Fotók: Herczeg Viktória

“Nagyon hiányzik a motorozás”

Fotók: Herczeg Viktória

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kiváló magyar endurocross-versenyző, Szekeres Viktória balesetet szenvedett az április 8-i Endurocross Magyar Bajnokság második fordulóján, Ácson. Szekeres Viktória azóta is mindent megtesz azért, hogy minél előbb visszatérhessen a versenypályákra – rehabilitációja alatt pedig új kihívásokra is lelt.

-Hogy érzed most magad?

-Köszönöm szépen, jól vagyok! Bár nagyon hiányzik a motorozás, nagyon sűrűn jut eszembe, hogy mennyire is hiányzik ez a heti rutinomból. A sok jó élmény az edzéseken, versenyeken – gyakran eszembe jutnak. Sajnos viszont a baleset pillanata is. Nem azért, mert olyan szörnyű volt számomra átélni, hiszen a fizikai fájdalmat egész jól viselem, és van rutinom a rehabilitációban is – csak azóta tart ez “motorozás megvonásos” állapot. Ezt most kicsit hosszabb ideig dolgoztam fel magamban, mint eddig más sérüléseket. Valószínű minnél idősebb az ember és minél több ilyenen esett már át, egyre nehezebb lesz. Fáj a szívem amikor a fiúk készülnek valamelyik versenyre, pályára… Mennék én is szívesen. De ha mást nem, úgy szervezzük, hogy kitekerek utánuk bringával, megnézem az edzés egy részét. A versenyekre pedig mindig elkísérem őket, ha csak időm engedi, drukkolni, és egy kis benzingőzt szívni magamba! (mosolyog) Az első 1-2 futamot amit a pálya szélén néztem végig, nem is bírtam ki könnyek nélkül. Idén sajnos a szokásos éves erdélyi túrát is ki kellett hagyjam, tíz év óta most először.

-Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbben lehet látni téged kerékpárversenyeken. Miken indultál a baleseted óta, milyen eredményeid voltak és mik vannak még tervbe véve?

-Az egyik nagy “hiánypótló” tevékenységgé vált a kerékpározás. Már a motorozás mellett is elég sok időt töltöttem vele. Az elmúlt 1-2 évben a kiegészítő sportként űzött terepkerékpározás addig “fajult”, hogy kerékpáros versenyeken is elkezdtem kipróbálni magam. Mivel jól éreztem magam, ezt folytattam is tovább. Most pedig csak ilyen versenyeken indulok. Leginkább hazai XCO, MTB maraton és cyclocross versenyeken veszek részt, ritkán pedig külföldön is. A tavasz a sérülés miatt sajnos teljes mértékben kimaradt, rehabilitációval telt és próbáltam megerősödni. Őszintén szólva sokáig jobban ment a kerékpározás, mint maga a járás. Érdekesen mutathattam amikor leszállva a bringámról, egyből csatoltam fel a térdrögzítőmet. De a lehetőségekhez képest úgy érezem, elég jól sikerült a rehabilitáció, és most egy “tünetmentes” állapotot tudok fenntartani. Az az igazság, hogy most pont a kerékpározás miatt döntöttünk úgy, hogy egy időre felfüggesztem a motorozást erre a szezonra. Nem szerettem volna erre még rá is sérülni. Már a tavalyi évem sem volt ilyen szempontból szerencsés, akkor meniszkusz problémám volt. Hol tünetmentes voltam, hol “használhatalan” volt a térdem, hol tudtam készülni, hol nem… Végülis sikerült az az évre kitűzött céljaimat elérni, sőt jobb eredményeim lettek mint amire számítottunk, de nagyon nehéz volt ez így. Ezt nem szerettem volna újra így végig csinálni. Kerékpárversenyen idén május végén tudtam először rajthoz állni. Azóta már 12 versenyen voltam. (XCO Országos Bajnokság Zalaegerszeg – Master 1 nő – 2. hely, XCO Magyar Kupa sorozat Master 1 nő – 1. hely, TOP Marathon sorozat – rövid táv master 1 nő – 1. hely – a szerk.) Persze tervek is vannak mindig. Most, vagyis októbertől jön és januárig tart a cyclocross szezon, azt szeretném végig csinálni.

-Mikor pattansz újra motorra?

-Ez még a jövő zenéje. Idén már biztosan nem. De előbb-utóbb, ha nem is egyből a versenyzés újrakezdése miatt, de fel fogok ülni egy-egy lazább menetre, mondjuk a cyclocross szezon végén, januárban. Ahhoz, hogy újra panaszmentesen tudjak edzeni és versenyezni még egy keresztszalag-pótló műtétre szükségem van. Annak viszont a terljes regenerációja körülbelül 6 hónap. Ez nagyon hosszú idő. Erre nem könnyű alkalmas időpontot találni az ember életében, de meg fogjuk oldani. Persze így is leélhetném az életemet, mint sok más ember is, de mivel elég aktív életet élek, és főleg a motorsport miatt is, jobb megcsináltatni.

-Mit teszel a mihamarabbi teljes felépülés érdekében?

-Szerencsémre a térdszalag problémákra az egyik legjobb “orvosság” a kerékpározás. Nagyon jól megerősíti a térd körüli kis izmokat, így jó tartást biztosít, még szalag nélkül is. Ez a terápia természetesen nem esik nehezemre. Konkrétan akkor kerültem közelebb a bringázáshoz is, amikor a másik térdemmel voltam keresztszalag pótlás előtt illetve után. Azóta ráadásul meg is szerettem. Ezen kívül még mindig végzek gyógytornát és erősítő gyakorlatokat arra a területre. Nem csak fizikailag, de mentális téren is dolgozunk rajta több módon, hogy rendben menjenek a dolgok. Rájöttem, hogy ez is nagyon fontos. Több időt töltök olyan dolgokkal is amiktől jobban érzem magam. A családommal, párommal, barátokkal, a kutyánikkal. Mindig szerettem a konyhában is sürögni-forogni. Most új hobbim lett, hogy különleges recepteket próbálok ki, nem szokásos hozzávalókból. Mindemellett korábban nem nagyon csináltam ilyet sem, de idén több fotózáson is részt vettem.

-Így igaz, legutóbb is voltál egy fotózáson. Hogyan érezted ott magad és mi volt a koncepció?

-Igen. Herczeg Vikivel készítettünk megint egy nagyon klassz sorozatot. Csak úgy magamnak, magunknak. Szerettem volna, ha nem is a motorral készülnek a képek, de legyen benne a motorozás, pár hozzá tartozó kiegészítővel, például sisak, szemüveg, kesztyű, csizma. Sportos, vagány, ízléses képeket szerettem volna. (mosolyog) Ezen kívül végre sikerült Marcipán kutyusunkkal is megörökíttetni magunkat. Régóta szerettem volna kuytás fotózáson is részt venni, most pedig erre is volt alkalom.

-Mennyire adott neked “löketet”, önbizalmat ez a fotózás?

-Egy ilyen alkalomról mindig feltöltődve, jókedvűen tér haza az ember. Lehet, hogy nem véletlenül találkoztam pont ebben az időszakban ezekkel a lehetőségekkel. Ki tudja?! De a lényeg, hogy segít ez is!

 

Fotók: Herczeg Viktória, Emlékvarázs Photography

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top