Keresés
Close this search box.

Hungarian International FootGolf Cup 2013

A sikeresen megrendezett világbajnokság után újabb nagyszabású eseményt szervez a FootGolf Hungary Kft. és az Első Magyar FootGolf Egyesület. Szeptember 21-én és 22-én, két napon keresztül a világ legjobb játékosai mérik össze tudásukat Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján.

A sikeresen megrendezett világbajnokság után újabb nagyszabású eseményt szervez a FootGolf Hungary Kft. és az Első Magyar FootGolf Egyesület. Szeptember 21-én és 22-én, két napon keresztül a világ legjobb játékosai mérik össze tudásukat Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján.

Várhatóan nyolcvan indulóra lehet számítani a szombati rajton. A hazai sportolókon kívül hat-nyolc ország mintegy húsz-harminc fővel lesz jelen, Nagy-Britannia, Norvégia, Belgium, Olaszország, Hollandia és Svájc már jelezte részvételét. A nevezési határidő lejártáig minden bizonnyal Szlovákia és Horvátország is így tesz majd. A magyarok közül nem hiányozhat a világbajnok Lengyel Béla, és a világ élvonalába tartozó játékosaink, a sérüléssel bajlódó Bogár Krisztián, Németh Péter és Fazekas Gábor sem. 

Egyre nagyobb teret hódít a footgolf

Napjainkban egyre népszerűbb sporttá kezd válni a footgolf. Hogy ez mi is? A futball és a golf ötvözete. Nekünk, magyaroknak hamarosan illik megtanulni eme sport nevét, hiszen kiemelkedően jól teljesítünk ebben az ágban. Elöljáróban a szabályokról:

A játékot az a játékos nyeri meg, aki az összesítés alapján a legkevesebb rúgásból (pontból) teljesítette az adott versenyszakaszt.A játékos köteles abban az időpontban kezdeni, amelyet a bizottság meghatározott. Minden játékosnak a startlistán jelölt időpont előtt kell a megadott elrúgón megjelennie. Ha valaki a start idő előtt öt perccel nem jelentkezik a starternél, az egy büntetőt kap, ha valaki két perccel az indulás előtt nincs a starthelyen, az két büntető és amennyiben valaki a start ideje után érkezik oda, az automatikus kizárást von maga után.Kizárólag a két elrúgó bója közötti vonal, valamint hátrafelé két lépésnyire terjedő téglalap területéről lehet kezdő rúgást végezni. Amennyiben ezen kívüli területről történik, a játékos két büntetőt kap és meg kell ismételnie a rúgást a megfelelő helyről. A labda akkor fekszik a területen kívül, amennyiben teljes terjedelmével kívül van.A labdát mindig úgy kell megjátszani, ahogy fekszik. Nem lehet javítani a fekvésén, vagy a szándékolt beállás területén sem (például bokrot letörni, ágat elhajlítani…stb.), ha ez megtörténik egy büntető jár érte.Amennyiben a labda megközelíthetetlen helyen van (víz, susnyás), akkor a játékos plusz egy büntetőpontért a labdáját visszahelyezheti a pályára, de nem a zászló irányába.OUT terület, ha egy labda pályahatáron kívüli területre kerül, a játékos egy büntetőrúgás felszámolása mellett az előző rúgás helyéről újra rúg. (Az out területre rúgott labda is rúgásnak számít, tehát ugyanonnan indul, ahonnan kirúgta, de plusz két rúgásban áll.) Határon kívüli területet fehér, narancssárga karó vagy kerítés jelöli.A bunkerbe (homokcsapda) került labdát álló helyzetből (nekifutás nélkül) kell megjátszani, ellenkező esetben egy büntető rúgás jár érte.Lehetőség van a zavaró labdák lejelölésére (marker). A helyes marker-olás sorrendje: jelölő lehelyezése a labda elé, labda eltávolítása, majd labda visszahelyezése, marker eltávolítása.Amennyiben egy játékos eltalál egy másik labdát, két büntetőt kap (greenen) és onnan kell megjátszania a labdát, ahol fekszik.Játékból való kizárás/érvénytelen részvétel:

1. amennyiben a score kártya nincs megfelelően kitöltve és vezetve, aláírva

2. nem megengedett viselkedést tanúsít valaki a pályán (a Marshall határozza meg)

3. amennyiben valaki a startidő után érkezik, az már nem vehet részt a versenyen

IMG 0900

A 2009 óta létező játék nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Olyan világsztárok is játsszák, mint a többszörös holland válogatott futballista, Roy Makaay. A hazai focivilágból is akad olyan, aki rajongója lett ennek a sportnak Fehér Csaba, volt válogatott labdarúgó személyében. Fehér a sportág szülőhazájában, Hollandiában hallott először a footgolf-ról, vagyis pontosabban olvasott róla az egyik helyi újságban, két éve pedig meghívták egy fesztiválra, ahol végképp megkedvelte a sportot és azóta is űzi. „2011-ben kezdődött számomra ez az őrület. Amikor először kipróbáltam, két évvel ezelőtt, azt kaptam, amit vártam és azóta a szerelmese vagyok ennek a sportnak. Aki valaha kipróbálta, az tudja, hogy miről beszélek. Számomra ugyanúgy szórakoztató a barátokkal űzni ezt a sportot, mintha egy komoly versenyen játszanék. Sajnos a szeptember 21. és 22. között Kisorosziban megrendezésre kerülő nemzetközi tornán nem tudok részt venni, ami miatt szomorú is vagyok.”

A jövő heti versenyen a magyar csapatban szerepelni fog a 2012-es világbajnok, Lengyel Béla is. Jó eséllyel indulnak a mieink a tornán, hiszen az utóbbi négy verseny mindegyikén dobogóra állhattak a magyarok.

Szöveg: Szeleczky Afrodite

Fotó: Szadai Roland

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top