Keresés
Close this search box.
pexels nadezhda moryak 8685350

Férfi termékenység: egészséges életmóddal az egészséges spermiumokért

Kedves olvasó, ha nő vagy és hosszabb ideje nem jön össze a baba, és úgy érzed már mindent megtettél a cél érdekében, akkor ne felejtsd el a párodat is kivizsgáltatni! Munkám során nagyon gyakran találkozom azzal, hogy a pár női részét már mindenhogy (is) vizsgálták, de a férfiaknál a spermavizsgálaton kívül nem történt átfogó elemzés.

Sajnos manapság a funkcionális meddőség egyre több párt érint, és az esetek 40-50%-ban a férfiakkal van a probléma. Ha jól gondolom, akkor a te párod sem szeret orvoshoz járni, de nem szabad elsiklani a szükséges vizsgálatok felett.

A spermavizsgálat nagyon fontos részét képezi a férfi termékenység vizsgálatánál, de azt gondolom, hogy elengedhetetlen egy átfogó labordiagnosztika, ahol általános labort, pajzsmirigyet, és szükség esetén 3 pontos cukorterhelést is néznek.

„Sajnos világszerte csökkent a termékenység, a párok körülbelül 15%-ának van valamilyen meddőségi problémája” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Kristína Sedláková andrológus.

A férfi terméketlenség mögött több probléma is állhat, mint például a túlsúly. A krónikus stressz is nagyban befolyásolja a szervezetet, sok mindenre hatással van, így a spermiumok termelődésére, minőségére, mozgékonyságára is. A stressz kezelésében nagyon jól működnek az adaptogén gyógynövények, de a minőségi alvás, a helyes légzés és az egészséges életmód is kulcsfontosságú.

Az elektroszmog sajnos része az életünknek, nem lehet kizárni, de törekedjetek arra, hogy a párotok ne a zsebében hordja mobiltelefonját!

A hőhatásokra sokan csak legyintenek, de a heréknek nem véletlenül „testen kívül” van helyük. Nem bírják a magas hőmérsékletet, konkrétan a legoptimálisabb hőmérséklet 3,3 celsiussal alacsonyabb, mint a testhőmérséklet. Ez a spermatermelés miatt igen fontos. Ráadásul hő hatására a calmodulin fehérje tönkremegy, ami azért probléma, mert ez irányítja a spermák mozgékonyságát!

Szinte kivétel nélkül minden vendégem vitamin és ásványi anyaghiányos, amikor hozzám kerül. A spermium termeléshez, azok jó minőségéhez és a mozgékonysághoz viszont szükség van jó minőségű, elegendő mennyiségű vitaminokra és ásványi anyagokra.

Egy nem annyira gyakori, de annál fontosabb probléma is okozhat terméketlenséget, ami nem más, mint a Varicocele. Ez tulajdonképpen a herék körüli vénák duzzanata, úgynevezett herevisszeresség. A herezacskóban található vénák kitágulnak, aminek következtében romlik a vér elvezetése a heréktől. Ezt műtéti úton tudják kezelni.

Nem győzök eleget beszélni/írni az egészséges táplálkozás fontosságáról, mert az egyszerű cukrokban, finomított szénhidrátokban gazdag étkezés nem támogatja az egészséges hormonegyensúlyt!

Íme 6 tipp a férfi termékenység fokozására

  1. Szelén: hiánya csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és minőségét, ráadásul a tesztoszteron szintézishez is szükséges, ezért elengedhetetlen a pótlása. Terápiában inkább a készítménnyel való pótlás lesz optimális, jól felszívódó szelénnel.
  2. Cink: nagy mértékben támogatja a spermatermelést és azok minőségét. Hiánya csökkent tesztoszteron szintet okozhat.
  3. Q10 koenzim: a szervezet állítja elő 30 éves korig, onnantól kezdve viszont csökken a termelése az idő múlásával, így a 40 év feletti férfiak számára különösen fontos. Az egész szervezet energiaellátását a Q10 szabályozza, ráadásul ahhoz, hogy a spermiumok megfelelően tudjanak mozogni, energiára van szükség. Mindenképpen pótolni kell!
  4. Omega-3 zsírsavak: támogatják a nemi szervek megfelelő vérellátását, a spermium termelést, a megfelelő működést és minőséget.
  5. E-vitamin: növeli a spermiumok mozgékonyságát és javítja a petesejtburokba való behatolási képességüket.
  6. Adaptogén gyógynövények: az adaptogének segítik a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, de közben támogatják a potenciát, a termékenységet, a tesztoszteron termelést. Használatuk csak szakember segítségével ajánlott az esetleges gyógyszerinterakció, illetve kontraindikáció miatt.

Extra tippek:

  • a folát növeli a spermiumok számát és hozzájárul az egészséges működésükhöz
  • a magnézium pedig 300 biokémiai sejtfolyamatban játszik szerepet, például segíti a tesztoszteron termelődését.

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top