Keresés
Close this search box.
mg 8941

Seniorként földön, vízen, levegőben

Varga Martin Ernestoról legutoljára 2022 év elején írtunk, miután 2021-ben a CEE Rotax Max Challenge (közép-kelet-európai Rotax Zóna Bajnokság) gokart versenyzőjeként az előkelő év végi összetett III. helyezett lett Minimax kategóriában. 2022 kihívásokat tartogatott számára, hiszen Junior kategóriába lépett, viszont 2023 is kategóriaváltással kezdődött és idén már Seniorként versenyez.

A 2022-es évben Martin Junior kategóriában folytatta a versenyzést, mely rengeteg kihívást tartogatott számára. Martin testalkata előrevetítette, hogy nem lesz zökkenőmentes az átállás, hiszen eleinte nehezen bírt a nagyobb gokartokkal: „Az év első felét mindenképpen arra szerettük volna fordítani, hogy Martin erőnlétet szerezzen, mert látszott rajta, hogy nem bír konstans tempót futni, hamar elfárad, ami fizikumából adódott” – emlékezett vissza a 2022-es év elejére édesapja, Péter.

a3a0274

A CEE-ben és a Morva Kupában indultunk el, miután a tavalyi szezont tanulóévként fogtuk fel, így szerettem volna, ha minél nagyobb és erősebb mezőnyben pallérozódna. Annak ellenére, hogy a szezon feléig nem számítottunk kiugró eredményre, Martin meglepett bennünket egy dobogóval a Morva Kupában, majd később mindkét sorozatban a 25-30 fős mezőnyben a top 10-es helyekért küzdött, először a középmezőny, majd az élmezőny állandó tagja lett. Végül a Morva Kupában az év végi összetettbeli hatodik helyen végzett, a rendkívül erős mezőnnyel rendelkező CEE-ben pedig a 14. helyen zárt, egy versenyt kihagyva.”

a3a5296

Jutalomként két Euro Trophy (Rotax EB) versenyre is elvitték Martint, ahol szintén jó teljesítményt nyújtott: „A németországi wackersdorfi fordulóra barátok, családtagok és gokartostársak segítségével tudtunk kijutni, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik, Martin pedig az esős körülmények ellenére nagyszerű versenyzést mutatott a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, bejutott a döntőbe is. Ugyanezt megismételte 2022 novemberében Belgiumban is, ahol szintén a legjobbak között végzett. Mindkét versenyen nagyon sokat tanulhatott, fejlődött. Összefoglalva sikeres Junioros évet zárt.”

2023 elején világossá vált, hogy terveik ellenére, a korosztályi határok miatt nem folytathatja Juniorban és ismét kategóriát kell lépnie felfelé, már, mint Senior versenyző a nagyok között kell helytállnia, gyakran rutinosabb és idősebb pilóták között. Tudták, hogy újabb nehézségek várnak rá, hiszen ez a Juniornál is gyorsabb erősebb kategória és mivel magasságban és súlyban korosztályához képest kisebb, így ez egy fizikálisan megterhelő évkezdés lesz. Azt a célt tűzték ki, hogy lemásolva az előző évet, idén is minél nagyobb létszámú mezőnyökben indítjuk, hogy minél előbb a top tíz közelébe kerülhessen. Örömmel tapasztalták, hogy most is gyorsan felvette a ritmust a kezdeti nehézségek ellenére és a szezon felénél a legjobb 10 helyekért küzd és már egy dobogós helyezéssel is rendelkezik.

Hogy mi a folytatás? Mindent megtesznek idén, hogy a legjobbak között legyen, amiben csapata a KF Racing Team, a Fit4Race program és mentorai is segítik. Amennyiben minden jól alakul, akkor év végén újra a Rotax Eb indulás az álom, hogy a jövő év már valóban ne tanulóév legyen, hanem a dobogós helyezésekért harcolhasson….

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top