Keresés
Close this search box.
pexels carboxaldehyde 3672955

Az egészséges táplálkozás reflektorfényében: a gombák

A gomba két antioxidáns hatékony forrása, amelyek támogathatják az egészségünket és segíthetnek az öregedés elleni küzdelemben.

A Penn State Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a gombákban magas a két erős antioxidáns szintje: a glutation és az ergotionin. Dr. Robert Beelman, a Penn State Élelmiszertudományi emeritus (nyugdíjazott) professzora így fogalmazott: „Úgy véljük, hogy kétségtelenül a gombák jelentik ennek a két antioxidánsnak a legnagyobb táplálékforrását.”

Tehát mik ezek az antioxidánsok, és miért olyan fontosak?

A glutation egy tripeptid, amely glutaminsavból, ciszteinből és glicinből áll. A három endogén (a szervezetben természetesen előforduló) antioxidáns egyike, a másik kettő a kataláz és a szuperoxid-dizmutáz. Sok kutató szerint a glutation az első számú antioxidáns. Ward Dean, MD, vezető táplálkozástudományi tudós megfogalmazása: „A glutation szinte minden élő sejtben jelen van, és nélküle nincs élet… A glutation jelentős hatással van az egészségre molekuláris-, sejt- és szervi szinten.”

Dr. Bill Misner szavai: „A glutation részt vesz a DNS szintézisében és javításában, segíti a C- és E-vitamin újrahasznosítását, blokkolja a szabad gyökök károsodását, fokozza a C-vitamin antioxidáns aktivitását, megkönnyíti az aminosavak szállítását és kritikus szerepe van a méregtelenítésben. Számos más kulcsfontosságú antioxidáns enzimrendszer alapanyaga: glutation-peroxidáz, glutation-reduktáz és glutation-transzferáz. A glutation koncentrációjának csökkenése az intracelluláris folyadékokban közvetlenül korrelál a hosszú élettartam mutatóival.”

„A glutation státusz maximalizálása a krónikus fáradtság, az autoimmun betegségek, az alkoholmentes zsírmájbetegség, a környezeti érzékenység, az autizmus és egyebek bevált kezelése is.  A betegségtől eltekintve ez egy jegy a jobb egészséghez és a hosszú élettartamhoz” – tette hozzá Dr. Julian Whitaker.

Az ergotionin egy természetben előforduló, kénatomot tartalmazó aminosav, amelyet bizonyos növények egy másik aminosavból, a hisztidinből származtathatnak. Az egyik jellemző, ami miatt az ergotionin kivételes antioxidánssá válik, az az, hogy – a glutationhoz hasonlóan, de más antioxidánsokkal ellentétben – van egy génje, amely egy hordozófehérjét kódol. Ez lehetővé teszi, hogy az ergotionin elérje bizonyos sejtek, például a vörösvértestek magját.

A glutationhoz hasonlóan az ergotioninnek is számos előnye van:

 • Erőteljes kelátképző, amely megköti a mérgező nehézfémeket, és megvédi a vérsejteket a károsodástól.

 • Megvédi a mitokondriumokat a DNS károsodásától, és csökkenti a szabad gyökök számát.

• Aktiválja a specifikus antioxidáns enzimeket, köztük a glutation-peroxidázt és a szuperoxid-dizmutázt (SOD), miközben gátolja a sejtkárosító szuperoxid szabad gyököt termelő enzimeket.

 • Védelmet nyújt az UV-sugarak káros hatásai ellen.

 • A glutationhoz hasonlóan az ergotionin is újrahasznosítja a C- és E-vitamint.

 • Megelőző szerepet játszik a kognitív hanyatlás ellen, mivel megvédi az agyat a neurotoxinoktól.

Mindemellett megállapították, hogy a vargánya gombák tartalmazzák a legtöbb glutationt és ergotionint.  További kiváló koncentrációjú gombák a shitake, a maitake, az osztriga és a krimini.  A gyakrabban fogyasztott gombák – a portabella és a fehér gomba – kevesebb glutationt és ergotionint tartalmaznak, de még mindig jobb táplálékforrások ennek az erős antioxidáns-kombinációnak, mint az egyéb forrásból származó táplálékok.

Dr. Beelman szerint a főzés nem befolyásolja a gombák glutation- és ergotionin-tartalmának antioxidáns kapacitását, mivel mindkettő hőstabil anyagnak tekinthető.

Soha nem volt ilyen egyszerű megszerezni a megfelelő mennyiséget e két szuperegészséges antioxidánsból és élvezni minden jótékony hatásukat!

Mindkettő megtalálható egyetlen ízletes táplálékforrásban: a gombában!

Szerző: Steve Born

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top