Keresés
Close this search box.
2023 korda racing rallyecross ob m áriapócs zárófutam beszamolo3

Dobogós helyekkel búcsúzott a 2023-as rallycross szezontól a Korda Racing!

Az elmúlt hétvégén záródott a 2023-as Magyar Rallycross Országos Bajnokság, és a Korda Racing dobogós helyekkel köszönt el az idei szezontól. Máriapócson ezúttal Kovács Sámuel volt a vezér, aki nemcsak a viadalon, hanem összetettben is ezüstfiúként zárt a Super1600-asok között. Öccse, Domonkos szintén második lett a zárófutamon, ami összetettben a harmadik helyhez lett elég. A Mazda MX-5 Kupában versenyző Várkonyi Bence a döntőig parádézott – mindent megnyert –, ám ott hibázott, így kiesett, ami az összetett dobogójába került. A csapat újonca, az RX bajnokság junior kategóriájában induló Bagaméri Réka egy hibátlan versenyzéssel végül negyedik lett a lányoknál.

Idén eddig szinte mindenhol parádézott az idei RX versenyeken a Korda Racing, és ezzel a szokásával az idény utolsó versenyén, Máriapócson sem szakított. Meglehetősen foghíjas volt a csapat a szezonzárón, ám eredményekben így is gazdagon térhettek a téli pihenőre.

Benyó Máté már Nyirádon bebiztosította eddigi pályafutása első felnőtt bajnoki címét a Supercar kategóriában, a Peugeot 208 ERX felkészítése pedig megkezdődött a 2024-es szezonra, így most végül nem állt rajthoz. Ott volt viszont a Super1600-asok között a tavalyi bajnoki pontversenyben harmadik Kovács Sámuel, a szombati remek teljesítmény után a vasárnap is második lett. Ez pedig azt jelentette, hogy remeklésének köszönhetően a bajnoki összetettben megszerezte a második helyet.

„Véget ért az utolsó verseny is a szezonban, amit vegyes érzelmekkel zártam. A csapatnak köszönhetően  az autót nagyon jól sikerült beállítani és a maximumot is kihozni belőle. Az előfutamok szorosak és izgalmasak voltak, sok új dolgot kipróbáltunk az autón a kvalik folyamán, ami végül a 2. helyhez volt elég. Egy szoros és izgalmas fináléban a második helyen értünk célba és így a bajnokságban is a második helyen zártunk. Ezúton is szeretném megköszönni szüleimnek és a csapatnak a támogatását az egész szezonban” – fogalmazott Sámuel.

Sami öccse, a Korda Racinghez idén csatlakozó Kovács Domonkos szintén nagyot ment a Hankook CrossCar RX Cup sorozatban. A dobogóra is felállhatott, hiszen a második helyen végzett, ami végül meghozta az összetett harmadik helyet a számára.

„A máriapócsi hétvége előtt szoros csatában voltunk a bajnokság második helyéért. Már a szabadedzéseken látszott, hogy nagyon szoros verseny lesz. Az előfutamokon sajnos végig csak a harmadik helyen voltunk, mert nem kezeltem elég agresszívan a versenyszituációkat, de a tempónk nagyon jó volt. A döntőt így a harmadik helyről kezdhettük meg, ahol egy előzés miatt sok időt vesztettünk és már nem tudtuk elkapni az élen álló versenyzőt, így a második helyen értünk célba. A bajnokságban így a harmadik helyen zártunk. Nagyon köszönöm a csapatnak, hogy ezen a hétvégén is és az egész szezonban egy remek autóval versenyezhettem” – mondta Domonkos.

A tavaly is a Mazda MX-5 Kupában versenyző Várkonyi Bence két dobogós hellyel kezdte az évet, amit az előző, nyirádi versenyen egy fantasztikus győzelemmel fejelt meg, így összetettben is feljött a harmadik helyre. Most is parádézott egészen a döntőig, ahol kiesett egy baleset miatt kiesett, így lecsúszott a dobogóról összetettben.

Vegyes érzelmekkel zártuk az idei szezon utolsó futamát, a máriapócsi ringen. Az biztos, hogy a bajnoki dobogót elfelejthetjük idén, hiszen a döntőben sikerült az autót összetörni. Emiatt természetesen nagyon csalódott vagyok, mivel nem ez volt az idei célom, de úgy érzem, hogy cserébe annál fontosabb tapasztalatokat tudtam gyűjteni, amit jövőre tudok majd kamatoztatni. A mostani máriapócsi futamon nagyon magabiztosan, megfontoltan és higgadtan versenyeztem végig. Időmérőt is, elődöntőt is nyertem. A döntőt az első helyről kezdtem meg, majd másodikként autóztam 3 körig, míg a harmadig kör utolsó kanyarjában előzni kezdtek a belső íven, amit próbáltam kivédeni. A falhoz közel autóztam, ahol a felgumizott részen megúszott egy 20 centit az autó hátulja és elkapta a falat, amibe egy nagyot csattantam, majd versenytársam nem tudott kikerülni, így nekem is jött. Piros zászló lett a döntő futamon, az én hétvégemnek pedig itt lett vége. Megérdemeltük volna szerintem a teljesítményem alapján hogy győzedelmeskedjünk itt, de sajnos nem jött össze. Viszont nem csüggedek, nagyon jó jel, hogy így tudtam teljesíteni a döntőig. Voltak szép, korrekt csaták, előzések. Megkezdem a téli felkészülést, hogy jövőre jobb teljesítménnyel tudtam megkezdeni a szezont – állította Bence.

A csapat második újonca, Bagaméri Réka egy Suzuki Swifttel áll rajthoz az idén az RX bajnokság junior kategóriájában. Szinte tökéletes versenyt futott, ami egy 10. helyhez volt elég, miközben a lányok között negyedik lett, akárcsak összetettben, ami első évében dicséretes teljesítmény.

Nagyon vártam a hétvégi versenyt, mert száraz időben nagyon élvezetes a Rabócsiring aszfaltja. Sajnos a tesztünk esőben zajlott, de a verseny hétvégére gyönyörű idő fogadott minket. Több célunk is volt az utolsó versenyre, egyrészt bekerülni az elődöntőbe, másrészt megtartani az év végi junior női értékelés harmadik helyét. A szombati előfutamokon jól tudtam szerepelni, egy második és egy harmadik helyezéssel fordultunk a vasárnapra. Itt sajnos kissé álmosan kezdem és a harmadik előfutamban egy elrontott rajt után csak a negyedik lettem, viszont ez is elég volt, hogy bekerüljek az elődöntőbe. A döntő végül nem jött össze, de hiba mentesen, karc nélkül vettem a hétvégi kihívásokat és sokat sikerült gyorsulnom is. Összességében nagyon boldog vagyok, mert egy hosszú és tanulságos kezdő éven vagyok túl, ahol úgy néz ki, hogy a 16 fős mezőnybe a tizedik helyen végeztem. Ez mindenképpen bizakodásra ad okot a jövő évre nézve” – mondta Bagaméri Réka.

A Korda Racing csapatvezetője elmondta, szezonzárónak nem volt egyáltalán rossz a máriapócsi hétvége. Ráadásul újabb összetettbeli dobogókkal szépítették meg a fiatalok az eddig is eredményes idényt.

„Nagyon elégedetten zárhatjuk a 2023-as esztendőt a rallycrossban, hiszen a már korábban megszerzett két bajnoki cím – Benyó Máté és Korda Zsófi – valamint egy összetett második hely – Korda Réka – mellé a Kovács-testvérek két második hellyel újabb két dobogót hoztak összetettben. Sami fokozatosan ért bele a kategóriájába, jövőre reális cél számára a bajnoki cím. Domi magabiztosan megint közel azt a tempót tudta autózni, amit a balesetei előtt, az ő dobogójának éppen ezért külön örülök. Réka megint minden dicséretet megérdemel, versenyről versenyre fejlődik, újoncként remekül helyt állt. Bence pedig végre kiautózta azt, ami benne van – egészen a döntőig. Sajnos egy baleseten elment az év végi dobogója, jövőre javíthat” – jelentette ki Spitzmüller Csaba.

(Nyitókép és forrás: Korda Racing Kommunikáció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top