Keresés
Close this search box.
pexels karolina grabowska 5908779

Stresszkezelés természetesen

A stresszmenedzsment az egészség alappillére, és ez nem csak valami hangzatos, felkapott dolog, hanem tényleg a legfontosabb dolog az egészségünk érdekében. Tapasztalataim alapján a vendégeim 99%-ának a krónikus stressz okozza az egészségügyi panaszait!

Mit jelent, hogy krónikus stressz?

Tulajdonképpen a szervezet egy hosszútávon fennálló, nem specifikus válaszreakciója minden olyan ingerre, ami kibillenti az egyensúlyi állapotából. Ez lehet emocionális, fizikai-biológiai vagy kémiai stressz is.

Emocionális stressz például a félelem, a szorongás, a pánik, a szomorúság.  

Fizikai-biológiai stressz a túledzettség, a kialvatlanság, a rossz minőségű alvás, a fertőzések, a vitamin- és ásványianyag-hiány, a tartós folyadékhiány, a hormonális egyensúlytalanság, az autoimmun folyamatok, a váltott műszakban dolgozás, a tápanyaghiány…stb.

Kémiai stressz pedig a toxinok, vegyszerek, mesterséges illatosítók, szennyezett ivóvíz…stb.

A krónikus stressz hatalmas mértékben befolyásolja a szervezetünk működését! Különböző egészségügyi kihívásokat eredményezhet, mert érintett lehet a pajzsmirigy, a női nemi hormonok, az inzulin, a keringési rendszer, befolyásolja az alvást, a hangulatot, az immunrendszer működését és még hosszasan lehetne sorolni.

A stressz kezelésének számtalan módja van, mint például a szaunázás, hidegterápia, légzőtechnikák gyakorlása, fényterápia, jóga, meditáció, autogén tréning, extra magnézium bevitel, illóolajok és gyógynövények használata.

Természetgyógyász-fitoterapeuta révén nagyon szeretem a természet patikáját segítségül hívni, és gyógynövényeket is használni az eredményesség érdekében.

A macskagyökér az egyik leghatásosabb nyugtató gyógynövény. Stresszoldásra, idegességre, feszültségoldásra, migrénre, álmatlanságra és klimaxos tünetekre is kiváló választás. Teaként és készítménybe is alkalmazható! Túladagolva fejfájást és nyugtalanságot okoz. (Gyermekeknek nem ajánlott!)

A levendula szintén nagyon hatásos nyugtató, feszültségoldó és idegerősítő gyógynövény, ráadásul csodás az illata! Elalvási problémáknál is alkalmazható, mert nyugtatja a vegetatív idegrendszert. Teaként és illóolajként is alkalmazható. Túladagolva élénkítő hatást vált ki.

Az orbáncfű antidepresszáns hatású és gyomorideg esetén is kitűnő választás, de nagyon figyelni kell, mert sok gyógyszerrel interakcióba lép! Fényérzékenyítő hatású! Teaként vagy készítményben alkalmazható.

A narancsvirág teája görcsoldó, fájdalomcsillapító és nyugtató hatásokkal rendelkezik. Pánik, idegi feszültség vagy depresszió ellen is jól hat. Gyakran készítményekben vagy teakeverékben található meg, ráadásul gyerekeknek is adható!

A citromfű (Melissa Officinalis) elsősorban nyugtató, idegerősítő hatása révén ismert, de görcsoldó hatása is van. Alvási zavarokra, idegnyugtatásra, depresszióra, gyomoridegre, menstruációs görcsökre és migrénre is kiválóan hat. Kisebb dózisban segíti az elalvást. Teaként és illóolajként is alkalmazható. Autoimmun probléma esetén konzultációt igényel!

(A gyógynövények használata mindig szakemberi segítséget igényel! A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosi kontrollt és nem írják felül az orvosi utasításokat!)

Szerző: Strompf Andrea

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top