Keresés
Close this search box.
img 5446

A feketeöves harcos: Báthory Zoltán

Repül az idő! A Five Finger Death Punch két évvel ezelőtt járt először Magyarországon és egyből teltházas koncertet adtak. A magyar közönség eléggé meggyőző lehetett, ugyanis idén, egész pontosan július 5.-én visszatértek a Budapest Arénába. És hogy ez miért is érdekes egy magyar sportmagazin számára? Nos, az együttest a magyar származású Báthory Zoltán alapította, aki egyébként a harcművészetekben is jeleskedik.

img 5386

A Five Finger Death Punch a legnépszerűbb metálegyüttesek közé tartozik a világon, az eladások és a letöltések számát tekintve egyedül a Metallica előzi meg. Az együttest (ahogy fentebb is említettük) a magyar származású Báthory Zoltán alapította, aki azóta is a zenekar dalszerzője és ritmusgitárosa. „Felhívott egyik éjjel, amikor Denverben anyám kanapéján aludtam, és azt mondta: azt akarom, hogy gyere Los Angelesbe és hozzuk össze minden idők legjobb heavy metalját, a legnagyobb heavy metal együttest, ami valaha létezett” – árulta el a budapesti koncerten Ivan Moody, az együttes énekese. Elmondása szerint azt válaszolta, hogy ezt már megtette a Metallica, mire Zoli nemmel felelt, majd hozzátette: egy nap azért együtt fognak majd turnézni.

img 5619

Érdekesség, hogy Zoltán érdeklődése nem csak a zenére terjed ki: egy ideig az űriparban is dolgozott, a Pentagon fegyveres harcászati szakértővé avatta, több küzdősportban is fekete övet szerzett, valamint van egy jiu-jitsu felszereléseket gyártó cége is.

Egy korábbi interjúban, amit a Kerrang!-nak adott, az “amerikai álom” előtti, a vasfüggöny mögött zajló életéről is kérdezték. “Magyarország egy szocialista, kommunista ország volt” – nyilatkozta. “Csak egyetlen tv csatorna volt, ahol a sugárzás délben kezdődött, és éjfélkor ért véget. Hétfőn egyáltalán nem volt műsor, és rock, valamint metal zenével se foglalkoztak. Gyerekként verekedtünk egymással, mert mást nem tudtunk csinálni. Az egyetlen dolog, amit Magyarország adott nekem, az oktatás volt. Tudtam, hogy ha ki akarok szabadulni, akkor gyorsabbnak, erősebbnek és tanultabbnak kell lennem a többieknél. Több száz könyvet olvastam el. Ha nem így tettem volna, akkor csak egy fogaskerék lettem volna a gépezetben.

img 5449

Visszatérve a sportra és az életmódra: az együttesen belül több tagnak is meggyűlt a baja az alkohollal az évek során, Zoltánnak nem, a legtöbbször ő segített a többieknek talpra állni, ott állt nekik támaszként. A felgyülemlett energiákat inkább a küzdősportokban igyekszik levezetni: dzsúdóban és jiu-jitsuban egyaránt fekete övet szerzett, utóbbiban pedig rendszeresen részt vesz különböző bajnokságokon is – legutóbb, márciusban az IBJJF (Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Szövetség) nyílt nemzetközi bajnokságán Los Angelesben aranyérmet szerzett a Black Belt Super Heavy Masters kategóriában.

img 5490

Báthory Zoltán az elmúlt években nem csak a színpadon, hanem a tatamin is bizonyított. Az ő története azért is áll hozzám közel, mert ugyanabban a kisvárosban született, ahol én felnőttem: Szentendrén. Sikertörténete tényleg a klasszikus magyar népmeséket idézi, amikor a kisfiú elindult a kis batyujával a hátán meghódítani a világot, célját tűzön-vízen keresztül vitte és kitartásának, tehetségének köszönhetően végül erőfeszítéseit siker koronázta.

Fotók: Tepliczky Péter / Five Finger Death Punch

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top