Keresés
Close this search box.
amber emilia romagna f1 2021 rajt

Sprinttel turbózott hétvége Imolában

2020 és 2021 után idén ismét bekerült a Forma-1-es versenynaptárba a különös Made in Italy és Emilia Romagna Nagydíj. E hosszú név alatt futó második olaszországi helyszín nagyon kedvelt, korábban San Marino Nagydíj név alatt rendezték meg. Az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett pályára szívesen jön a mezőny és jönnek nézők várhatóan itt is rekordszámban.

2020. novemberében a pandémia szülte kényszermegoldás következtében tért vissza ez az ikonikus pálya a Forma-1-es versenynaptárba. Akkor novemberben rendezték meg ezt a futamot, s bár akkor nem lehettek jelen nézők a versenyhétvége során, idén viszont itt is teljes teltház várható.

Általában májusban szokott visszaérkezni a Forma-1-es mezőny Európába, amikor már kellemesen meleg időjárási körülmények között lehet futamokat tartani. Bár a Forma-1-es cirkusz visszatér Európába az Imolában rendezett futam helyszínére, de utána mindjárt tovább is utazik a tengerentúlra, az első Miami Nagydíjra. Annyira nagy volt az érdeklődés eziránt a futam iránt, hogy azonnal elkapkodták a jegyeket. Más kérdés, hogy bennfentes információk szerint nincs még meg minden engedély az utcai futam megrendezéséhez és a helyiek is háborognak a várható zajszennyezés miatt.

Az idei első sprint helyszíne

A sprintkvalifikációs futamok, melyeket az idei évtől csak sprinteknek hívnak, ráncfelvarráson estek át. Eredetileg hatra szerették volna növelni azon versenyhétvégék számát, ahol sprintet is rendeznek, de vélhetően a költségsapka miatt maradt idén is három sprinthétvége. A három helyszín közül az első mindjárt most következik, a hétvégén. Később új helyszínként lép be Spielberg és marad utolsóként a tavalyi Sao Paulo. A sprintek pontozása megváltozik. Az első nyolc helyezett kap pontokat. Az első helyezett nyolc pontot kap és az utána jövők egyel kevesebbet. Az utolsó, a nyolcadik így tehát egy ponttal gazdagodik.

A szezon első három futamán nagyjából hasonló erőviszonyok rajzolódtak ki, ami, ha nagyon nem is változik meg, a mostani hétvégre több csapat is fejlesztéseket hoz, s attól vár változást. A Red Bullnak különösen szüksége lenne előrelépésre, miután két futamon is üzemanyag-szállítási problémák miatt állt le Max Verstappen autója. Dr. Helmut Marko szerint a csapat a hétvégi futamra túljut megbízhatósági problémáin. Ezek a gondok egyes szakértők szerint abból is adódhatnak, hogy mivel 2021-ben a csapat a Mercedes-szel való hatalmas csatározásra koncentrált, kevesebb energia jutott az új autóra, s így az még gyerekbetegségekkel küzd. Mindenesetre igyekezniük kell, mivel Marko elmondása szerint Verstappen egy ketyegő bomba, amely győzelmek hiányában bármikor felrobbanhat.

Mindenesetre nem lesz könnyű dolga a Red Bullnak a Ferrari hazai pályáján, a Tifosi, az őrült Ferrarirajongók, előtt. Charles Leclerc kiemelkedik a mezőnyből, nagy fölénnyel vezeti az egyéni ponttáblát. 2019-ben pályafutása második győzelmét Monzában szerezte meg, s az egy nagyon különleges hétvége volt a számára. Akkor viszont nem állt harcban a világbajnoki címért. Hatalmas közönség előtt szerezheti meg a monacói idei harmadik győzelmét és még tovább növelheti előnyét a ponttáblán.

Ami a hétvége időjárását illeti, hűvös, változékony tavaszi időjárás várható, néhol esőzésekkel. Idén még nem volt esős futam, az megkavarhatja az erőviszonyokat.

A verseny és a pálya

Imola egy régi versenypálya, ahol nagyon jó az atmoszféra (emiatt nagyon sokan, így a versenyzők, nézők és újságírók is módfelett kedvelik). A pálya a 2006-os futamot követően nagy átalakításon esett át. A régi bokszokat és a paddock egész területét lerombolták és újra felépítették. A célegyenest meghosszabbították és újraaszfaltozták. Az a Hermann Tilke felügyelte az átalakításokat, akinek a nevéhez sok, a 2000-es években épült, pálya tervezése fűződik.

Az interlagosi (brazil) és a törökországi pályához hasonlóan az óramutató járásával ellentétes irányban halad majd a verseny. Ez a pilóták nyakát igencsak megterheli, amire speciális, igen kemény súlyzós edzésekkel készülnek a versenyzők.

A 63-körös Emilia Romagna Nagydíj április 24.-én helyi idő szerint 15.00 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,909 km, a teljes versenytáv 309,049 km. A körrekordot Lewis Hamilton tartja (2020), ideje 1 perc 15,484 másodperc.

Mivel ezen a hétvégén sprintet is rendeznek, az amúgy is sűrű versenyhétvége még sűrűbbnek ígérkezik. A sprintet szombaton tartják 16.30-kor.

2021-ben Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg a futamot. A holland pilóta győztes ideje 2:02:34.598 volt. A második helyezett Lewis Hamilton (Mercedes) lett, míg harmadikként Lando Norris (McLaren) gurult célba.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top