Keresés
Close this search box.

Kardi(j)óóó!

blank

A kardió szó hallatán az emberek többségének összeszorul a gyomra. Mindannyian tudjuk, hogy szükség van rá, akkor is, ha az állóképességünket szeretnénk javítani, és akkor is, ha fogyni szeretnénk.

Hányszor is fogadtuk meg január elsején, hogy ebben az évben lefogyunk, izmosodunk, erősödünk? Megvesszük a bérletet a terembe, majd az első héten nekiveselkedünk, és a fél esténket a kardiórészen töltjük. Kipróbáljuk az elliptikus trénert, a futópadot, a lépcsőzőgépet és mindent, amiről úgy gondoljuk, hogy majd segít rajtunk. 20 perc után azonban elunjuk az életünket…

A vendégek többsége erre panaszkodik, hogy persze tudja, hogy kellene, de ő nem bírja, mert annyira unalmas. Nos, be kell, hogy valljam, nekem is! 5 km már kész szenvedés, 10 km futásnál pedig már a szemben lévő épületek ablakait számolom. Ha előírom a vendégnek, hogy kardiózzon 30–40 percet az adott napon, mindig próbál lebeszélni engem, és saját magát is a feladatról.

Mit tehetünk mégis, hogy elviselhetővé, sőt akár szórakoztatóvá tegyük ezeket az edzéseket?

Nekem és a vendégeimnek két dolog vált be igazán. Az egyik az intervallum-kardióedzés, melynél adott időközönként változtatjuk a terhelést. Hogy miért jó ez? Mert figyelnünk kell az időt, állítanunk kell a sebességet, erősséget a kardiógépen. Az anyagcserénket egy rövidebb – 20–25 perces – edzéssel is fel tudjuk pörgetni, az edzést követő 24 órában is nagyobb a szervezet energiafelhasználása. Az sem elhanyagolható, hogy a lassabb, alacsonyabb terhelésű szakaszokban a szívizomnak is van ideje kipihenni magát.

A másik hatékony módszer a power kardióedzés, amelynél a különféle kardiógépeken (futópad, elliptikus tréner, háttámlás kerékpár) a terhelést különféle külső ellenállásokkal fűszerezzük meg, mint például a gumikötél, súlyzó (0,5–4 kg-ig) vagy a labda. Ezzel nemcsak az állóképességünket tudjuk fejleszteni, hanem az erőnket, sőt a koordinációs készséget is, hiszen például a futópadon hátrafelé sétálás közben labda dobása az edzőnek igen nagy koncentrációt, koordinációt igényel. Ha kevés időm van, nagyon szeretem ezt az edzésmódszert alkalmazni, hiszen csekély 60 perc alatt, bemelegítéssel és nyújtással a végén, elvégzem az aznapi edzést úgy, hogy ténylegesen elfáradok.

Mindkét edzésmódszernél nagyon fontos a pulzusmérő használata, figyeljük szervezetünk jelzéseire, ne hajtsuk túl magunkat!

Schőn Krisztina

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top