Keresés
Close this search box.

Kovács Sanyi: Csak három tizedre a negyedik helytől

Interjú Kovács Sándor autóversenyzővel a hétvégi FRT kupa után.

Kovács Sanyi – Opel Astra
Mogul – Vígh Racing Team
FRT verseny – Kiskunlacháza
2014.11.08.
Interjú Kovács Sándor autóversenyzővel a hétvégi FRT kupa után.
– November nyolcadikán, szombaton a Kiskunlacházi repülőtéren ismét megrendezésre került az FRT-kupa, amin már negyedik alkalommal vettem részt. Az idő is kedvezett nekünk, a megjósolt eső elkerült bennünket. Minden adott volt, egy tartalmas versenyhez. A kategóriámban két rajtszámmal is neveztem, mivel számomra nemcsak a versenyzés a legfontosabb, hanem, hogy a versenypályán gyűjtsem a tapasztalatokat. 1.6-os kategóriában indultam egy Kupás Opel Astra volánja mögött.
4-4 mért köröm volt és a rangsort a 3-3 legjobban teljesített köridők alapján állították fel. Az 1. körben magamhoz képest sikerült nagyon jó időt mennem. Sikerült kielemeznünk a körömet részletesen, így azonnal tudtam tanulni a hibáimból is. A következő körben ennek köszönhetően, 2 másodperccel jobb időt mentem. A 3. és 4. körben is sikerült javítanom az időeredményeimen. A hajrában az 5. helyen végeztem, három tizeddel maradtam csak a negyediktől. Nagyon sokat jelentett számomra, hogy minden köröm végén kielemeztük a hibáimat.

Milyen élményekkel tértél haza lacházáról?
– Nagyon élveztem az egész versenynapot, bár az elején kicsit kalandosan indult.
A versenyre egy Opel Tigra Rallye autóval neveztem. Szépen fel volt készítve, fel voltak rá szerelve a könnyen felmelegedő pályagumik is és már nagyon vártam, hogy elkezdjem a bemelegítő köreimet. Három körön keresztül szépen viselkedett az autóm, egyre jobb volt a tapadása is. A negyedik köröm vége felé, egy kigyorsítást követően éreztem, hogy elhagyja az ereje, de hibakód nem volt. A célegyenes befordítójánál már tudtam, hogy nagy a baj, mert leállt alattam a kocsi és az olajnyomást jelző lámpa pirosan világított. Éppen begurultam a célba, megálltam és a szerelőim már ott vártak, hogy orvosolják a hibát. Sajnos a helyszínen nem lehetett megoldani, mivel egy cső eldurrant és az összes olaj elfolyt. Ekkor jött az ötletem, hogy az Astrá-val folytatom a versenyt, ami szintén kint volt a pályán, felkészítve.
Ha a múlt hétvégi versenyt nézzük, láthatjuk, hogy az autóversenyzés mennyire technikai sport. Műszaki problémák bármikor adódhatnak, egy jól felkészített autónál is. Az a lényeg, hogy mindig legyen egy „B” terv is és akkor tudom tovább folytatni a versenyt.

Mit tennél másképp, ha lehetne?
– Ez egy nagyon jó kérdés!
Jelen esetben az Astrá-ról beszélek. Ha ezen a hétvégén újra rajthoz állhattam volna, akkor már a bemelegítő köreimet is ezzel tettem volna meg, mivel már nagyon össze vagyunk szokva. A Tigrá-val való bemelegítés után, újra át kellett szoknom a másik autóra és ez meg is látszott az első és a második mért körömön is. Utána viszont szépen sikerült megtalálni vele az ideális íveket és a pontos féktávokat is.
A napom többi részén nem változtatnék, mivel magamhoz képest jól sikerült.

Ha már Astra, mennyire sikerült az FRT-n elsajátítani a pályát?
– A pályabejárást a Tigrá-val tettem meg, ami nem is volt probléma a műszaki hibáig, utána viszont át kellett ülnöm az Astrá-ba. Én már napokkal a verseny előtt tanulmányoztam és memorizáltam a pályarajzot. A két versenyautó hasonló felépítésű és nem kellett sok idő, hogy az átszokás megtörténjen.
Úgy érzem, hogy sikerült teljes mértékben megtanulnom a pályát és a versenyen is jól alkalmaztam az Astrá-val.
Nagy segítséget jelentett számomra, hogy Október 20-21-én 2 napos teszten vettem részt a Pannóniaringen, ezzel az autóval, így már megszoktam a tulajdonságait, a viselkedését, a kezelhetőségét is. Ezek után nem volt nehéz az FRT-kupán menni vele.
Legközelebb hol találkozhatunk veled és az Astrával?
– Legközelebb a november 16-án, vasárnap megrendezett Kakucs Ring Kupán veszek részt, ami szintén nagy segítség a gyorsasági szakághoz való felnövéshez, hisz itt is vannak rázókövek, ívek, mint a gyorsasági versenypályákon, csak kissebbe. Az idén tesztelt is már több csapat is, akik ott versenyeznek.

Nagyon köszönöm a Szüleimnek, hogy támogatnak a céljaim elérésében!
Köszönet Fekete Lászlónak, a Mogul-Vígh Racing Team-nek, illetve a NIVO Motorsportnak, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtam, és egyre több lehetőséget kapok tőlük.
Köszönöm Turák Lászlónak, aki egyben a csapattársam és a legjobb barátom is, a sok biztatásokat, a sok-sok hasznos versenyzői tanácsokat.
Köszönöm az Interjút!
– Hajósi Miklós –
www.hajoka.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top