Keresés
Close this search box.
competition g27e0e88a5 1920

Jelentős szakmai fejlesztéseket tervez a Magyar Floorball Szövetség

A napokban írunk alá egy együttműködési megállapodást a Testnevelési Egyetem vezetőségével, ráadásul a floorball bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, ami azt is jelenti, hogy a testnevelő tanárok képzésének is részévé válik a sportág” – mondta Kiss László, az MFSZ elnöke.

Mint kifejtette, április 15-16-án testnevelő tanárok számára rendeznek egy képzést, nyáron szeretnének ötnapos edzőtovábbképzést tartani egy neves külföldi szakember részvételével, szeptembertől pedig a Testnevelési Egyetemen levelező szakon floorballképzés indul.

Ha mindez sikerül, az edzőink sokkal felkészültebbek lesznek, ami elősegítheti a sportág hazai fejlődését és eredményességét is” – nyilatkozta Kiss László.

Hangsúlyozta, a diákolimpia másfél héttel ezelőtt, Komáromban rendezett országos döntője alapján elmondható, hogy a floorball a labdarúgás után a második legnépszerűbb csapatsportág az országban, ugyanis az unihoki szakág selejtezőire 744 csapat nevezett.

A nagypályás floorballt öt plusz egy, az unihokit három plusz egy, a minihokit pedig három fő játssza, utóbbit kapus nélkül.

Az elnök közölte, hamarosan megkeresik a részt vevő iskolákat, mert szeretnének minél többet bevonni a szövetség versenyrendszerébe. Hozzátette, reményeik szerint a tavaly kapott állami támogatás összege idén növekedni fog, és ennek köszönhetően az MFSZ működése rendeződik, de a válogatottak felkészüléséhez és versenyeztetéséhez további állami támogatásra lenne szükségük.

Sajnos a szponzori források lehetősége a TAO-rendszer miatt jelentősen csökkent, csak ismeretség alapján lehet szerezni, azon kívül nagyon nehéz, csupán véletlenszerű. Ha sikerül pályázati támogatásokat és még némi állami forrást szereznünk, az utánpótlás-programunkat is jelentősen bővíthetjük” – magyarázta az elnök.

Az MFSZ a férfiválogatott élére nyilvánosan, pályázati úton keres új szövetségi kapitányt – ami a magyar sportban meglehetősen ritka eljárás -, mert a vezetőség úgy döntött, hogy próbálja megszondázni a hazai és külföldi edzőket, kinek lenne kedve elvállani a tisztséget, illetve ki rendelkezik olyan képességekkel, amelyek a szövetség és a sportág számára a legelfogadhatóbbak.

Nálunk nincs olyan széles edzői bázis, mint nagyon sok tradicionálisabb sportágban, ezért a merítési lehetőségünk is szűkebb, de úgy gondoltuk – és ez már korábban is így volt -, hogy megadjuk a lehetőséget bárkinek, hogy pályázzon erre a pozícióra” – magyarázta Kiss László.

Hozzátette, a felnőtt férficsapat számára tavaly volt a világbajnoki kvalifikáció, ami nem sikerült, ezért most van egy kis idő arra, hogy megfelelően felkészüljenek a jövő tavasszal esedékes következő vb-selejtezőre, és azt sikerrel megvívják.

A legelső dolog az lesz, hogy az új kapitány a saját elképzelései szerint kialakítsa a válogatott új keretét. A csapat megteheti a következő lépést, mert erősödik, hiszen az U19-es korosztályból több tehetséges játékos is a felnőtt keretbe kerülhet” – vélekedett a sportvezető.

A női felnőtt válogatott számára egy gólon múlt, hogy nem jutott ki a szingapúri világbajnokságra. Kállai Márk szövetségi kapitánynak március 9-én kell beszámolnia a felkészülésről és a szereplésről, majd az MFSZ elnöksége dönt a hogyan továbbról.

Ha a kapitány tovább folytathatja a munkát és még néhány játékost be tud építeni a csapatba, szinte biztos, hogy két év múlva kijuthat a vb-re a csapat” – közölte Kiss László.

Véleményét azzal támasztotta alá, hogy tavaly augusztusban az U19-es női világbajnokságon kiemelkedően szerepelt és tizedik lett a magyar együttes, ráadásul Lelovics Nóra gólkirály volt és bekerült a torna álomcsapatába. A korosztályváltás után a 19 éven aluliakra szeptemberben ismét vb-kvalifikáció vár.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top