Keresés
Close this search box.
pexels katerina katsalap 847414

Újrakezdés, teljes erőbedobással

Mit is értünk újrakezdés alatt? Az év végén mindenki rohan, és intézkedik, hogy jól teljenek az ünnepek, mindenkinek legyen ajándék a fa alatt, és mindenki kedvenc étele ott legyen a szépen megterített asztalon, amikor a család újra összejön. A hölgyek ebben az időszakban kevés időt tudnak önmagukra fordítani, edzőként ezt én is megtapasztalom minden évben. Ilyenkor a legtöbben azt gondolják, hogy ebben az évben megtettek minden tőlük telhetőt, az ünnepek alatt többet esznek, majd jön a bűvös január és akkor… Na, mi is szokott történni?

Életmódváltás vagy fogyókúra?

Az életmódváltás egy életre szóló program, amely egy szemléletváltást is hoz magával, és kialakítja a helyes szokásokat. Ez magába foglalja az egészséges táplálkozást, a gondolkodásmód megváltozását és a rendszeres testmozgást.

A siker egyik kulcsa a tervezés, valamint az, hogy minden apró lépésekben történik, amit sokkal egyszerűbb betartani, mint egy drasztikus fogyókúrát. Sajnos általában azért szokott kudarcba fulladni az életmódváltás is, mert hirtelen felindulásból történik, és gyorsan elfogy a lelkesedés. A tapasztalatom az, hogy azoknak válik be leginkább, akiknél valamilyen betegség alakult ki (például diabétesz vagy ételintolerancia), vagy azoknál, akik szeretnék elhagyni az állati eredetű ételeket. Azt tapasztalatom, hogy ha a család egyik tagja beleássa magát a témába, és változtat az életmódján, akkor ez azt hozza magával, hogy a család többi tagja is csatlakozik hozzá.

Sport tekintetében kiemelném, hogy nem kell feltétlen maratont futni az első nap. Szép lassan vezesd be a testmozgást az életedbe, főleg abban az esetben, ha előtte nem igazán mozogtál, és nagyobb túlsúllyal rendelkezel! Sétálj nagyokat az erdőben, kocogj, biciklizz, de ha úgy tartja kedved, keress fel egy csoportos edzést! Tapasztalat, hogy húzó erő lehet, ha látjuk a másikat is „szenvedni”.

Összességében én inkább az életmódváltást, mint a drasztikus diétát javaslom. A fogyókúra (a nevéből adódóan) egy kúra, amibe azért vágunk bele, mert gyorsan szeretnénk megszabadulni az évek alatt, vagy a hirtelen lerakódott plusz kilóktól. Ebben az esetben nagyon kevés szénhidrátot és zsírt kell fogyasztanunk, aminek ugyan eredménye lehet a gyors fogyás, de sokáig nem szabad ezt tartani, mert akár az egészségünkre is káros lehet. Lelassulhat az anyagcsere, nőknél akár a menstruáció kimaradásához is vezethet, tápanyag- és vitaminhiány alakulhat ki. Itt is, mint az életmódváltásnál, megemlíteném, hogy ilyen diétát lehet tartani orvos vagy dietetikus segítségével valamilyen betegség esetén, ha az tényleg javasolt és indokolt.

Vannak azonban olyanok, akiknek az válik be, ha szigorúan egy adott étrendet követnek, valaki ellenőrzi, hogyan haladnak, és fogja a kezüket közben, ha pedig kell, akkor megdorgálják. Mert ugye a mérésnél pontosan kiderül, hogy mit ettünk vagy mit nem… Én, ha látom, hogy jön egy új vendég, és minden nap megjelenik az edzéseken, tudom, hogy sajnos ez a lendület valószínűleg csak pár hétig fog kitartani. Hirtelen akarjuk a változást, de a szervezetnek szüksége van a pihenésre is. Naponta mérlegre állunk, ami felesleges, hiszen az izom sokkal nehezebb, mint a zsír. Ha eszeveszettül elkezdünk sportolni, és nem eszünk okosan, akkor nem is jönnek a várt eredmények, és feladjuk a kitűzött cél elérése előtt.

Tanulság:

– Mindig legyen egy cél, amiért belevágsz, és küzdesz!

– Legyél türelmes!

– Ne add fel az első kudarcnál!

– Haladj tovább akkor is az úton, ha esetleg a mérleg még nem azt mutatja, amit szerettél volna látni!

– Készíts képet magadról, ott fogod látni legjobban a változást!

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top