Keresés
Close this search box.
top view healthy immunity boosting foods

Miért van szükségünk magnéziumra?

Egyre több magnézium tartalmú termékkel találkozunk a boltok és gyógyszertárak polcain, és jogosan merül fel a kérdés bennünk, hogy melyiket is válasszuk, melyik is a legjobb nekünk, hiszen ezek a termékek eltérhetnek a felszívódás és biohasznosulás szempontjából is.

Mire is jó a magnézium, kell-e egyáltalán plusz bevinni, vagy van elég a táplálékban, amit megeszünk? Mi lesz, ha nem viszünk be elég magnéziumot, mi lesz, ha sokat viszünk be? Számtalan kérdés felmerülhet, de megpróbálok most ebben egy kis segítséget nyújtani.

A magnézium elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, valamint a C-vitamin hasznosulása is jobb lesz a segítségével. Az idegrendszer sejtjeinek működésében, a csontok és a fogak felépítésében (a kalciummal együtt) is nagy szerepe van, valamint hatására az érfalak rugalmassága is megnő, a szívizom összehúzódása javul, és egyben javítja a szív munkáját is.

Ha alacsony a magnézium szint a szervezetünkben, számos tünetet észlelhetünk, ilyen például az alvászavar, a szívritmuszavar és a depresszió, de ilyen tünet lehet a cukoranyagcsere zavar is, hiszen a magnézium fontos szerepet játszik a glükóz felszívódásában. Sok kutatás rámutatott arra a tényre, hogy a magnéziumhiány az inzulinrezisztencia egyik kiváltója is lehet, és ha nem figyelünk rá és nem kezeljük megfelelően, akkor sajnos cukorbetegség is kialakulhat.

Magas vérnyomás is kialakulhat magnéziumhiány következtében, hiszen a hiány miatt felborul a szervezet nátrium és magnézium szimbiózisa, amely következtében a sejtek között nagy mennyiségben lesz megtalálható a nátrium, ami magas vérnyomást eredményez – többek között ezért is szokták azt ajánlani, hogy lehetőleg ne együnk túl sós ételeket.

A legjobb természetes úton pótolni, hiszen normál esetben a kiegyensúlyozott étrend tartalmaz elegendő magnéziumot, de sok esetben, (például diéta során) a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, így hiány alakulhat ki és jelentkezhetnek az előbb már említett tünetek.

A legtöbb magnéziumot a zöld színű növények tartalmazzák, mint a spenót, borsó, kelkáposzta, sóska, bab, lencse, de a magvakban, dióban, mandulában, mogyoróban is nagyobb mennyiségben megtalálható, ezért is ajánlott a változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Magnézium pótlására a legalkalmasabbak a szerves sók, hiszen ezek kevésbé okoznak bélrendszeri mellékhatásokat és nagyon jól oldódnak, ilyen a magnézium-citrát, -orotát és a -laktát (a laktóz érzékenyeknél utóbbi okozhat puffadást).

Magnéziumban gazdag recept

Eredeti olasz Minestrone leves

Amire szükséged lesz:

2 répa

2 zeller

2 fej vöröshagyma

200 gr fehérbab

2 kisebb krumpli

2 gerezd fokhagyma

100 gr zöldborsó

1 cukkini

300 gr kelkáposzta

1 póréhagyma

3 paradicsom

1 dl olívaolaj

Elkészítése:

  1. A fehérbabot beáztatjuk éjszakára, majd másnap ebben, amíg meg nem puhul, előfőzzük és miután megpuhult, félretesszük, de a vizet nem öntjük ki.
  2. Egy fazékban olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a hagymát és a csíkokra szeletelt répát.
  3. 10 perc után hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott krumplit, és egy rövid ideig pároljuk. Utána hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát.
  4. Ezt a zöldségkeveréket felöntjük a bab főzővizével, ami segít besűríteni a levet.
  5. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, a felkockázott cukkinit, a feldarabolt zellert, a megpárolt és meghámozott paradicsomot, majd további 20 percig főzzük.
  6. Hozzáadjuk a babot a maradék vízzel együtt. Ha szükséges, langyos vízzel még felöntjük – a cél, hogy a lé épp hogy elfedje a zöldségeket. A babnak még további 20 perc főzésre lesz szüksége, hogy tökéletes legyen.
  7. A borsót az utolsó 5 percben adjuk hozzá, így megőrzi a formáját és finom ízét.
  8. A leves ¼-ét kimerjük, és botmixerrel kiturmixoljuk, majd ezt a pépet visszaöntjük a levesbe, ami így kellemesen besűríti az egészet.
  9. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és parmezánt reszelünk a tetejére.

Szerző: Kerata Dóra
Nyitókép: Freepik

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top