Keresés
Close this search box.

Bagi Iván: „Visszataláltam önmagamhoz…”

Az utóbbi időben egyre több utcai támadásról hallani, melyekből nem mindegyik végződik olyan szerencsésen, mint a népszerű előadóművész Bagi Iván esete.

Az utóbbi időben egyre több utcai támadásról hallani, melyekből nem mindegyik végződik olyan szerencsésen, mint a népszerű előadóművész Bagi Iván esete.

Októberben Iván hazafelé sétált a belvárosban, és épp a Deák téren haladt, amikor egy harminc év körüli férfi követni kezdte. A rosszarcú figura hangosan és szitkozódva üvöltözött hozzá, majd fenyegetőzött. Akár verekedés vagy késelés is lehetett volna az esetből, de a humorista bölcsen a futást választotta. Ivánt megviselték a történtek. Ezért is döntött úgy, hogy tanulva az esetből mielőbb elvégez egy könnyű, de annál hatékonyabb önvédelmi tanfolyamot. A speciális, Kyusho Jitsu alapokon kifejlesztett SmartGUARD civil önvédelmi módszert választotta, amelyet a 8. danos nemzetközi harcművész instruktor, Hanshi Szénási Zsolt fejlesztett ki több, mint 35év tapasztalat alapján, és amelyet már a Dél-Koreai és Sri Lankai hadsereg is alkalmaz.
„Borzalmas élmény volt amit átéltem, és rég nem tapasztaltam, hogy ilyen rossz lenne a közbiztonság. A félelem és fenyegető érzés eléggé megmaradt bennem, főleg hogy művészként érzékenyebb is vagyok a világ dolgaira. Egy ilyen eset márpedig mindenekinek nagy traumát okoz. Akkor és ott a futás mellett döntöttem, de megfordult a fejemben mi lett volna ha utánam jön, és elkap. Ez volt az első ilyen megrázó élményem, ezért is gondoltam, részt veszek egy önvédelmi oktatáson, hogy tudjam ilyen helyezetkben mit tegyek, hogyan kell reagálnom. Szénási mester rendszere azért tetszett meg, mert a mellett, hogy összetett mozgásanyag, rendkívül hatékony és hasznos. Ez nem pusztán önvédelem, hanem sokkal több, méginkább egy életszemlélet. Ezzel megtanulom megvédeni magam, fit leszek, de megtalálom kicsit a belső békémet is. Sőt, az itt szerzett energiákkal távol is tudom tartani magam az ilyen incidensektől. Már az első edzés is természetes volt, mert az ösztönösségre épül, pont azokat fejleszti, melyek amúgy is elkoptak már ebben a felgyorsult civilizációban. Úgy érzem hasznos dolgokat tanulok, amelyeket magabiztosan alkalmazhatok, ha szükség lesz rá, de rendkívül hasznosak a mindennapi életben is. Az életpontok támadása sokkal egyszerűbb mint hinnénk, és nagyon hatásosak. Ez sokkal természetesebb formája a sportnak és komplex mozgásnak, mint ha egy konditeremben taposnám a műanyag gépeket. Visszataláltam önmagamhoz, a természetes mechanizmusaimhoz, amelyek az ősi elemekből épülve a valóságos embert alkotják. Jó volt felüdülni ebben a szürke és idegennek tűnő mai világban.„ – mondta Bagi Iván az edzés után.
Szénási Zsolt bölcsnek ítélte a művész első reakcióját: „Iván rendkívül ügyesen reagálta le az esetet, és bölcsen tette, hogy elfutott. Ugyanakkor nem mindig van erre lehetőség, illetve sokszor nem jön elő az emberekbből ez az ösztönszerű reakció. Többen ilyenkor inkább leblokkolnak, mely rendkívül veszélyes lehet.. Az én filozófiám és módszerem a magas szintű testtudatépítésre, koordinációra, az egyensúly és ritmusérzék, valamint az ösztönszerű reakciók fejlesztésére épül. Önvédelem, egészségvédelem és segítségnyújtás egyben. A SmartGUARD elsőként építette tudatosan be a KYUSHOt, az életpontok, meridiánok, az energia – és idegpályák alkalmazását civil önvédelmi rendszerébe. A tradícionális harcművészetek napjainkra már nem tudtak megfelelően alkalmazkodni a modern kor elvárásaihoz, szabályaihoz. Kellett az evolúció. Nálunk már egymásra épül ez az ösztönösség és a tanult technika. Íly módon lehetővé válik a valós, reális önvédelem biztonságos és eredményes alkalmazása az utcán. Iván nagyon ügyes volt az első órán, és lelkesen alkalmazta a tanultakat. Meglepő belső erővel rendelkezik, melyet a rendszerünk segítségével tudatosan és sikeresen tud majd irányítani.
Biztos vagyok benne, hogyamit nálunk tanul az segítségére lesz magabiztosságában, jól és biztonságban fogja érezni magát, és egy esetleges hasonló eset már nem fog számára traumát jelenteni.”

(Megaphone TPM Kommunikációs és Menedzsment Kft.)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top