Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

„Még jó, hogy nem halt meg senki!”

Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Nepáli idő szerint éjfél körül hócsuszamlás rongálta meg a kettes tábor sátrait és bár szerencsére egyetlen mászó sem sérült meg, az eddig sem túlságosan kedvező körülmények sora egy újabb tényezővel bővült. Tegnap hajnalban, műholdas telefonon keresztül a csapat átbeszélte Varga Csabával a lehetőségeket és arra a közös döntésre jutottak, hogy az egyetlen helyes döntés a visszafordulás.

„A csapat ökölszabálya szerint a döntést a hegyen egyedül a mászó hozhatja meg, azonban a kockázati tényezőket figyelembe véve mindannyian úgy éreztük, hogy az egyedüli felelősségteljes döntés a visszafordulás. Az elmúlt napok átlaga 30-40 centiméternyi hó és 40 – 70 km/h közötti szélerősség volt. A tegnap éjjeli lavina megrongálta a kettes tábori sátrat és feltehetően a 3-as táborban sem jobb a helyzet, ráadásul a további lavinák kockázata is jelentős, főképp a Lhoce-jégfalon, ami a csúcsmászás következő szakasza lenne.

Tekintve, hogy Csaba önállóan, serpa segítség és pótlólagos oxigén nélkül mászik, túlságosan nagy lenne az esély arra, hogy ilyen körülmények között akár felfelé, akár lefelé veszélybe kerül egy olyan magasságban, ahol senki nem tud segíteni rajta. A nyolcezres expedíciók mindig magukban hordozzák a kockázatot, azonban ilyen szélsőséges körülmények között a „tisztán” próbálkozó hegymászó hazárdjátékot játszana az életével, ami meggyőződésünk szerint messze túlmutat azon, amit a sport és a hegymászás jelent.” – foglalta össze Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

Az élet és az egészség pótolhatatlan, a hegy pedig megvár – ez az alapigazságot soha nem veszíthetjük szem elől. Csaba tegnap délelőtt épségben visszatért az alaptáborba és hamarosan elindulhat Nepál fővárosa, Katmandu, majd onnan Budapest felé. A nepáli járványhelyzet és a lezárások miatt azonban még kérdéses, hogy mikor és milyen módon utazhat haza.

Forrás: https://www.facebook.com/KalifaPage

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top