blank

Hogyan juthatsz be az UTMB-re?

blank

Az Ultra-Trail du Mont-Blanc a világ leghíresebb terepultraversenye, amely a 2003-as első rendezése óta egy egyhetes fesztivállá nőtte ki magát 100 ország több tízezer futójával és nagyon erős nemzetközi mezőnnyel. Akkor még alig több mint 700-an jelentkeztek a versenyre, 2019-ben ez a szám már 26 000-re nőtt. Azóta sok víz lefolyt a Mont-Blanc gleccsereiből eredő folyókon, talán túl sok is. Új versenyszámokat alkottak a szervezők, 2006-ban megszületett a CCC, majd a PTL (2008), a TDS (2009), az OCC (2014) és az MCC (2018). Időközben annyira megnőtt a jelentkezők száma, hogy hiába követeltek az induláshoz még több kvalifikációs pontot, az évikig jól működő sorsolásos rendszerrel egyre több lett a probléma. (A cikk eredetleg a Sportime Magazin 2019/6-os számában került publikálásra.)

Az UTMB a magyar futók között is nagyon népszerű, az egyes versenyszámokra évről évre száznál is több honfitársunk jelentkezik. Nekik szeretnénk segíteni ezzel az információs anyaggal.

Hogy volt eddig?

Az első öt évben egyszerű volt a helyzet. A verseny egyre vonzóbb lett a futóknak, így a 2500 hely eleinte pár nap, majd pár óra alatt fogyott el, 2008-ban pedig 8 perc után ki is tették a „megtelt” táblát. Ezután vezették be az új rendszert, amelyben a jelentkezőknek előbb kvalifikációs pontokat kellett gyűjteniük a megjelölt versenyeken, a klasszikus UTMB-re például 15-öt. Ha megvolt a szükséges mennyiségű pont, akkor jöhetett az előregisztráció, majd lehetett drukkolni, hogy a mi nevünket húzzák ki a kalapból. Ha nem volt szerencsénk, akkor a következő évi sorsoláson kétszeres eséllyel indulhattunk ugyanazon a versenyszámon, már ha továbbra is volt megfelelő számú UTMB pontunk. És ha újra balszerencsések voltunk – ami egyre többször fordult elő a jelentkezők növekvő száma miatt – akkor a következő évben már sorsolás nélkül nevezhettünk a korábban megjelölt versenyszámra.  Ez a rendszer egész jól működött tíz éven át. Mára viszont annyira megnőtt a jelentkezők száma, hogy új metódus kialakítására ösztönözte a verseny szervezőit.

„A jelenlegi regisztrációs szisztéma elérte a határait. Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni a versenyzők elvárásainak, újra kellett gondolnunk a teljes nevezési rendszerünket. Ezért egy, az eddiginél nyitottabb, rugalmasabb megoldást választottunk, figyelembe véve a versenyzők egészségét és a terepfutás nemzetközi folyamatait” – nyilatkozta Michel Poletti, az UTMB társigazgatója.

2020 – Átmenet a régi és az új rendszer között

Az új jelentkezési rendszert fokozatosan vezetik majd be, így nem vesznek el azok az előnyök sem, amelyeket a 2018-ban és 2019-ben ki nem sorsolt jelentkezők joggal várhatnak (dupla esély majd sorsolás nélküli bejutás). Újdonság viszont, hogy 2020-tól jelentősen kevesebb kvalifikációs pontot kell szereznie annak, aki indulni szeretne a versenyen. Az új „ponthatárok”:

UTMB abrak03

2020-tól rugalmasabb nevezés és sorsolás

A jövő évtől változik a sorsolás rendje is. Akik ekkor jelentkeznek először (tehát akiknek nincs 2018–2019-ből hozott esélynövelés a sorsolásban), és nem lesz szerencséjük, azok a következő években egyre nagyobb és nagyobb eséllyel indulhatnak a sorsoláson, de a „két év után automatikusan indulhatok” szabály megszűnik a számukra. Rugalmasabb viszont a rendszer amiatt, hogy a jelentkezők az évek során változtathatnak a kiválasztott versenyszámon. Megtehetik például, hogy az egyik évben az UTMB-re jelentkeznek, majd a sikertelen sorsolás után a TDS-t jelölik meg a következő évben. Erre a korábbi rendszerben nem volt módjuk. Újdonság az is, hogy a jelentkezők „szünetet tarthatnak”, tehát például két sikertelen sorsolás után akkor sem vesznek el a megkapott jegyeink, ha egy, vagy akár több év szünetet tartunk a nevezésben.

2021-től jön a nyitottabb rendszer a Running Stone-okkal!

A sorsolásos rendszerrel párhuzamosan egy egyszerűbb és biztosabb megoldást is kínálnak a szervezők a versenybe kerülésre, erre 2021 januárjától van módunk, innentől gyűjthetünk úgynevezett Köveket (Running Stones). A Kövekkel azokat a futókat jutalmazzák, akik teljesítik az UTMB által kiválasztott, limitált számú versenyek valamelyikét, vagy akár többet is ezek közül. Ha összegyűlt bizonyos számú Kövünk, akkor sorsolás nélkül indulhatunk az általunk választott UTMBversenyszámon. Ha nem gyűlt össze a szükséges mennyiség, akkor dönthetünk akár úgy is, hogy a meglévő Köveket jegyekre váltjuk be a következő évi sorsoláson, ezzel növelve az esélyünket az indulásra.

Az egyes UTMB-versenyekhez szükséges Kövek száma:

UTMB abrak02

És most jöjjön a matek. Köveket az eddigi információk szerint az UTMB saját szervezésű versenyein gyűjthetünk (Oman by UTMBOmán; Gaoligong by UTMBKína; Ushuaia by UTMBArgentína; Val d’Aran by UTMBSpanyolország), illetve az Ultra-Trail World Tour versenysorozat állomásain. A Világkupasorozat jelenleg húsz versenyből áll, köztük tíz európai, tízet pedig a tengerentúlon rendeznek. Hozzánk legközelebb a 100 Miles of Istrián gyűjthetünk Köveket Horvátországban, de nincs messze az ausztriai Mozart 100 sem. Fontos tudnunk, hogy a leggyorsabban a by UTMB versenyeivel biztosíthatjuk az UTMB-indulásunkat, hiszen ezeknek a versenyeknek a teljesítéséért háromszor annyi Követ kapunk, mint a World-Tour sorozat versenyeiért. Ez érthető is, hiszen az UTMB ezzel (is) igyekszik reklámot csinálni a by UTMB versenyeinek. Végül is minden szentnek maga felé hajlik a keze…

A by UTMB-versenyek teljesítéséért – 1 ITRA pont = 3 Kő (Running Stone)

A World-Tour sorozat versenyeinek teljesítéséért – 1 ITRA pont = 1 Kő (Running Stone).

Egy példa: ha 2021-ben teljesítjük a Pireneusokban a Val d’Aran by UTMB 160 km-es távját (ami 6 ITRA pontos verseny), akkor 6 ITRA pont × 3 = 18 Követ kapunk a teljesítésért. A fenti ábrán látható, hogy 18 Kővel már sorsolás nélkül bejuthatunk bármelyik UTMB-versenyszámra, csupán ennek az egy versenynek a teljesítéséért.

Egy másik példa: 2021-ben teljesítjük a World-Tour sorozat két állomását, a 100 Miles of Istria 122 km-es távját (amely 5 ITRA pontot ad), illetve a Mozart 100 108 km-es távját (szintén 5 ITRA pontért) majd 2022-ben már bátrabbak leszünk, és a 167 km-es távon indulunk az isztriai World-Tour versenyen (6 ITRA pontért). Mivel a World-Tour versenyek teljesítéséért 1 ITRA pontonként 1 Követ kapunk, azért ezzel a három versennyel 5 + 5 + 6 ITRA pont = 16 Kő a jutalmunk. Ez már elég 2023-ban ahhoz, hogy sorsolás nélkül indulhassunk a TDS-en vagy a CCC-n, de a biztos UTMB induláshoz kevés.

Ha pedig már mindent értesz a Running Stone-okról, tudod az összes rövidítést, a (nem kevés) pénzt is összegyűjtötted a nevezésekhez, és megvannak a kvalifikációs pontjaid is… nos, akkor nincs más hátra, mint keményen edzeni, és irány az UTMB

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top