blank

Mindenki nyerni jött, de csak egynek sikerülhet

blank

Elkezdődött! A HunGarian Baja tereprali világkupa-futamon pénteken mindössze egy rövid, 11.5 kilométeres szuperspeciális szerepelt a programban, amelyet az impozáns környezetben, a veszprémi Óváros téren megtartott ünnepélyes rajtceremónia után tartottak meg. Ezen a szakaszon nyerni nem lehetett, veszíteni viszont annál többet, úgyhogy mindenki ésszel ment rajta végig.

A leggyorsabb Jakub Przygonski, a világkupa éllovasa volt, aki próbált a lehető legjobban taktikázni, és a hatos rajthelyet választotta – ennek azért lesz az átlagosnál is kicsit több jelentősége, mert péntek éjszakára és szombatra záporokat jósolnak, így nem feltétlenül jó ötlet az utakat takarítva elsőként indulni.

„Örülünk, hogy itt lehetünk és a vk-pontverseny éléről várhatjuk ezt a viadalt – nyilatkozta Przygonski. – Emiatt persze nagy a nyomás is, de elég tapasztaltak vagyunk ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk kezelni. Próbálunk majd a lehető leggyorsabban autózni, hiszen erről szól ez az egész. Nyerni jöttünk, de nagyon kell figyelni, mert rettentően nehezek a pályák a sok bukkanó és kő miatt, ami nem mellékesen kiváló felkészülést is jelent számunkra a Dakar előtt.”

Ugyanígy van ezzel csapattársa, a kétszeres Dakar-győztes Nani Roma is, aki negyedikként rajtol szombaton. „Mindig jó itt lenni, 2013-ban már megnyertem ez a versenyt, de életem első győzelmét is itt arattam, 1994-ben egy enduro-versenyen, úgyhogy rengeteg a szép emlékem – mondta Roma. –  Számomra ez a verseny mást jelent, mint a többieknek, hiszen a Dakaron történt bukásom óta ez csak a második futamom, de megpróbálunk a legjobb tudásunk szerint versenyezni, és persze nyerni.”

Nem lesz könnyű dolga annak, aki győzni akar, mert az élmezőny összes tagja ugyanezzel a tervvel állt oda a rajthoz. Vlagyimir Vasziljev is, aki a szezon elejétől kezdve harcban áll a világkupa-elsőségért. „Oroszok vagyunk, az orosz stílus szerint a végsőkig küzdeni fogunk. Reméljük, hogy jól végződik számunkra ez a nehéz verseny. Szeretnénk dobogóra állni, lehetőleg elsőként, de az is fontos, hogy megnézzük, milyen állapotban van az autónk, hogy bírja ezt a terhelést.” Navigátora, Konsztantyin Zsilcov még annyit tett hozzá: „Ez a verseny nagyon nehéz mindenkinek, különösen fontos, hogy az ember jól olvassa és értelmezze az itinert. Óvatosnak kell lenni, mert rengeteg az ugrató, bukkanó, köves szakasz, hosszúak a pályák. Az a legfontosabb, hogy biztonságban be tudjuk fejezni a versenyt.”

A magyar versenyzők közül Lónyai Pál és navigátora, Csató Attila kapott meghívást a sajtótájékoztatóra, utóbbi megpróbálta reálisan értékelni az esélyeit.

„Nem hiszem, hogy ilyen társaságban bármi esélyünk lenne, de örülök, hogy ekkora nagyságok ellen, hazai pályán mérhetem össze a tudásomat. Némi előnyt jelent ugyan, hogy itthon vagyok, de a lényeg úgyis az, hogy küzdöd le az akadályokat. Nem ígérhetek győzelmet, hisz mi nem gyári autóval megyünk, de azt igen, hogy harcolni fogunk.”

Navigátora, Csató Attila elmondta, ez a viadal nem csupán az ő életében meghatározó, hanem a magyar autósportban is, és ő rendkívül büszke arra, hogy elmondhatja, a HunGarian Baja tizenöt éve alatt valamilyen szerepben mindig itt volt. A rendezők pedig büszkék arra, hogy ilyen népes és rangos mezőny gyűlt össze a hétvégén Veszprém környékén.

A motorosoknál ráadásul a világkupa-győzelem is nálunk dől el – bár Mohamed Al Balooshi motorjának akkumulátora lemerült, úgyhogy hosszas küzdelem árán jutott fel a rajtdobogóra, a szakaszt végül teljesítette, igaz, ezúttal nem az eredmény volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy biztonsági szakaszt teljesítsen pályafutása első magyar vk-futamának bemelegítő szakaszán.

„Minél melegebb van, annál jobb! – nevetett Mohammed Al Balooshi, amikor konstatálta, hogy sivatagi forróság várható a hétvégi versenyen. – Először vagyok Magyarországon, új minden, a pálya, a környezet. Láttam ugyan néhány youtube-videót a pályáról, de azért az nem ugyanaz, hiszen az operatőr nem tud mindenhova bemenni, ezért izgalmas kihívás lesz, már alig várom. Sok gyors versenyző van a mezőnyben, itt a tavalyi győztes is, de ezeken a viadalokon elsősorban az idő az ellenfél. Nekem most az a legfontosabb, hogy biztonságban célba érjek, és ha ez sikerül, meglesz a világkupa-cím is.”

A motorosok mezőnyéből a szuperspeciálon a HunGarian Baját tavaly megnyerő Stefan Svitko volt a leggyorsabb.

A bemelegítésen tehát túl van a mezőny, szombaton azonban már késhegyre menő ütközet vár a versenyzőkre, akik estére el is döntik a világkupa-pontok sorsát.

Élő eredmények: http://www.chronomoto.hu/livetiming/hungarianbaja/?cat=0

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top