Keresés
Close this search box.
kreatin

Mi a kreatin és pontosan mire is jó?

A kreatin az egyik legjobban kutatott természetes anyag, melynek nagy része a vázizmokban tárolódik kreatin foszfát formájában. Emellett megtalálható még a szervezetünk más részében is, mint például az agyban, a vesében és a májban is.

Legnagyobb szerepe az energiatermelés fokozásában van és sajnos, csakúgy, mint a kollagénből, a kor előrehaladtával egyre kevesebb termelődik a szervezetünkben. A halakban és a húsokban is megtalálható, valamint a szervezet aminosavakból is elő tudja állítani, de általában ez a mennyiség nem elegendő az izomzat kreatinraktárainak maximalizálásához.

Miért is kellene fogyasztanom?

Sajnos mi emberek olyanok vagyunk, hogy hamar nagyon látványos eredményt szeretnénk elérni, és mindegy, hogy éppen izmosodásról vagy fogyásról van szó.

Először is leszögezném, hogy akkor van értelme kreatint szedni, ha rendszeresen mozogsz is, különben nem tud felszabadulni a szervezetben.

A kreatin alapvetően egy kis molekula, amely magához vonzza a vizet és ennek eredményeként megduzzad, ezáltal pedig növeli a fehérjék építését, a glikogén raktárak feltöltését és közben csökkenti a fehérjelebontást. Segít az izmok helyreállításában is, valamit az izomkárosodások és a gyulladások csökkentésében edzés után.

A kreatin biztosítja, hogy több energia jusson el az izmokhoz, mert feladata, hogy pótolja az izmok munkája során elhasznált ATP-t (adenozin-trifoszfát – a szerk.). Az ATP egy korlátozó tényező a nagy intenzitású mozgásoknál, hiszen, ha keményen dolgozol, nagyon gyorsan elfogy.

Segítségével energikusabbá és kitartóbbá válunk, növeli az izomtömeg erejét és egyben nagyobb teljesítményre is sarkalja, ennek következtében az izmok keresztmetszete megnő. Sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, de eközben pedig a fáradságot csökkenti, főleg a magas intenzitású, de rövid ideig tartó mozgásformáknál fogod ezt tapasztalni.

Több kutatás is kedvező eredményeket hozott, hiszen kiderült, hogy a kreatin az idegrendszeri megbetegedéseknél is pozitív hatást mutatott. A megkezdett orvosi kezeléssel együtt nagy mértékben javította a betegek életminőségét Parkinson-, illetve Alzheimer-kórnál, epilepsziánál, agy- vagy éppen gerincvelő sérülésnél.

Érdemes még tudni, hogy a kreatin a cukorbetegeknél a glükózszintet stabilizálja a vérben. A kreatin növeli a GLUT-4 protein koncentrációját, ami segíti a be- és kiépülését a glükóznak a sejtekben, ezáltal segítik az inzulin működését. Emellett pedig a GLUT – 4 segít az izomtömeg megtartásában.

Hogyan, mikor és mennyit fogyasszunk?

Kezdők esetében mindenképpen a kreatin-monohidrát szedését ajánlják. A kreatin szedésére alapvetően kétféle irány létezik:

Az egyik: egy ideig feltöltjük a szervezetünket nagyobb mennyiséggel, majd ezt szinten tartva alacsonyabb mennyiségben, néhány hétig kúraszerűen szedjük.

  • feltöltési fázisban a testsúlyúnkat elosztjuk hárommal (0.3 gramm/testsúlykilogramm) és ezt a mennyiséget kell napi szinten bevinni (például: egy 70 kilós személynek naponta 21 gramm kreatint kell bevinnie a szervezetébe), 5-7 napon át 3-5 részletben, étkezések között 
  • szinten tartás fázisában a feltöltési fázis mennyiségének a fele is elég 2-3 hónapon keresztül, majd egy hónap szünetet érdemes tartani és újra lehet kezdeni

A másik: ebben a verzióban folyamatosan, hónapokig szedünk egy adott mennyiséget. Pár hét szünet és újra lehet kezdeni.

Mellékhatásai

Sokszor hallani, hogy vese és májkárosító hatása van. A legtöbb aggodalom azonban a kreatin biztonságával kapcsolatban abból adódik, hogy a vesék milyen jól szűrik át a vért. Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy bizonyítottan nincs káros mellékhatása, de ha esetleg már van valamilyen egészségügyi problémád, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top