Keresés
Close this search box.
meditating in the park

Itt a tervezés, az álmodozás ideje!

A tavasz beköszöntével megérkeztünk a tervezés, az álmodozás, ábrándozás időszakába! A teljes, mély befelé figyelés, elengedések, megtisztulások utáni korszak ez (fogyó hold, újhold/tél), amikor tiszta lappal indulunk, tiszta fejjel, szívvel látunk. A tavasz az újhold és a növekvő hold időszaka (egészen a teliholdig). Elindul vele az új ciklus/évszak/év/élet.

Az életkörben a tavasz analóg a kisgyermek korszakával. Ekkor még nincsenek előfeltevéseink, tapasztalataink, gyermeteg kíváncsisággal, könnyedséggel fordulunk minden felé, amit az Élet nyújt. Az anyában való feltétel nélküli bizalmat, ősbizalmat; a fizikai szükségletek kielégítését éljünk meg, beleengedjük magunkat az életbe, mert tudjuk, hogy gondoskodnak rólunk, védelmeznek.

A hét főcsakra (testünkben lévő energetikai központok) közül (gyökér-, szakrális, köldök-, szív-, torok-, harmadikszem- és koronacsakra) a gyökércsakra analóg a kisgyermek minőségével, ezáltal kapcsolódik a tavaszhoz is. A gyökércsakra eleme a föld, amiből tavasszal új élet születik, mint ahogyan megszületik a kisgyermek is (a termékenység időszaka!). A fizikai szükségletek kielégítése, a fizikai jóllét, biztonság minősége tartozik ide. Bízunk a tápláló anyában, és az ugyanúgy tápláló, éltető Földanyában. Megérezhetjük ebben az időszakban azt, hogy beleengedhetjük magunkat az Élet karjaiba, mert az megtart, vezet és védelmez minket. Ez az álmodozás időszaka, amikor még semmi nem szab gátat a képzeletnek. Tiszta szívvel, ártatlanul, önfeledten állunk bele az újba, ősbizalommal a szülök, az Élet felé.

Az idekapcsolódó ászanák azok, ahol a gyökércsakránk (gát területe) közel van a földhöz, tehát sok ülő pozíció és a hosszan kitartott ászanák, amiben megérezhetjük a stabilitást. Például: kaputartás, babapóz, mardzsari, tádászana stb.

Illóolaja, amivel rá lehet segíteni az ászanák hatására (pl. ászanázás vagy meditáció közbeni használatukkal): citrusos illatok, például lime, édes narancs. Az édesnarancs angol neve az „Inner Child”, azaz belső gyermek. Felvidítja azt, aggodalom helyett bizalmat hoz, azt az érzést, hogy elengedhetjük magunkat, gondoskodnak rólunk.

A kisgyermekkort egy átmeneti korszak követi az életkörben (az amazon-életszakasz), amikor a gyerek kezd leválni a szülőkről, kezd kialakulni saját értékrendje, kezd kinyílni a másik nem felé. Ekkor a kislányok kivirágoznak, megérkezik az első menstruáció, elindulnak a nővé válás útján, és a fiúk is szépen lassan férfivá érnek. Kreativitás, alkotókészség jellemzi ezt az időszakot. A női ciklusban a vérzés a megtisztulással, a téllel egyenlő, a tavasz a menstruáció utáni 2. nappal kezdődik. Ezzel megindul az új, tiszta ciklusa a nőknek.

Ehhez a szakaszhoz már a szakrális csakrát lehet kötni, amelyhez testileg a petefészek és a herék tartoznak, az élet, a teremtő energiák testrészei, a szexualitás energiaközpontja.

Az ászanái a szakrális csakrának a csípőnyitó gyakorlatok, például a pillangó, az újhold-, sokszög-, galambtartás, a málászana stb.

Illóolajai lehetnek a tavaszi virágillatok, az ylan-ylang, ami nemcsak a játékosság, hanem a szexualitás illata is; afrodiziákum.

A tavaszhoz a szívcsakra is behozható, hiszen tervezni, ábrándozni, úgy éri meg, ha belső hangunkra hallgatunk, amihez elcsöndesedés, a szívhez való kapcsolódás szükséges.

Meg kell nyitni a mellkas/szív terét, hogy legyen hely befogadni az ábrándokat, szándékokat, el kell csendesedni, hogy meghalld a kisgyermeket, kapcsolódni kell a légzéssel, hogy megérezd az áramlást, a hullámzást, ami előre sodor a teremtés időszaka felé (ami majd a nyár/a telihold időszaka lesz).

Ászanái a mellkasnyitó pózok, például a szívpóz, az újholdtartás, hősi pózok, tádászana stb.

Illóolaja a rózsa, a feltéttel nélküli szeretet, az anya megnyitása a gyermek felé. A belső gyermekünk iránti szeretet, törődés felébresztésében segíthet.

Tehát a tavasz, illetve a növekvő hold ideje a tervezés, az ábrándozás időszaka, amikor érdemes megfogalmazni azt, hogy mi az, amit a következő újholdig/tavaszig szeretnénk megvalósítani. Ezt befelé figyeléssel, a szív (a tiszta vágy) és a petefészkek, herék (áramló energiák) összekapcsolásával, az ászanák gyakorlásával, meditációval és az illóolajok segítségével támogathatjuk.

Ebben az évszakban/holdszakaszban még ne teremts, csak engedd szabadjára kreativitásod, engedd szabadon, gyermeki könnyedséggel szárnyalni képzeleted!

Szerző: Szemler Zsófia

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top