Keresés
Close this search box.
2023 korda racing autocross eb matschenberg beszámoló4

Baráti Tomi Jr: „Úgy érzem, álmodom! Ez a 6. hely hatalmas motiváció az Autocross Eb-n”

Az elmúlt hétvégén a németországi Matschenbergben folytatódott a 2023-es Autocross Európa-bajnokság, és ez a viadal fantasztikus sikert hozott a Korda Racing számára. Ugyanis az Eb-mezőnyben újoncnak számító Baráti Tomi parádézott: bekerült a döntőbe, ahol a fantasztikus 6. helyen végzett a 34 fős Crosscar mezőnyben.

Ebben az évben csatlakozott a Korda Racing csapatához az autocrossban vitézkedő Baráti Tomi, akinek 2022-ben a magyar és szlovák bajnoki cím mellett a Közép-Európa Zóna Bajnokság bajnoki címét is sikerült megszereznie XC CrossCarban, mely napjaink egyik leglátványosabb és legközkedveltebb kategóriája. Idén pedig a csapattal együtt szintet lép: az Európa-bajnokságon indul. Sőt, már túl is van a premieren, hiszen a németországi Seelowban a 11. helyen zárt, így roppant fontos 10 Eb-pontot szerzett.

Az elmúlt hétvégén azonban sikerült még ezt is felülmúlnia, ugyanis a németországi Matschenbergben egyrészt beverekedte magát a döntőbe, ahol remek versenyzéssel végül a 6. helyen végzett, s jelentsen megerősítette a helyét összetettben.

„Egy hihetetlen hétvége van mögöttünk, mintha egy álom lenne az egész! A hétvégén zajlott az EuroAX második futama a németországi Matschenbergben. Ahogy az első futamon is, most is rengeteg CrossCar állt rajthoz, összesen harmincnégy, ami nagyon kemény mezőnyt jelentett. A matschenbergi pályán sem jártam még ezelőtt, annyit tudtam róla csupán, hogy egy nagyon gyors pálya, talán a versenynaptár leggyorsabbja. A pályabejáráson azonban megtapasztalhattam, hogy a gyorsasága mellé hatalmas szintkülönbségek is társulnak, amik igazán izgalmassá teszik ezt a nyomvonalat. A szabadedzésen rögtön bebizonyosodott, hogy az autó seelowi beállításai teljesen használhatatlanok, ezért elkezdődött a kísérletezés, ami eléggé megnehezítette az időmérőket, így csak a 23. helyen kvalifikáltam az első előfutamra. Ekkorra azonban kellőképp összeállt az autó beállítása, és a három előfutamban folyamatosan tudtam pozíciókat javítani, végül 12. helyen kvalifikáltam az elődöntőbe, ami igazi daráló volt, rengeteg kontakttal és lökdösődéssel, azonban sikerült jól kezelni a versenyszituációkat, és végül a 4. helyen intett le a kockás zászló, ami azt jelentette, hogy bejutottam a döntőbe. Elmondhatatlan örömöt éreztem magamban, az egész levezetőkörön ordítottam az autóban, akkor jött ki talán belőlem az egész hétvége addigi feszültsége. Nem pihenhettünk azonban sokáig, ugyanis hamarosan kezdetét vette a döntő, melyben a 8. helyről rajtolhattam. Egy jó rajtot fogva sikerült rögtön az előttem rajtoló sorral egyszerre haladni az emelkedőn, időközben hátulról és oldalról hatalmas ütéseket kaptam. Az ugratót követően újra egy hatalmas daráló közepében találtam magam, melyben megsérült az autóm futóműve, viszont jól helyezkedtem és az első kör végére már az 5. helyen találtam magam. Már a negyedik pozícióban haladó versenyzőt támadtam, akivel volt egy kisebb összeérésem, azonban ez az amúgy is sérült futóműnek pont elég volt ahhoz, hogy nagyon nehézzé tegye a balra kanyarodást. Ennek a kis összeérésnek köszönhetően a hetedik helyre csúsztam vissza, innen azonban sikerült még egyet előznöm, és végül a hatodik helyen intett le a kockás zászló, életem második EB futamán. Ekkor talán még több érzelem öntött el, mint az elődöntőben, amire a közönség hatalmas ovációja még egy lapáttal rátett. Egyre inkább kezdek összeforrni az új autóval, a hétvégi eredmény pedig igazán nagy motivációt és erőt ad nekem a folytatáshoz” – fogalmazott Tomi.

A legközelebbi Eb futamra július 21-23 között kerül majd sor a franciaországi St. Georges de Montaigu-ben.

(Forrás és nyitókép: Korda Racing Kommunikáció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top