Keresés
Close this search box.
sugar free cakes diet food top view healthy concept

Szukralóz: Maradj távol tőle, és mentsd meg a DNS-ed!

Mióta létezik a Hammer Nutrition, szorgalmasan gondoskodnak arról, hogy a mesterséges édesítőszerek káros hatásaival kapcsolatos információkat osszanak meg. Az elmúlt évben kirobbant egy nagyobb botrány a szukralóz körül, ami a legnépszerűbb mesterséges édesítőszer az Egyesült Államokban, ugyanis több mint 6000 élelmiszerben használják! Nem véletlen, hogy ez van a legtöbbször reflektorfényben.

Nagyjából 15 évvel ezelőtt így fogalmaztak a Hammer Nutritionnél: „Bár a szukralóz cukormolekulából indul ki, a végtermék egy szintetikus vegyszer, klórozott maggal. A szukralóz előállítása egy ötlépéses folyamatból áll, amelyben három klórmolekulát adnak egy cukormolekulához. Ez a kémiai folyamat annyira megváltoztatja és átalakítja a cukor kémiai összetételét, hogy az a természetben nem előforduló molekulafajta lesz.

Ez a mesterséges édesítőanyag valószínűleg rosszabb, mint a feldolgozott egyszerű cukrok, amelyeket helyettesít. Nehéz elképzelni, hogy ez a szintetikus klórozott diszacharid jobb lenne az egyszerű cukornál.”

Közel egy évtizeddel ezelőtt megvitatták azokat a kutatásokat, amelyekben emberek és egerek is részt vettek, és felfedték, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük a szukralóz jelentős hatással van a bélbaktériumokra, ami növeli a glükóz intoleranciát.

Ezt a tanulmányt kiegészítve az Endurance News #121-ben (48.old.) olyan kutatást közöltek, amely kimutatta, hogy a szukralóz és a szénhidrátok kombinációja rontja az inzulinérzékenységet. Ez nemcsak jelentősen csökkenti az edzéskapacitást, ami izomfáradtságot eredményez, hanem segíti a cukorbetegség kialakulását is.

Továbbá, beszámol ez a kutatás az alábbiról is: „Ez az anyagcsere-károsodás a cukorra adott idegi válaszok csökkenésével jár, ami a glükóz metabolizmus bél-agy szabályozásának diszregulációjára utal. Ez azt jelenti, hogy az agy által a bélnek küldött jelek, és fordítva, károsodnak a vércukor megfelelő metabolizálására… ez egyáltalán nem jó!”

Nos, bármennyire is rosszak ezek az eredmények – és ez nem kérdés –, a szukralózzal kapcsolatos legújabb kutatások a legborzasztóbbak. Noha ezek után nem meglepő, de az ember álla így is leesett…

 Ezt nézd meg!

A Journal of Toxicology and Environmental Health című folyóirat B. részében megjelent egy nemrég (2023. május 29-én) végzett tanulmány, melynek eredményei súlyos egészségügyi problémák feltárására mutatnak rá a szukralózzal kapcsolatban. Ezek az aggodalmak annyira riasztóak voltak a kutatók szerint, hogy hangsúlyozták, hogy embereknek abba kellene hagyniuk a fogyasztását, és ellene több központi szabályozást kellene életbe léptetni.

A Dr. Susan S. Schiffman vezette kutatók olyan kísérleteket végeztek, amelyek során az emberi vérsejteket és a bélszövetet szukralóznak tették ki, amely a szukralóz-6-acetát nevű anyagot termeli. Eredményeik megerősítették a korábbi kutatásokat, amelyekben a szukralózt bélegészségügyi problémákkal, például a szivárgó bélszindrómával (intestinalis permeabilitás) kapcsolták össze. Ebben az állapotban a baktériumok és a toxinok átszivárognak a bélfalon.

A puffadás, az égő érzés, a hasmenés, a gázképződés és a fájdalmas emésztés ennek a rendellenességnek a kellemetlen tünetei.

A kutatók ezután még rosszabbat fedeztek fel, mint a szivárgó bél szindróma: a szukralóz által termelt anyag, a szukralóz-6-acetát genotoxikus és károsítja a DNS-t, aminek következtében az szétesik. Ez a leginkább nemkívánatos folyamat számos betegséghez vezethet, akár rákhoz is.

Zavarba ejtő, hogy a kutatók olyan magas szukralóz-6-acetát mennyiséget is találtak különböző élelmiszerekben, amelyek meghaladták az Európában jelenleg engedélyezett biztonsági szintet.

Dr. Schiffman megjegyezte: „Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonsági és szabályozási státuszát, mert egyre több bizonyíték van arra, hogy jelentős kockázatokkal jár a fogyasztása. Ha mást nem is sikerül elérni, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez az a termék, amit nem szabad fogyasztani.”

A Splenda márkanéven forgalmazott szukralózt számtalan ember használja kávé vagy más ital édesítésére. Amint azt korábban említettük, ez a tagadhatatlanul káros anyag mindenütt jelen van, mivel több mint 6000 élelmiszerben található, például pékárukban, italokban, rágógumikban, fagyasztott tejes desszertekben stb.

A szukralóz számos sportüzemanyagban is megtalálható – sport-/energiaitalokban, energiazselékben, szeletekben és egyebekben –, ezért, ha nem Hammer Nutrition termékeket használsz, nézd meg az éppen használt üzemanyagok címkéjét. Ha egyszerű cukrokat (glükóz, szacharóz, fruktóz stb.), túlzott mennyiségű nátriumot és/vagy mesterséges színezéket, ízesítőt vagy édesítőszert – különösen szukralózt – tartalmaznak, ideje áttérni a Hammerre.

A piacot elárasztó, káros összetevőket tartalmazó sportüzemanyagokkal nem lehet összehasonlítani. A Hammer Nutrition termékek nem tartalmaznak finomított cukrot, túl sok nátriumot, megkérdőjelezhető összetevőket vagy mesterséges anyagokat, és egyértelműen szukralózt sem.

A szukralóz elhagyása a sportteljesítményt javítja, megmenti a DNS-ed és megvéd számos súlyos egészségügyi következménytől is.

Nyitókép: Freepik

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top