2021.02.25. baji balázs sportdiagnosztikai tanácsadás

Különleges módszerrel készültek az olimpikonok Tokióra

300 vérvétel, 420 órányi dietetikai és laborkonzultáció, több mint ezer PCR-teszt: többek között ezekkel is segítették idén az olimpikonok felkészülését a versenyekre. A siker ugyanis sokszor tizedmásodperceken múlik, az élsportolóknak a kemény edzésmunkán kívül számos tényezőre kell figyelniük, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. A SYNLAB labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.  

Augusztus 8-án véget ért a tokiói olimpia, idén 175 sportolóból állt a magyar csapat. Több mint 70 sportoló felkészülését pedig speciális labordiagnosztikai vizsgálatokkal és percre, grammokra lebontott étrenddel is segítették a szakemberek. Az augusztus 24-én induló paralimpiára szintén így készül a sportolók egy része.

Tizedmásodperceken múlik a siker

Emberfeletti teljesítményre van szükség ahhoz, hogy valaki élsportoló legyen, ma már a dobogós helyezéshez nem elég önmagában a kemény edzés. Minden apró részlet számít, mivel sokszor tizedmásodperceken múlik a siker. A végső hajrában az is számít, hogy a verseny napján mit reggelizik egy sportoló és mennyi folyadékot iszik. Ezért nagyon fontos, hogy versenyzésüket minden lehetséges, megengedett eszközzel támogassuk” – mondta Szász Máté, a SYNLAB labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletágának szakmai vezetője.  

A cél az volt, hogy ne menjen úgy sportoló az olimpiára, hogy nincs feltöltve a vitamin- és nyomelemraktára. Azaz ne legyen olyan hiánya, ami nincs kezelve és befolyásolhatja a teljesítményt.

300 vérvétel, 5 liter vér, 420 óra konzultáció

A felkészülés alatt 300 vérvételen vettek részt a sportolók és több mint 5 liter vért vettek le tőlük, amely nagyjából egy ember teljes vérkészletének felel meg. 4600 laborértéket elemeztek a szakértőink, 420 óra dietetikai vagy laborkonzultáción vettek részt a sportolók. Voltak meglepő eredmények is: 47 esetben például súlyos vitaminhiányt, 50 esetben súlyos nyomelemhiányt, míg 18 esetben jelentős vitamin- vagy nyomelem-túladagolást találtunk” – tette hozzá Szász Máté.

A sportolók 61 százaléka nem volt megfelelően hidratált, 20 százalékuk pedig jelentősen dehidratált volt. De 29 százaléknál találtak réz- és 25 százalékuknál pedig jódhiányt, míg 23 százalékuk C-vitamin-hiányos volt. A koronavírus-járvány miatt pedig több mint ezer PCR-tesztet is végzett a cég a sportolókon.

Percre és grammra meghatározott étrend

A SYNLAB sportdiagnosztikai üzletága többek között a teljes női vízilabdaválogatott felkészülését segítette komplex laborvizsgálatokkal és dietetikai tanácsadással, de a velük együttműködő sportolók között ott voltak a vívóválogatott tagjai, a kajak-kenusok és a gyorskorcsolyaválogatott bizonyos tagjai is.

A sportdiagnosztikai konzultációk során a szakemberek átbeszélik a sportolóval, hogy milyen egyéni céljai vannak, azaz például a regenerációs képességén vagy mondjuk a robbanékonyságán szeretne-e javítani. A közös munka adatokon alapul, míg egy átlagos laborvizsgálat körülbelül 35 paramétert néz meg, addig a SYNLAB ötezer paramétert képes mérni. A dietetikusok egy grammra és percre pontosan lebontott, célzott étrendet állítanak össze, amely tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot, amelyre az adott sportolónak szüksége van. Többek között azt is meg tudjuk mondani, hogy milyen ételnek milyen gyors a felszívódása, és annak milyen hatása van egy adott versenyszámra.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top