Keresés
Close this search box.
Fotó: Palkó Noémi

Csokoládés trüffeltorta hamis karamellöntettel

Fotó: Palkó Noémi

Egyetlen baj van az egyoldalú diétázással, hogy nem lehet akármit enni. Pont ezért nem is pártolom! Életmódmentorként a mértékletességet képviselem, betegség esetén maximálisan figyelve a tiltólistás élelmiszerekre. Például pajzsmirigy-alulműködés és ösztrogéndominancia esetén tilos a kávé-, laktóz-, valamint gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása, hiszen ezek fokozzák a panaszokat, és rossz hatással vannak azoknak a szervezetére is, akik nem küzdenek ételintoleranciával, de a pajzsmirigyükkel probléma van. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem lehet édességet enni.

Nincs intoleranciám, ennek ellenére szeretem „mentes” összetevőkkel tehermentesíteni a szervezetemet. Azzal mindenki tisztában van, hogy a cukor milyen károkat okoz a testünkben, de ha egy évben pár alkalommal lecsúszik 1-1 egészségtelenebb sütemény, attól nem lesz semmilyen komolyabb problémánk, ha nem vagyunk érzékenyek bizonyos összetevőkre, amelyeket tartalmaz.

Pontosan ezért folyamatosan kísérletezgetek, hogy létrehozhassak olyan könnyen elkészíthető süteményeket, amelyek maximálisan kielégítik az édesség utáni vágyunkat, és ne lehessen érezni, hogy ez biza nem cukor hozzáadásával készült. Édesítésre steviát használok, amely nagyon bevált nekem. Természetes édesítőszer, és hasznos a bélnyálkahártyának is. A napokban kreáltam egy csupa csokis, krémes finomságot, amelyet szeretnék veletek megosztani. Nagyon könnyű a recept, maximum 40 perc alatt el tudjátok készíteni otthon. A trüffeltorta, ahogy a képen is látjátok, négyrétegű. Egy zabos alapon található a kemény pudingréteg, rajta a mascarponés krémréteg, és a két krémréteg közé pedig vékonyan hamis karamellöntetet tettem. Azért hamis, mert nem kristálycukorból készítettem. Nézzük is a receptet!

Csokoládés trüffeltorta hamis karamellöntettel

Hozzávalók: alaphoz

  • 80 gramm apró szemű zabpehely
  • 1 evőkanál natúr, zsírszegény kakaópor
  • 100 gramm natúr joghurt
  • 1 kávéskanál négyszeres erősségű stevia édesítőszer

Hozzávalók: pudinghoz

  • 2 csomag cukormentes főzős csokipuding
  • 1 kávéskanál stevia
  • 5 dl tej

Hozzávalók: krémhez

  • 250 gramm mascarpone
  • 200 gramm cukormentes habtejszín
  • 1 evőkanál zsírszegény kakaópor
  • fél zacskó cukormentes habpor

Hozzávalók: karamellöntet

  • 2 marék cukrozatlan datolya
  • annyi víz, hogy ellepje

Elkészítés:

A datolyát magozzuk ki, és áztassuk be a vízbe. A tortaalap hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és nyomkodjuk a legkisebb csatos tortaforma aljába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és süssük 8 percig. Vegyük ki hűlni. Amíg sül és hűl, készítsük el a csokipudingot. Direkt használunk ilyen kevés tejet, mert azt szeretnénk, hogy kemény legyen a puding. Ha elkészült, öntsük rá a torta alapjára. Ezt hagyjuk teljesen kihűlni. Addig keverjük össze a krémalapot, és kézi habverővel habosítsuk fel. A kész krémet osszuk két egyenlő részre, és tegyük be a hűtőbe. A datolyákat tegyük bele egy turmixgépbe a hozzáadott víz felével, és daráljuk össze addig, amíg teljesen homogén állagot nem kapunk. Annyi vizet tegyünk csak hozzá, hogy megmaradjon a keménysége. A torta pudingalapjára kenjük a krémes réteg egyik részét, majd csurgassuk rá a karamellöntetet, és tegyük be a mélyhűtőbe úgy 15-20 percre megdermedni. Ezután halmozzuk rá a krém másik részét, és a végén szórjuk meg kakaódarabokkal, majd hintsük meg kakaóporral. És most jön a legnehezebb része: hagyjuk 2-3 órán keresztül a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, és könnyebb legyen szeletelni.

Én azért szeretem nagyon ezt a tortát, mert nem bonyolult, mégis nagyon különleges végeredményt kapunk. Imádom a rétegelt süteményeket, a különböző sűrűségű textúrákat, a krémes csodákat. A következő receptben apró trüffeleket fogok elkészíteni és megmutatni nektek. Érdemes lesz velem tartani, mert villámdesszertről lesz szó, ugyanis 10 perc alatt elkészül. Remélem, minél többen kipróbáljátok! Vigyázat: függőséget okoz!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top