Keresés
Close this search box.

Tíz tipp kezdő futóknak

blank

Minden kezdet nehéz – ez különösen igaz a sportolásra, hiszen a kívánt eredmény elérése érdekében mindenképpen ki kell lépnünk a komfortzónánkból. A következő tíz tipp segítségével talán te is könnyebben teszed majd meg az első lépést a boldogabb, sportosabb és egészségesebb élet felé.

1) Légy felszerelt

Szánj arra időt, hogy meg tudd vásárolni a megfelelő felszereléseket. A legjobb, ha nem egy plázában szerzed be a holmikat, hanem egy kisebb üzletben, ahol a személyzet „képben van” és a segítségedre tud lenni a számodra leginkább megfelelő felszerelések kiválasztásában. Ne feledd: a futócipő lesz a legfontosabb eszközöd, így ne sajnáld a pénzt a legjobb minőségűre.

2) Megfelelő ruházat

Érdemes a megfelelő ruházatba – futónadrág, felső és zokni – is invesztálni. A legjobb minőségű ruházatokban természetes (bambusz, gyapjú) és szintetikus (poliészter, lycra) anyagok keverednek. Azonban ez esetben kerüld a száz százalékos pamutból készült ruházatot! Hogy miért? Mert ezen holmik alatt nem szellőzik megfelelően a bőröd, így visszatartják az izzadtságot, így irritációt és hólyagosodást is okozhatnak.

3) Fuss társaságban

Mindenkinek vannak rossz napjai, és ilyenkor a hátunk közepére sem kívánjuk az edzést. Azonban ha társaságban futsz, akkor sokkal nehezebb kibújni a sportolás alól, hiszen a kifogások gyártása sokkal több energiádat emésztené föl, mint egy 30-60 perces edzést.

4) Csinálj edzéstervet

Ne azzal akard az új, sportos életedet kezdeni, hogy rögtöni, egy levegővel körbefutod a Margitszigetet – nem elég, hogy a végére egész biztosan kifulladsz, de másnap elviselhetetlen izomláz fog gyötörni. Légy türelmes! Kezdd azzal, hogy egy percet futsz, öt percet sétálsz. Minél inkább belejössz, annál jobban emeld a futás „adagodat”, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsd a sétálásét.

5) Akklimatizálódj

Az első hetekben fáradtabbnak, kimerültebbnek fogod érezni magad. A legtöbben ilyenkor adják fel, pedig nem is tudják, hogy ilyenkor van közel a cél! A testednek nagyjából hat hétre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új mozgásformát, utána pedig fittebbnek és erősebbnek fogod érezni magad, mint valaha!

6) „Tankolj”

A megfelelő táplálkozási formákról tájékozódj a Hammer Nutrition Magyarország weboldalán, ahol az esetleges kérdéseidet is felteheted!

7) Hidratálj

A megfelelő hidratálás legalább annyira fontos, mint a helyes táplálkozás. Ügyelj arra, hogy két órával a futás előtt mindenképpen fogyassz el legalább fél liter vizet! Futás közben se feledkezz meg a folyadékpótlásról. Azonban ha 45-60 percet futsz, akkor inkább sportitalt válassz, amely olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a nátrium, kálium és magnézium.

8) Melegíts be

Fontos, hogy az izmaidat is felkészítsd a terhelésre. Futás előtt erre a legkönnyebb módszer a dinamikus séta, azonban a futás utáni nyújtásról se feledkezz meg!

9) Légy összhangban a testeddel

Hallgass a testedre! Ha úgy érzed, hogy a „szokásos” izomfáradtságon túl más fájdalom is kínozza a testedet, akkor inkább hagyd abba az edzést addig, amíg el nem múlik a fájdalom. Ha nem múlnak a tünetek, akkor ne hezitálj: irány az orvos!

10) Pihenj

Értékelendő és szép dolog az elhatározás és az elköteleződés a sport, illetve az egészséges életmód iránt, de hagyj időt a testednek a feltöltődésre. Az elején a legjobb, ha két futás között egy napot pihensz.

 

Forrás: active.com

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top