Keresés
Close this search box.
amber szafari rali 2022 rovanpera

Rovanpera visszaült a győztes vonatra

Kalle Rovanpera Szardínián nem volt elemében, de a Szafari Ralin ismét neki állt a zászló, ahol idei negyedik győzelmét gyűjtötte be. Ha így halad tovább, senki nem veheti el tőle első világbajnoki címét. A második helyen Elfyn Evans ért célba, míg bronzérmesként Takamoto Katsutát üdvözölhetjük. Az első négy helyen csak Toyotaversenyzőt találhatunk, hiszen negyedikként a tavalyi győztes francia, Sebastien Ogier gurult a célba.

„Nagyszerű érzés. Azt kell mondjam, hogy életem legnehezebb raliján vagyok túl, és ha őszinte akarok lenni, a győzelmet a csapatomnak kell, hogy megköszönjem. A négy hibátlan autó tisztán jelzi, hogy nekünk vannak a legerősebb és leggyorsabb autóink. A csapat fantasztikus munkát végzett.” – szögezte le a versenygyőztes fiatal.

Nem favoritként sikerült behúznia az első helyet a 21 éves pilótának. S bár nagy előnnyel érkezett meg Afrikába, célja az volt, hogy minél több pontot gyűjtsön a világbajnokság legnehezebb fordulóján. Péntek délutánra azonban realizálódott benne, hogy a győzelem is elérhető ezen a futamon. Ekkor ugyanis az első helyre ugrott miután csapattársa, Sebastien Ogier a pénteki utolsó gyorsaságin megállt kereket cserélni.

A finn fiatal annak ellenére tartotta jó formáját, hogy a hétvége során nem igazán érezte jól magát. S miközben versenytársai elvéreztek a heves zivatarok áztatta utakon, ő menetelt előre és sima győzelmet szerzett walesi csapattársa, Elfyn Evans előtt. Most már 65 pontos előnyre tett szert az egyéni ponttáblán úgy, hogy még hét verseny van hátra a szezonból. A Toyota is növelte előnyét, jelenleg 62 ponttal áll az élen a Hyundai előtt.

Evans kisebb problémákkal küzdött a rali során, bár a szombati iszapfürdőben nem működő ablakmosója komoly kihívások elé állította a pilótát. A harmadik helyezett Katsutának fekszik a Szafari Rali, tavalyi második helyezését idén egy bronzérmes hellyel fejelte meg. A japán autóversenyző sikeresen maga mögött tartotta a 2021-es Szafari Raligyőztes Sebastien Ogiert, aki most a negyedik helyre vitte célba autóját. 1993-ban értek célba utoljára Kenyában az első négy helyen a Toyota autói.

A két Sebastien (Ogier és Loeb) csatája végül elmaradt. A kilencszeres világbajnok még pénteken kiesett motorgondokkal, majd a Rally2 szabály értelmében újraindult és az első tíz között ért célba.

Szardínián győzni tudott a Hyundai Ott Tanak révén. Ezúttal azonban az ötödik helyezés volt a legjobb, amire futotta az alzenaui csapatnak. Thierry Neuville ért célba ezen a helyen. A hétvége felejthető eredményt hozott a koreai csapatnak. Ott Tanak másodjára esett ki vasárnap szervókormányzása meghibásodása miatt. A csapat csak azzal vigasztalódhat, hogy két pilótája, Neuville és Tanak is megtartotta második és harmadik helyét az egyéni világbajnokságban.

A hatodik helyen a legjobban helyezett M-Sport Ford pilóta ért célba Craig Breen személyében. A brit csapat számára sem úgy sikerült a hétvége, ahogy várta volna. Breen előnyt kovácsolt Oliver Solberg problémájából. A fiatal pilóta autója ugyanis megállt az út közepén, mikor a légszűrője tele ment porral, s emiatt törölni is kellett a vasárnapi nyitó szakaszt. A svéd pilóta később újra elindult, de ismét gondokkal küzdött és a tizedik helyre esett vissza.

A hetedik, nyolcadik és kilencedik hely a Puma privát indulójáé, Jourdan Serderidisé, a kiesését követően ismét harcba szálló Sebastien Loebé és a WRC2 kategória győzteséé, Kajetan Kajetanowiczé lett.

A Rali Világbajnokság két hét múlva (2022. július 14-17.) folytatódik az Észt Ralival. Tavalyelőtt látogatott el először ide a rali világbajnokság mezőnye és akkor a helyi hős Ott Tanak nyert. 2021-ben azonban Kalle Rovanpera kimutatta foga fehérjét és minden idők legfiatalabb raligyőzteseként történelmet írt Észtországban.

(Forrás: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top