmadik lett. A dániai világbajnokságot pedig a nyolcadik helyen zárta, ezzel megszerezve a tokiói indulás jogát.

Az Év vitorlázója díj átvételekor Érdi Mári elmondta: „elégedett vagyok az idei eredményeimmel, persze akadtak nehezebb pillanatok. Még rengeteget kell fejlődnöm, hogy Tokióból éremmel jöhessek haza.” Berecz Zsombor pedig hozzátette, hogy az Év vitorlázója díj megtiszteltetés számára egyben elismerése az idei munkájának. „Addig élünk, amíg vannak álmaink, tehát nincs hátradőlés” – utalt Berecz Zsombor a következő időszakra kitűzött célokra.

Még két kvóta kellene

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a díjátadón gratulált a két díjazottnak, majd elmondta, hogy az Érdi Mári és Berecz Zsombor által megszerzett olimpiai kvótával nem ér véget a sor.

„Reméljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség által támogatott élsportolók közül a laser standard osztályban Vadnai Jonatán vagy Vadnai Benjamin, valamint a kétszemélyes 470-es hajóosztályban induló páros, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2019-ben szintén olyan eredményt ér el, amellyel kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. Az egyik cél tehát az, hogy négy magyar egység mehessen a 2020-as olimpiai játékokra” – mondta a főtitkár.

Rengeteg díj a fiataloknak

Az Év vitorlázója keddi díjátadója után szerdán rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a hagyományos ranglista-díjkiosztó rendezvényt, amelyen többek között az idén kiemelkedő eredményeket elért utánpótláskorú versenyzőket díjazták.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta, hogy az elmúlt években komoly fejlődés ment végbe az utánpótlás területén. A serdülő korban lévő versenyző száma 18 százalékkal, az ifjúsági korosztályokban 56 százalékkal nőtt az utóbbi öt évben, az oktatást biztosító Vitorlás Suli Programhoz pedig már 120 intézmény csatlakozott.

Célok: olimpiai érem, az utánpótlás, a verseny- és túravitorlázás fejlesztése

A Magyar Vitorlás Szövetség a jövőben az élsportolók támogatása mellett az utánpótlást továbbra is kiemelten kezeli, emellett a nagyhajós verseny– és túravitorlázás, valamint a vitorlásturizmus fejlesztése is a leglényegesebb feladatok között szerepel.

A főtitkár visszatérve az élsportra kiemelte: a Magyar Vitorlás Szövetség minden lehetséges támogatást megad az élsportolóknak ahhoz, hogy az olimpiáig valamennyi versenyen minél jobb eredményt érhessenek el. Az olimpián pedig a legfontosabb cél, hogy a magyar vitorlássport 1980 után újra érmet szerezzen.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top