Keresés
Close this search box.
praterallee foto whinternationalservices reginahügli

Bécsben tavaly már több elektromos meghajtású autót helyeztek forgalomba, mint dízelt

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Bécsben az újonnan forgalomba helyezett autók több mint 20 százaléka már tisztán elektromos meghajtású volt. Így több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt. A trendhez csatlakozik a bécsi önkormányzat is: az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít járműflottája kizöldítésére. Jönnek az elektromos kukásautók és utcaseprő autók.

Az osztrák fővárosban tavaly 11.539 tisztán elektromos meghajtású gépjárművet helyeztek forgalomba, ami az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 21 százaléka – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal, a Statistik Austria adataiból. Ezzel az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma – éppen hogy, de – lekörözte az újonnan forgalomba helyezett dízelautók számát (11.016). A hibridek az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 30 százalékát tették ki. Jellemző azonban, hogy míg az új elektromos járművek 90 százalékát önkormányzatok, cégek vagy maga Bécs Városa vásárolja, addig a lakosság az új e-autóbeszerzések nagyjából 10 százalékáért felel – mondta el az osztrák közmédiának, az ORF-nek Stephanie Ernst, a Bécsi Gazdasági Kamara járműkereskedelmi ágazatának elnöke.

Közben Bécs Városa bejelentette, hogy az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít a város és cégei járműparkjának kizöldítésére. Míg a személyautók terén viszonylag jó az e-autók aránya – a Bécsi Közművállalatnál, a Wiener Stadtwerkénél például 36 százalék -, a jövőben elsősorban a haszongépjárművekre szeretnének koncentrálni. A Wiener Stadtwerke és a bécsi köztisztasági vállalat, az MA48 az elkövetkező években 1.245 haszongépjárművet cserél fokozatosan elektromos meghajtásúra. A Wiener Stadtwerkénél jelenleg 22 elektromos meghajtású haszongépjárművet tesztelnek, a köztisztaságiak 176 könnyű haszongépjárműve közül pedig 23 elektromos meghajtású.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik az e-töltőállomásokat a városban és a városi cégeknél, valamint utóbbiaknál folyamatosan zajlik az autószerelők felkészítése az új feladatra.

(Nyitókép: Bécs a jövőben már csak elektromos meghajtású járműveket vásárol © WH International Services / Regina Hügli)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top