Keresés
Close this search box.
a doctor smiles while holding her clipboard

Magán egészségbiztosítás árak összehasonlítása egy helyen

Évről évre egyre elterjedtebbé válik a magán egészségbiztosítás, ennek pedig jól átlátható okai vannak. Rengeteg szó esik a nyugdíjrendszert érintő változásokról és az emberekben mind jobban tudatosul, hogy időskori anyagi biztonságuk finanszírozását az állami ellátás nem fogja tudni kezelni. Ugyanakkor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az egészségügy ugyanezen társadalombiztosítási rendszer része, ennélfogva bőven akadnak gondok a stabilitásával.

Túlhajszolt szakemberek, elavult berendezések és leharcolt környezet nehezíti meg a dolgozók munkáját, ezt pedig a páciensek is szüntelenül tapasztalják, holott betegen vagyunk a leginkább kiszolgáltatottak. A folyton gyarapodó rossz tapasztalatok pedig megoldáskeresésre sarkallnak és mind gyakrabban a privát szektor felé terelnek. A magánorvosi ellátás szerepe pedig ennek következtében folyamatosan növekszik, hiszen a nyugat-európai színvonalú szolgáltatás az, amire valójában szükség van. Az egyes vizsgálatok és kezelések ugyanakkor meglehetősen költségesek lehetnek, ezért aztán egyre nagyobb az érdeklődés fordul a magán egészségbiztosítás felé. Legtöbben ugyanis a biztonságra törekszünk és ha egy adott havi díj ellenében garantáltan színvonalas gondozásban lehet részünk, az hatalmas nyugalmat adhat. Természetesen a konstrukcióval járó kiadás még így is egy kardinális kérdés. Szerencsére a Grantis magán egészségbiztosítás kalkulátorának segítségével a szolgáltatások mellett az árak összehasonlítása is gyorsan és kényelmesen elvégezhető.

Állami és privát ellátás – mindkettőre szükség van

Ahogy azt bizonyos külföldi példán is láthatjuk, a problémák dacára is szükség van a központilag finanszírozott formára, hiszen ha kizárólag piaci ajánlatok érhetők el, azzal nagyon sok esetben rosszul járhatunk. Egy hibrid megoldás ugyanakkor minden igényt megfelelően kielégíthet, természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy kellő megfontoltsággal válasszuk meg a számunkra optimális csomagot. Tudniillik a magánorvosi ellátásnak és az állami rendszernek alapjaiban eltérő a célja. Míg utóbbi egy komplex szolgáltatást nyújt gyakorlatilag mindenki számára, addig a privát szektor sokkal inkább adott területekre fókuszál, de azt kiemelkedő minőségben teszi. A magán egészségbiztosítás ezeket a vizsgálatokat és beavatkozásokat fedezi. Emellett azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy komoly műtétek, vagy épp hosszabb kórházi kezelést igénylő betegségek kapcsán az állami egészségügy szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ez pedig nem csak árak és a rendelkezésre álló technikai eszközök miatt van így, hanem mert ezekre a problémákra a magánorvosi ellátás alapvetően nem terjed ki. Az optimális felállás tehát az, ha mindkét pillérre támaszkodunk és mindkét szolgáltatást a helyén kezeljük.

Milyen esetekben segít a magán egészségbiztosítás?

Noha meglehetősen sok tényező befolyásolja, hogy melyik konstrukcióval járunk a legjobban, nem véletlenül a szolgáltatásfinanszírozó változat vált elterjedté. Ennek keretében tulajdonképpen csupán annyi dolgunk van, miszerint egészségügyi probléma esetén az előre leszervezett időpontban megjelenünk a szükséges vizsgálaton. Annak költségeit a biztosítónk utólag rendezi, közvetlenül az adott intézménnyel. Nekünk nem kell foglalkozni a díjszabásokkal, nincs hálapénz és mindezek tetejében a várakozási idő is minimális, az ellátás pedig nyugat-európai színvonalon zajlik. Mielőtt azonban letennénk a voksunkat valamelyik konstrukció mellett, kardinális kérdés a magán egészségbiztosítás csomagok összehasonlítása árak, illetve szolgáltatások tekintetében. A legtöbb ajánlatban megtalálhatók a különféle szakrendelések, ezek a gyermekgyógyászattól a szemészeten át az urológiáig bezárólag gyakorlatilag minden területet lefednek. Emellett a különféle diagnosztika vizsgálatok (köztük a nagy értékű képalkotó eljárásokkal) jelentik még a szolgáltatások gerincét. Óriási a szerepe ugyanakkor az egynapos sebészeti ellátásoknak és az ambuláns műtéteknek is. Ezek jelentik az alapot, ám sok esetben hasznos lehet a kiegészítő lehetőségek nagyon alapos áttekintése. Tipikusan ilyen a fogorvosi ellátás, vagy a gyógytorna lehetősége, de gyakorta ide tartozik a terhesgondozás is. Miképp a példákból is látszik, ezek a extrák leginkább az egyéni preferenciákon múlnak és nekünk kell meghatározni, melyikre lehet jó eséllyel szükségünk.

Mitől függnek a magán egészségbiztosítás árak?

A konstrukció tehát számtalan előnnyel rendelkezik, ezzel együtt persze a vele járó költségek kardinális jelentőséggel bírnak. Szerencsére egy precízen beállított kalkulátor segítségével a díjtételek összehasonlítása percek alatt elvégezhető, ám fontos észben tartani, hogy árakra megannyi tényező hatással van. Többek közt ilyen az életkorunk, a foglalkozásunk, a kórtörténetünk, de természetesen az sem mindegy, hogy egyénileg, vagy csoportosan szeretnénk-e kockázatviselési szolgáltatást kötni. A tökéletes tisztánlátás érdekében ezért még mielőtt döntenénk, kérjük ki egy független pénzügyi szakember tanácsait.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top