Keresés
Close this search box.

Mire jó a teafaolaj?

blank

Napjainkban mind a természetes gyógymódokat kedvelők, mind a hagyományos orvoslást előnyben részesítők körében egyre elterjedtebb a különféle gyógyhatású illóolajok használata.

Azonban míg elődeink esetében az illóolajok felhasználása főleg megfigyelésen illetőleg tapasztalatokon alapult, mára tudomány fejlődésével egyre inkább bizonyítást nyer az illóolajok alternatív gyógyászati célú alkalmazásának létjogosultsága, így a teafaolajé is.

A teafaolaj éppen amiatt kedvelt, amiért oly sok más gyógynövény kivonata: a mesterséges szereknél sokkal barátságosabb az emberi test számára, mert organikus eredetű, és így kevésbé terheli le a szervezetet, miközben kifejti jótékony hatását.

 

Mi eredményezi a széles körben alkalmazott teafaolaj természetes gyógyhatását?

Több száz publikált kutatási anyag, orvosi analízis, klinikai randomizált és kontroll vizsgálat bizonyítja, hogy a teafa olaja több, mint százféle kémiai alkotóelemből áll.

A teafa leveleiből sajtolt olaj közel 40%-ban tartalmaz monoterpén alkoholokat, azok közül is terpinen-4-ol vegyületet, valamint 1,8-cineole-t, amelyek a teafaolaj széles terápiás alkalmazását teszik lehetővé.

Ugyanis míg a terpinen-4-ol főként antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, az 1,8-cineole fájdalomcsillapítóként és nyákoldóként is egyaránt jól funkcionál.

Milyen kedvező gyógyhatása van a teafaolajnak?

A fiatal teafa levelének olaja erőteljes fertőtlenítő szer, antibakteriális, antivirális és gombaölő hatása segítheti a helyi bőrfertőzések kezelését.

Hatékony immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága által természetes megoldás a szájüreg és a fogíny mindennapos ápolására így a rossz lehelettel szemben is hatékonyan veszi fel a harcot. A Profimed szerint többek között az ínygyulladás ellen is tud segíteni a teafaolaj.

A tartósítószer- és alkoholmentes TEBODONT teafaolaj fő hatóanyaga az ausztrál Melaleuca Alternifolia (vagyis kajeputfa) teafából nyert értékes olaj, amely közismert gombaölő és antibakteriális hatásáról.

A klinikai tesztek megerősítették a népi gyógyászat tapasztalatait

A népi gyógymódok között a távol-keleten már régóta ott szerepel a teafa olaj. A klinikai tesztek és hosszú évtizedek modern gyakorlati tapasztalatai bizonyították, hogy hatékony és helyes használat esetén érdemi mellékhatások nélküli természetes eszköze a foglerakódás, a fogínygyulladás és egyéb fogágy-gyulladás hosszú távú megelőzésének.

A fogszuvasodás megelőzésében is szerepet játszhat a teafaolaj, ugyanis a fogakra lerakódott plakkok eltávolításával és újbóli megtapadásuk megakadályozásával valamint antibakteriális hatásának köszönhetően a fogszuvasodást és gyulladást okozó baktériumoktól is hatékonyan tisztítja meg a szájüreget.

Milyen fogászati és szájhigiénés problémák esetén javasolt a teafaolaj használata?

Az alábbi perodontális problémák természetes megoldására használható eredményesen a teafa olaja:

  • Irritálódott, gyulladt fogíny,
  • Paradontisis (fogágybetegségek),
  • Fogpótlás által okozott gyulladás,
  • A szájüreg gyulladásos folyamatai,
  • Ínysorvadás,
  • Rossz lehelet.

Egyes fogászati beavatkozások után a sebgyógyulás elősegítésére továbbá stresszes állapot csökkentésére, bakteriális és vírusos fertőzés okozta torokgyulladásra valamint az ajak herpesz antibiotikum-mentes orvoslására és kiegészítő kezelésére is alkalmazható. A teafa olajának el nem hanyagolható előnye, hogy nem idéz elő rezisztenciát (ellenállóképességet).

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top