Keresés
Close this search box.
unnamed (20)

Soha nem látott kincsek a világ legnagyobb atlétikai kiállításán, Budapesten

Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) vezérigazgatója és Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokság lebonyolításáért felelős Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója hivatalosan is megnyitotta MOWA kiállítást, ami az atlétika, az atlétikai vb-k és a magyar atlétika történetét mutatja be a 2023-as atlétikai világbajnokság alkalmából.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gyulai Miklós, a szervezőbizottság társelnöke és a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, valamint több magyar élsportoló, köztük Márton Anita, a 2018-as fedett pályás világbajnokság aranyérmes súlylökője és Pars Krisztián, a 2012-es olimpia aranyérmes kalapácsvetője.

A látványos kiállítás betekintést ad az atlétikai világbajnokságok negyven évébe, melynek a legelső eseményét 1983-ban, Helsinkiben rendezték meg, továbbá a magyar atlétika történetét is megismerhetjük. 

A MOWA budapesti tárlata a világ legnagyobb gyűjteménye a különböző atlétikai emléktárgyakból és relikviákból, amelyeket a sportág számos nagy atlétája adományozott. A kiállítást olyan történelmi magyar atlétikai tárgyi emlékek is gazdagítják, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki nyilvánosan.

Az Etele Plazában, Budapest legújabb bevásárlóközpontjában található hatalmas (600 m2-es) kiállítás öt hónapig látogatható, és a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napjának végén (2023. augusztus 19-27.) zárul.

Kattints IDE a MOWA kiállítás 3D-s virtuális előzetesének megtekintéséhez!  

„A MOWA kiállítás megnyitása fontos mérföldkő a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság felé vezető úton, amely a legnagyobb sportesemény a magyar sporttörténelemben, és idén a legnagyobb az egész világon” – nyilatkozta Jon Ridgeon, az 1987-es 110 méteres gátfutás világbajnoki ezüstérmese„Carl Lewis három aranyérmétől kezdve, amely megkoronázta az 1983-as első világbajnokságot, egészen Sydney McLaughlin, Tobi Amusan és Armand ‘Mondo’ Duplantis három világrekordjáig, amelyekre tavaly Oregonban az egész világ felfigyelt, az atlétikai világbajnokság már négy évtizede a világ sportéletének középpontjában áll”.

„A mai nap különösen izgalmas számunkra, hiszen a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság ezzel a megnyitóval hivatalosan is belépett Magyarországra. Bár magáig a vb-ig még négy hónap van hátra, a MOWA kiállításon a látogatók ízelítőt kaphatnak az atlétika csodálatos világából” – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója
„Ez a lenyűgöző tárlat tökéletes alkalom arra, hogy a rajongók és az atlétikában járatlanok is bepillantást nyerjenek a sportok királynőjének csúcseseményébe, az atlétikai világbajnokságba. Kicsit olyan, mintha a budapesti vb-t és annak szuperhőseit néznénk, akik arra inspirálnak minket, hogy sportoljunk és éljünk egészségesebben.”

Magyarország illusztris atlétika történelme

Részt vett a megnyitón öt magyar szabadtéri atlétikai világbajnoki érmes, Márton Anita (2017-es londoni vb, súlylökés ezüst), Baji Balázs (2017-es londoni vb 110 méteres gátfutás, bronz) és Halász Bence (2019-es dohai vb, kalapácsvetés bronz), valamint Németh Zsolt (1999-es vb kalapácsvetés, ezüst), Pars Krisztián (2011-es és 2013-as vb kalapácsvetés, ezüst), akik versenyzői karrierjük emléktárgyait adták kölcsön a kiállítás idejére. Ezek a relikviák a kiállításnak a magyar atlétika történetét bemutató részében láthatók. 

Az 1897-ben alakult Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) egyike volt annak a 17 alapító nemzeti szövetségnek, amely 1912-ben létrehozta a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetséget (IAAF), a mai World Athletics elődjét. 

A ceremónia során Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutását is megünnepelték. 

Jon Ridgeon bejelentette, hogy a World Athletics Örökség Plakettjét a Heritage Legend posztumusz kategóriában Iglói Mihály kapta, aki számos világcsúcstartó és olimpiai érmes atléta edzője volt, mint például Iharos Sándor, Rózsavölgyi István, Tábori László, Bob Schul és Jim Beatty. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós vette át az emlékplakettet a WA vezérigazgatójától.

Az Atlétikai Világörökség Plakett egy lokális elismerés, amelyet „az atlétika és a stadionon kívüli atlétikai sportágak, mint a mezei futás, a hegyi, az országúti, a trail és az ultrafutás, valamint a gyaloglás történetéhez és fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásért” adományoznak.

Virtuális valóság

Az atlétika ősi sportág, de távolról sem régies az a forma, ahogyan ez a kiállítás bemutatja a történelmét. 

Két audió fotófal, egy moziterem és egyéb, archív versenyfelvételeket lejátszó LED-kijelzők, valamint egy virtuális valóság zóna várja a látogatókat, akik a MOWA online platformján, a világ első 3D-s virtuális sportmúzeumában barangolhatnak.

Arra is lehetőség lesz, hogy bárki megismerkedjen az atlétika történelmét író elképesztő időeredményekkel, magasságokkal és súlyokkal. A látogatók felemelhetik a dobóeszközöket, megérinthetik a gátakat, és megcsodálhatják az ugrók által elért világrekord magasságokat és távolságokat, átélhetik, milyen rendkívüli teljesítmény van a világraszóló eredmények mögött.

Az ingyenesen látogatható kiállítás minden nap 10 órától 20 óráig tart nyitva. Az érdeklődőket üdvözlő ajándékkal és nyereményjátékokkal várják az Etele Plaza 3. emeletén.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top