Keresés
Close this search box.

A nagy vasak csatáztak a Hungaroringen!

blank

Vérbeli fesztivál-hangulatban zajlott a kamion Európa-bajnokság hungaroringi hétvégéjének első versenynapja: a depóban egész nap hömpölygött a tömeg, amely teljesen odavolt a több, mint öttonnás behemótokért. A mezőny egyetlen magyar pilótája, Kiss Norbert egész nap a technika ördögével párbajozott: egy hatodik és egy ötödik helyet szerzett.

De menjünk sorban!

A délelőtti időmérő edzés nagy melegben zajlott, de a leglelkesebb szurkolók már ekkor kiültek az első kanyar fölé – mit nekik a hőség, ha a kedvenc pilótáiknak szurkolhatnak?! Az igazi izgalmak természetesen csak délután jöttek, amikor két versenyfutamon is összemérték gyorsaságukat a legjobb kamionversenyzők.

Az időmérő edzés képei

Izgalmas volt látni, milyen fürge jószágok is ezek a monstrumok, hallani a hangjukat, belélegezni a benzingőzt – elképesztő motorsport-élménnyel gazdagodott, aki eljött. Az első csatából az ötszörös Európa-bajnok Jochen Hahn került ki győztesen, aki viszonylag sima, rajt-cél győzelmet aratott. „Kiharcoltuk a pole pozícióból való indulás jogát, ami azt mutatta, hogy jó a sebességünk, és ezt sikerült győzelemre váltani, aminek nagyon örülök – nyilatkozta Hahn, akinek ez volt az idei harmadik futamgyőzelme. – Sajnálom, hogy Adam Lacko büntetést kapott, a bajnokságnak az tenne jó, ha szorosabb csatákat tudnánk vívni.”

Ami Lackót illeti, nos, ő sebességtúllépés miatt (ebben a sorozatban 160 km/óra a maximum) kapott boxáthajtásos büntetést, ezért szállt ki a dobogóért folyó csatából.

A második versenyen Sascha Lenz parádés rajttal szerezte meg pályafutása második Európa-bajnoki futamgyőzelmét, s elmondhatatlanul boldogan ünnepelt a dobogón, majd utána a szurkolókkal a Fan Zone-ban is.

„Nagyon figyeltem a rajtra, ami jól is sikerült, elsőként fordultam az egyes kanyarba – mosolygott Lenz. – Attól kezdve próbáltam óvatosan autózni, főleg miután három-négy kör alatt sikerült megnyugtató előnyt kiépítenem. Talán kívülről úgy látszott, hogy könnyű győzelem volt, pedig abszolút nem volt az. Az utolsó két-három körben éreztem, hogy kezd elfogyni a tapadás, de mindenkivel ugyanez történt a mezőnyből, úgyhogy nem tudtak felzárkózni rám.”

Ami a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbertet illeti, neki volt már ennél könnyebb napja is: a technika ördöge egész nap adott neki feladatot. Kezdődött azzal, hogy a kormánygép cseréje miatt ki kellett hagynia a szabadedzést, majd folytatódott azzal, hogy az időmérésen a jobb első fék fogott jobban (akkor még azt hitték olaj folyt rá), a versenyen pedig a bal.

„Az autó össze-vissza ment a pályán, ami nagyon rossz érzés, már csak azért is, mert az autóversenyzés lényege, hogy a lehető legkésőbb fékezel a kanyarokban, de ha nem bízol a technikában, akkor ez nem lehetséges” – mondta Kiss, aki végül a hatodik helyen végzett az első versenyen.

Ezek után a második futamon szeretett volna mindenképp dobogóra állni, ám másként alakultak az események, még úgy is, hogy a rajtot remekül kapta el. Csakhogy jött a címvédő Jochen Hahn és elkezdte erősen támadni a magyart, aki ezek után nyilván a védekezéssel volt elfoglalva, nem azzal, hogy az előtte lévőket utolérje. „Úgy hallottam a nézők élvezték kettőnk csatáját, amelyből én kerültem ki győztesen, csak azt sajnálom, hogy nem a dobogóért zajlott – mondta Kiss. – A kamionnal azonban végre nem volt gond, úgyhogy remélem, vasárnap gyorsabbak leszünk. A szombat az időmérőn ment el, azon kell javítani!”

A kamion Európa-bajnokságon vasárnap is két versenyfutamot láthat a közönség, az első 14.00, a második 16.30 órakor kezdődik.

GYORSASÁGI KAMION, EB, 2. FORDULÓ, HUNGARORING

  1. verseny:1. Jochen Hahn (német, Iveco) 26:10.214, 2. Albacete (spanyol, MAN) 3.571 mp h., 3. Rodrigues (portugál, MAN) 11.799 mp h., …6. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 15.048 mp h
  2. 2. verseny: 1. Sascha Lenz (német, MAN) 26:03.941, 2. Reinert (német, Iveco) 7.653 mp h., 3. Halm (német, Iveco) 8.467 mp h., …5. Kiss Norbert 10.218 mp h.

Az Eb állása 6 futam után: 1. Jochen Hahn 67 pont, 2. Albacete 53, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 47, 4. Kiss Norbert 46

forrás:kamionfesztival.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top