Keresés
Close this search box.
pexels rdne stock project 5591640

Kellemes illatú edzőruha? 6 tipp, hogy tényleg az legyen…

Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a jó egészség és a fittség szempontjából. Azonban a verejték és a baktériumok együttes hatása miatt az edzőruhák hamar kellemetlen szagokat áraszthatnak. A jó hír az, hogy vannak hatékony módszerek arra, hogy friss és kellemes illatú maradjon a sportfelszerelésed.

Azonnal mosd ki az edzőruhákat!

Csábító lehet, hogy az edzőruhákat a szennyeskosárba dobd, hogy egy nagyobb adagot összegyűjts, azonban a legjobb, ha azonnal foglalkozol velük. Az izzadság és a szennyeződések hosszabb távon kellemetlen szagokhoz vezethetnek. Tehát mielőtt a szagok mélyen beivódnának az anyagba, mossad ki az tréningszetted lehetőleg azonnal a használat után.

Verejtékfoltok előkezelése

Az izzadságfoltokat rendkívül nehéz eltávolítani, ezért jobb megelőzni a problémát. Mielőtt mosnád az edzőruhákat, öblítsd le hideg vízzel az érintett területeket, vagy használj ecetet, hogy előkezeld a foltokat. Ezzel megelőzheted, hogy beivódjanak az anyagba.

Megsárgult foltok

Ha régebbi, megsárgult izzadságfoltok vannak az edzőruhákon, érdemes enzimalapú előáztató szerbe áztatni őket. Az enzimek hatékonyan távolítják el a makacs foltokat. Használj bio-mosószert a mosáshoz, és tegyél folteltávolító szert a mosógép külön rekeszébe.

Ha még sincs időd azonnal mosni

Ha edzés után nem mosod ki azonnal a sportcuccod, akkor a nedves anyagon gyorsan elszaporodnak a baktériumok, és a kellemetlen szagok megmaradhatnak. Ha a szag továbbra sem múlik el a mosás után, áztasd be a ruhát hideg vízbe, amelyhez hozzáadsz 5-6 evőkanál szódabikarbónát. Ezután mossad ki újra, majd szárítsd meg a ruhákat a szabad levegőn.

Sportmelltartók

A sportmelltartók különleges figyelmet igényelnek, hogy megőrizzék frissességüket és kellemes illatukat. Alacsony hőmérsékleten mosd őket, és mindig ellenőrizd a mosási címkét. Ha drótozott sportmelltartód van, akkor javasolt kézzel mosni, hogy elkerüld az alakváltozást.

Edzőcipők

Az edzőcipők gyakran kiszolgáltatottak a nedvességnek, legyen az izzadság, sár vagy esővíz. Ha nem szárítod ki őket gyorsan, kellemetlen szagok alakulhatnak ki bennük. Tömd ki az edzőcipőket összenyomott papírtörlővel, hogy felgyorsítsd a száradást. Miután megszáradtak, használj víztaszító cipővédőt a további védelem érdekében.

Az edzőruhák kellemes illatának megőrzése nemcsak a kényelemhez járul hozzá, hanem a higiénia szempontjából is fontos. Azonban rendszeres mosással, megfelelő szárítással és tárolással, valamint jól szellőző anyagok választásával könnyebben célt érhetsz. Szagtalanító szerek használata is segíthet friss illatot kölcsönözni a ruháknak.

A cikk szerzője Juhász Viki, az Anyakedvéért blog szerkesztője – instagram.com/anyakedveert

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top