Keresés
Close this search box.
endurozyme

Probiotikumok és emésztőenzimek – tökéletes kombináció a bél egészségére

Mindig úgy érzem, hogy a szervezetemnek valóban szüksége van a probiotikumra és az emésztőenzim-támogatásra az évszakok váltakozása idején (más is így szokott járni?). Tehát miközben szinte minden nap beveszem valamelyik probiotikumos terméket és emésztőenzimet, ügyelek arra, hogy egy napot se hagyjak ki, amikor a nyár őszbe fordul; az ősz a télbe….

A Hammer Nutrition két probiotikumos terméket – a Digest Caps-ot és a Life-Biotics Super 15-öt –, valamint egy teljes spektrumú emésztőenzimet, az EnduroZyme-ot is forgalmaz. Bár mindkettő szerepet játszik a bélrendszer egészségében, ezt különböző mechanizmusok révén teszik.

Digest Caps és Life-Biotics Super 15

Több billió különféle mikroorganizmus, például baktériumok és gombák élnek az emberi testben. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a többsége – röviden mikrobák – a vastagbélben él, és bélmikrobiomnak nevezik őket, gyakran pedig „mikrobiótának” (a két kifejezést gyakran felcserélhetően használják). Ahogy Hippokratész, a „modern orvoslás atyja” fogalmazott: „minden betegség a bélben kezdődik.” Vagyis, ha a bélrendszerünk egészségtelen, akkor az egész testünket negatívan érinti, beleértve az emésztést is, az anyagcserét, az immunrendszer működését. Viszont védelmet nyújt az allergiák, az autoimmun betegségek és a krónikus gyulladásos állapotok széles skálája ellen.

A bélrendszer és az immunrendszer egészségének elsődleges szempontja a „jó” és a „rossz” baktériumok közötti harc az emésztőrendszer kolonizálásáért. Egy táplálkozástudományi tudós azt írja: „A helytelen táplálkozás, a stressz, az antibiotikumok, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) túlzott használata, és az öregedés miatt hajlamos lehet a „rossz” (patogén) baktériumok számának növekedésére. A probiotikumok „jó” baktériumok azok, amelyek egészségesek a normál bélrendszer számára. Olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy a káros baktériumok gyomorpanaszokat vagy, ami még rosszabb, betegségeket okozzanak.”

Itt jön a képbe a Digest Caps és a Life-Biotics Super 15. Bármelyik termék napi használata nagyszámú jótékony baktérium-populációval látja el a szervezetet, hogy a bél mikrobiom egészséges maradjon, és megakadályozza az egészségtelen bélflóra növekedését, amely utóbbi felelős a fent felsorolt ​​betegségekért.

EnduroZyme

 Az elfogyasztott élelmiszerek megfelelő emésztése egyértelműen befolyásolja a mikrobiom egészségét. Valójában az egyik tanulmány címe egyértelműen kijelenti: „Az emésztetlen táplálék és a bélmikrobióta együttműködhet a neurogyulladásos betegségek patogenezisében.” A tanulmány következtetésének egy része így fogalmazott: „A betegséghez vezető út magában foglalja mind a mikrobióta, mind az emésztetlen élelmiszerdarabok részvételét.”

Sok táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy az egészséges emésztés kulcsfontosságú az általános egészséghez, mert lehetővé teszi számunkra, hogy hozzáférjünk az elfogyasztott élelmiszerekben található összes tápanyaghoz, ami pozitívan befolyásolja az egészséget. Ez az oka annak, hogy bár az elfogyasztott étel minősége tagadhatatlanul fontos, azonban ugyanolyan fontos annak biztosítása, hogy az ételt hatékonyan emészd meg, és felszívd a benne lévő tápanyagokat.  És itt jönnek be az enzimek; ezek erőteljes katalizátorok, amelyek segítenek fenntartani a hatékony emésztést és maximalizálni a tápanyagok felszívódását.

Sajnos a tipikus nyugati étrend nagy mennyiségű enzimmentes feldolgozott élelmiszert tartalmaz. A főzés az élelmiszerekben a természetesen előforduló enzimeket is elpusztítja. Ha ehhez hozzáadjuk az enzimtermelés természetes, életkorral összefüggő csökkenését, nem csoda, hogy olyan sokan küzdenek számos egészségügyi problémával, különösen a GI-vel.

A jól ismert emésztési egészségügyi szakértő, Dr. Lane Lenard kijelenti: „Az idősödő felnőtteket sújtó egészségügyi panaszok közül sok – a csökkent immunitástól az emésztési zavarokig, egészen a táplálkozási hiányosságokig – egy kulcsfontosságú tényezőre vezethető vissza: a rossz emésztésre. A károsodott emésztőrendszer egyik gyakori oka az emésztőenzimek életkorral összefüggő csökkenése, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerekből kinyerjük az alapvető tápanyagokat. Ezen létfontosságú enzimek nélkül az élelmiszer áthalad a gyomor-bél traktuson anélkül, hogy kiadná hasznos összetevőit. Az eredmény rossz táplálkozási állapot, amely számos betegséghez hozzájárulhat.”

A probléma megoldásához elengedhetetlen egy emésztőenzim-kiegészítő – amely több enzimet tartalmaz a különféle élelmiszerek és élelmiszer-anyagok lebontására és megemésztésére. A Hammer Nutrition EnduroZyme az a termék, amely nemcsak lenyűgöző, 14 különböző típusú, nem állati eredetű enzimet biztosít, hanem ezen enzimek mindegyikének hatékony mennyiségét. Ezenkívül az EnduroZyme egész levélkeveréke – borsmenta-, aloe vera- és articsókalevél – számos előnnyel jár a gyomor-bélrendszer egészségének aspektusában. Végül az EnduroZyme Bioperine™-t, egy szabványosított feketebors-kivonatot tartalmaz, amely fokozza az élelmiszerek és étrend-kiegészítők felszívódását.

Világos, hogy a mérleg a bélben lévő „jófiúk” (egészséges baktériumok) javára billen, valamint az elfogyasztott élelmiszer hatékony és teljes emésztése nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Mikor kell bevenni?

Noha vita folyik arról, hogy a probiotikum-kiegészítőt étellel vagy anélkül vegyük be, az általános konszenzus az, hogy a probiotikumokat a legjobb éhgyomorra bevenni. Ez biztosítja, hogy semmi sem akadályozza meg a bélben az egészséges baktériumok megtelepedését. A legjobb megoldás, ha egy üveg Digest Caps-ot vagy Life-Biotics Super 15-öt helyezel az ágyad mellé, és úgy kezded a reggelt, hogy először beveszed az adagod.

Az EnduroZyme-ot minden étkezés előtt vagy közben kell bevenni. Ezenkívül az EnduroZyme edzés közbeni szedése segít megelőzni az esetleges GI-zavarokat.

Szerző: Steve Born

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top