Keresés
Close this search box.

Tradíciókra épült fesztivál a sivatag közepén

blank

Tunéziai kalandunk során nem csak ettünk-ittunk, hanem szórakoztunk is, hiszen utunk során voltunk olyan szerencsések, s ellátogattunk a Szahara Fesztiválra is.

A Szahara Fesztiválnak már komoly hagyománya van Tunéziában, hiszen már egészen 1910 óta rendezik meg évről-évre a sivatagi mulatságot – igaz, a kezdetekkor még a Teve Fesztivál nevet viselte a rendezvény és rendszerint december végén rendezték, azonban a Ramadán miatt napjainkban már inkább január vége felé kerül megrendezésre.

Az ünnepség 1967-ben kapott új köntöst, amikor is Tunézia új köztársaságának első elnöke, Habib Bourguiba úgy döntött, hogy az ország legrégibb, és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztiváljának meg kell újulnia.

A fesztivál létrehozásában egyébként annó hatalmas szerepet játszott M’hammed Marzougui, aki arról híres a mai napig a helyiek körében, hogy a szívén viselte a nomád életmódot és a tradíciókat. A rendezvény komoly hagyományokat teremtett, s minden évben több ezren látogatnak el Douzba, a négy napos Szahara Fesztiválra.

A megnyitót követően a fő események a H’naiech stadionnál zajlanak, amelyet beduin sátrak vesznek körül. Ilyenkor minden van itt, ami egy sivatagi bulihoz elengedhetetlen: teve maratonok, vagy például megnézhetünk egy beduin házasságkötést. Fesztivál révén pedig a zene sem maradhat el, hiszen a hűvös sivatagi estéket a résztvevők zenével és tánccal próbálják egy kicsit felforrósítani.

A megközelítés egyébként akkor sem okozhat nagy problémát, ha éppen nem bérlünk autót, hiszen a fővárosból, Tuniszból naponta kétszer mennek autóbuszok a fesztiválra, de akár vonattal is megközelíthető Gafsa – ebben az esetben azonban mielőtt továbbindulnánk busszal Douz-ba, érdemes megtekinteni Tozeur híres oázisát.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top