Keresés
Close this search box.
Fotó: Palkó Noémi

A legalakbarátabb édességek: a cukkinis brownie és a csicseris-málnás pite

Fotó: Palkó Noémi

Elmondani nem tudom, mennyire szeretem a csokis-zöldséges édességeket! Pontosan ezért kreálok olyat, amiből aztán lehet nyugodtan enni. Utálom azokat a „diétás” süteményeket, amelyekből egy nap csak egy hajszálvékony szeletet szabad megenni. Na, ez nem olyan! Ebből bátran betolhatsz három-négy kockát is, mert ultrakönnyű, alacsony kalóriatartalmú, nincs benne cukor, és laktóz-, valamint gluténmentesen is elkészítheted. Ha tömeget növelsz, vagy a napi zsírbeviteledet szeretnéd megemelni, vagy hedonistaként pont szereted a mázas édességeket, akkor csurgass rá mandula-, mogyoró- vagy kesuvajat. De tehetsz még rá olvasztott csokit is, ahogy én is tettem. Ha ódzkodsz a cukkinitől, akkor kipróbálhatsz csicseriborsót, vagy babalapot is használhatsz hozzá. Furán hangzik, de egyik zöldségnek sem lesz markáns íze a receptben. Pontosan ezért és az állaga, összetétele miatt szeretem használni fő alapanyagként a süteményeimben is. Tégy egy próbát, megéri!

Nem izgatlak tovább, jöjjenek a receptek!

Cukkinis brownie

Hozzávalók:
– 220 gramm reszelt cukkini
– 140 gramm joghurt (zsírszegény verziót használtam)
– 3 db tojás
– 100 gramm lekvár (házi cukormentes őszilekvárt tettem bele)
– 30 gramm zsírszegény kakaópor
– 210 gramm liszt (én zabpehelylisztet használtam)
– fél csomag sütőpor vagy ugyanennyi szódabikarbóna
– édesítőszer
– csokidarabok (lehetnek natúr kakaóbabdarabok, de cukormentes csoki is)
– 1–2 ek. mogyoróvaj és/vagy olvasztott csoki

Elkészítés:

A cukkinit hámozd meg, és reszeld le egy nagylyukú sajtreszelőn. Keverd össze a tojásokkal, a joghurttal és a lekvárral. Külön tálban keverd el a kakaóport a liszttel, a sütőporral és ha szemcsés édesítőszert használsz, akkor azzal is. Ha nem, akkor a folyékonyakkal keverd össze. A száraz összetevőket add a cukkinis egyveleghez, és keverd össze. Kockázz fel fél tábla cukormentes csokoládét, és szórd a masszába. Ezután előmelegített sütőben 190 fokon, 30–40 perc alatt süsd készre. Várj egy picit, amíg kihűl, majd csurgass rá mogyoróvajat és olvasztott csokit, utána szeleteld fel.

Ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor használhatsz csicseriborsólisztet, gluténmentes zabpehelylisztet, vagy akár köleslisztet is. Laktózmentes alapanyagokat találsz az üzletekben, azonban arra figyelj, hogy ezeknek a termékeknek magasabb a zsírtartalmuk. Így mindenképp vedd figyelembe az étkezésnél.

 

Csicseris-málnás pite

Hozzávalók:
– 320 gramm konzerv-csicseriborsó
– 200 gramm natúr joghurt
– 60 gramm fehérjepor (ez elhagyható, de használhatsz vaníliásat is)
– 100 gramm liszt (én zabpehelylisztet használtam)
– 2 tk. sütőpor
– édesítőszer
– 125 gramm málna

Elkészítés:

A csicseriborsót szűrd le, majd turmixold össze a joghurttal. Egy másik tálban keverd össze a fehérjeport, a lisztet, a sütőport és az édesítőszert, majd öntsd a csicseris alaphoz. Jól keverd el őket, és vagy egy kiolajozott tepsibe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd át. A tetejére tegyél málnát, és 190 fokon, 20–25 perc alatt süsd készre.

Várd meg, amíg egy picit kihűl, majd szeleteld fel. A tetejére ennek is csurgathatsz mogyoróvajat, nagyon illik hozzá. Jó étvágyat kívánok!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top