Keresés
Close this search box.
Ifjúsági téli olimpia - magyar csapat 2024

Letették az esküt a téli ifjúsági olimpiára utazó magyar sportolók

Letették az esküt a dél-koreai Kangvonban január 19-től február 1-ig tartó IV. téli ifjúsági olimpiai játékokra (YOG) kiutazó magyar sportolók.

A fogadalomtétel szövegét Nagy Lola curlinges és Major Dominik, a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF)  háromszoros aranyérmes Major Dominik rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el a szerdai ünnepélyes eseményen.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta, hogy a multisport eseményen 80 ország közel 1900 utánpótláskorú sportolója fog versengeni egymással. Hozzátette: „nekünk magyaroknak szerencsénk van a koreai olimpiákkal„. Emlékeztett rá, hogy 2018-ban, Phjongcshangban született meg az első magyar arany téli olimpián, 1988-ban, Szöulban kajakozóként pedig maga is aranyérmet nyert. Az elnök tájékoztatása szerint a téli ifjúsági ötkarikás játékokon 33 fiatal magyar sportoló vesz részt, akiktől azt kérte, hogy a legjobbjukat nyújtsák Dél-Koreában.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint az idei téli ifjúsági olimpia fantasztikusabb lesz, mint a négy évvel ezelőtti.

Berkó Lajos, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke kiemelte: büszkék lehetünk, hogy az országnak milyen sok tehetséges fiatal sportolója van. Hozzáfűzte: az állami sportirányítás több programon keresztül is támogatja az utánpótlássportot.

Az olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra rövid motivációs beszéddel serkentette még jobb teljesítményre a fiatalokat. Emlékeztetett arra, hogy nyolc éve ő is részt vett a lillehammeri téli ifjúsági, majd 2018-ban az ugyancsak Dél-Koreában rendezett phjongcshangi téli olimpián.

A dél-koreai multisport eseményen a magyarok 10 szakágban – 3×3-as jégkorong, curling, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, gyorskorcsolya, snowboard cross, alpesi sí, sífutás, biatlon és freestyle sí, sí cross – állnak rajthoz.

A magyar sportolók az eddigi téli ifjúsági olimpiákon 3 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek. A korábbi játékokon több nemzet sportolóiból összeállított vegyes csapatok is szereztek érmet. Ezen az éremlistán a magyarok 2 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel állnak. Az idei ifjúsági olimpián már nem lesznek olyan kombinált vegyes versenyszámok, amelyekben több ország versenyzői alkotnak egy csapatot.

A magyar csapat névsora sportágak szerint:
alpesi sí: Körtvélyessy Dóra, Schneider Milán
sportlövészet: Bozóki Laura, Kunos László
curling: Kárász Raul, Nagy Lola
szabadstílusú sí: Szeghalmi Fanni, Tymcyna Dóra
gyorskorcsolya: Sándor Lilla, Vancsó Rebeka
jégkorong: Bátyi Boróka, Bereczki Dóra, Csordás Csenge, Faragó Luca, Hajdu Lili, Haraszt Lorina, Hiezl Réka, Polónyi Petra, Sághy Lara, Simon Bíborka, Szabó Bonita, Takács Noémi, Weiler Krisztina
műkorcsolya: Ekker Léna
rövidpályás gyorskorcsolya: Keszthelyi Dávid, Major Dominik, Szigeti Dóra, Végi Diána
sífutás: Bere Larissza, Gaál Dóra, Holló Martin
hódeszka: Tóth Emma, Barabás Attila

(Forrás: MTI, nyitókép: A IV. téli ifjúsági olimpiai játékokra (YOG) utazó magyar sportolók budapesti eskütétele 2024. január 10-én. Balról az 5. Jászapáti Petra olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó. A versenyt január 19-től február 1-ig tartják a dél-koreai Kangvonban. MTI/Illyés Tibor)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top