Keresés
Close this search box.
pexels pavel danilyuk 6296114

Az amerikaiak nem indulnak az idei ökölvívó-világbajnokságokon

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nem küld csapatokat a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) idei férfi és női világbajnokságára.

A USA Boxing, a sportág nemzeti irányító testületeaz  Olimpiai Charta tiszteletére és az IBA folyamatos kudarcaira” hivatkozva határozott így – írta beszámolójában az ötkarikás ügyekben bennfentes insidethegames.biz portál.

Az amerikaiak a visszalépést megokolva a fő aggályok között említik az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA irányítási problémáit, a pénzügyi szabálytalanságokat és az átláthatóság hiányát. A távolmaradás indokai között szerepel az ukrajnai háború is.

Sok ökölvívó, edző és az ukrán boksztársadalom más képviselője életét vesztette az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében, köztük Mihajlo Korenovszkij edző, aki akkor halt meg, amikor egy orosz rakéta egy lakótömböt talált el 2023 januárjában” – áll a USA Boxing közleményében, amely szerint „Ukrajna sportinfrastruktúráját, köztük számos boksztermet, tönkretette az orosz agresszió„.

Az IBA jó ideje rossz viszonyban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amely 2019-ben felfüggesztette az amatőr boksz irányító szervezetét. Az éles ellentét változatlanul létezik, a NOB a 2021-es tokiói játékok ökölvívó versenyeit maga szervezte, s minden jel szerint az IBA-nak nem lesz köze a jövő évi párizsi olimpia boksztornájához sem. Mi több, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából kimaradt az ökölvívás.

Az idei IBAvilágbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top