Keresés
Close this search box.
pexels frans van heerden 720456 (1)

Szapporo és környékének lakosai nem támogatják az olimpiarendezési tervet

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a régió lakosai nem támogatják Szapporo 2030-as olimpiarendezési tervét.

Az insidethegames.biz portál közlése alapján a Hokkaido Shimbun című lap által végzett felmérésben megkérdezettek kétharmada azt mondta: nem szeretné, hogy a város téli olimpiának és paralimpiának adjon otthont.

Az ellenkezés mértéke jelentősen emelkedett a legutóbbi, szeptemberben elvégzett közvélemény-kutatás óta, akkor még csak 38 százaléknak volt az a véleménye, hogy Japán ne rendezzen újabb ötkarikás játékokat.

Decemberben a Japán Olimpiai Bizottság és Szapporo tisztviselői azt közölték, hogy a 2021-es tokiói nyári olimpia vesztegetési botrányai miatt átgondolják a pályázatot, bár azt kijelentették, hogy – egyelőre legalábbis – nem lépnek vissza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban bejelentette, hogy várhatóan 2024-re halasztja a 2030-as játékok házigazdájának kijelölését.

Szapporo bizonytalansága nyomán jelenleg egyedül Salt Lake City tekinthető hivatalos pályázónak, bár az amerikai város inkább a 2034-es játékoknak adna otthont, hogy elkerülje a „szponzori ütközést” a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiával.

Japán eddig kétszer rendezett téli olimpiát: 1972-ben szapporói, 1998-ban naganói helyszínnel.

A 2026-os téli olimpiára Milánóban és Cortina d’Ampezzóban kerül sor.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top