Keresés
Close this search box.
pexels ekaterina bolovtsova 4050024

Aludj! Igen, komolyan!

Egy közelmúltbeli, 8000 résztvevő bevonásával készült tanulmány következtetései: az 50 év felettiek, akik 5 órát vagy kevesebbet alszanak egy éjszaka, számos súlyos és krónikus egészségi állapot kockázatának lehetnek kitéve, a szívbetegségtől a rákig.

A PLOS Medicine-ben, október 18-án online közzétett kutatás megállapította, hogy azokkal összehasonlítva, akik 7-8 órát aludtak, az 5 óránál kevesebbet alvóknál számos egészségügyi probléma 30%-kal nőtt, beleértve a következőket:

 • Ízületi gyulladás

 • Rák

 • Krónikus vesebetegség

 • Krónikus obstruktív légúti betegség

 • Szívkoszorúér-betegség

 • Demencia

 • Depresszió

 • Cukorbetegség

 • Szívelégtelenség

 • Májbetegség

 • Parkinson-kór

 • Stroke

A 60 év körülieknél, akik 5 óránál kevesebbet aludtak, 32%-kal, míg a 70 év körülieknél 40%-kal magasabb a kockázat.

Dr. Séverine Sabia, vezető kutató így fogalmazott: „Fontos, hogy figyeljünk az alvásunkra.” Dr. Sabia megjegyezte, hogy foglalkozni kell az alvásprobléma forrásával, de azoknak, akiknek nincs egészségügyi probléma a kevés alvás hátterében, tovább folytatta: „Az egészséges alvási szokások elengedhetetlenek. Ezek közé tartozik a rendszeres alvásidő betartása, az egészséges életmód – a fizikai aktivitás és a testünk napfénynek való kitétele a nap folyamán, valamint a könnyű vacsora – és a képernyők elkerülése lefekvés előtt fél órával.”

Figyelembe véve azt a tényt, hogy „a krónikus betegségek gyakran együtt léteznek, különösen idősebb korban, továbbra sem világos, hogy az alvás időtartama hogyan hozható összefüggésbe a multimorbiditás kockázatával”, Dr. Sabia azt is hangsúlyozta: „Az alvás számos testfunkció szabályozásában fontos, ilyen például a metabolikus-, endokrin- és gyulladásos szabályozás a nap folyamán, amelyek viszont, ha szabályozatlanok, hozzájárulhatnak számos krónikus betegség fokozott kockázatához.”

A Hammer Nutrition Szuperior Alvásfokozó Triója

Hammer Gel CBD – A vásárlók mindig hangsúlyozzák, hogy még nem tapasztaltak erősebb, mégis biztonságosabb és természetesebb módot az alvás minőségének és időtartamának javítására. A Hammer CBD-ben található fitokannabinoidok fokozzák a szervezet természetes kannabinoid termelését, miközben befolyásolják a CB1 receptorokat, lehetővé téve azok jobb működését. Ez jelentősen elősegíti a nyugalmat, az ellazulást és a jobb minőségű alvást, valamint támogatja az immunrendszert.

REM Caps – Közel két évtizede a REM Capsben található egyedülálló és biztonságos, nem szokásformáló tápanyag-kombináció több ezer embernek segített az egészségesebb, pihentetőbb és produktívabb alvás elérésében. A REM Caps fő összetevője a melatonin, amely – kutatások szerint – jelentősen csökkenti az elalváshoz szükséges időt, növeli az alvással töltött időt és meghosszabbítja az alvás időtartamát.

Essential Mg – A magnéziumnak a szervezetben betöltött több száz szerepe közül az egyik elsődeleges előnye az alvás segítésében az, hogy segíti az izmok és az idegek ellazulását. A magnézium-kiegészítés, különösen, ha más tápanyagokkal – például a REM Caps-ben találhatókkal kombinálva – csökkenti az álmatlanság előfordulását. 

Sokszor eszembe jutnak Nate Llerandi, nagyra becsült edző szavai, aki a minőségi alvás hiányát nevezte a teljesítmény végső gyilkosának: „Az alváshiány olyan problémákat hozhat, amelyeket érezni fogsz. Kéz a kézben jár a túledzettséggel, a rendszertelen edzésekkel és a gyenge teljesítményekkel.”

Dr. Bill Misner így fogalmazott: „A mélyalvási minták anabolikus növekedést idéznek elő. Mind a testi helyreállítás, mind az anabolikus növekedés csak a minőségi pihenés során jelentkezik, amikor a mély alvási minták rutinszerűvé válnak. Míg az alváshiány súlyos következményekkel járhat, a megfelelő alvás csak pozitív egészségügyi előnyöket hoz.”

Eléggé nyilvánvaló: ha nem alszol minden egyes éjszaka megfelelő mennyiségűt és minőségűt, akkor nemcsak a sportteljesítményed, hanem az általános egészséged is megissza a levét.

Szerző: Steve Born

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top