Keresés
Close this search box.
andrea kimi antonelli team page 1

Az autósport új csillaga: Andrea Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli az olaszok nagy reménysége, aki a F3-as sorozatot átugorva rögtön a Forma-2-ben debütál 2024-ben. Sokan már a királykategóriáról beszélnek az esetében, nem ok nélkül, hiszen tehetsége vitatatlan, így a fiatalember minden bizonnyal fényes jövő előtt áll.

A Mercedes junior versenyzője a gokartos évei után, tizenöt éves korában, 2021-ben debütált az olasz Formula-4-es sorozatban, amit az azt követő évben meg is nyert. Ezzel párhuzamosan (szintén 2022-ben) az ADAC Formula-4 kategóriában is megszerezte a bajnoki címet. Mindkettőt hatalmas fölénnyel tudhatta magáénak, ugyanis a két bajnokság harmincöt versenyéből huszonkettőt megnyert.

A 17 éves fiatal tehetség a Formula-2-es világbajnokság mezőnyét erősíti az idei esztendőben. Azt követően, hogy 2023-ban elhódította a bajnoki trófeát a Formula Regionális Európa-bajnokságban, a Prema úgy döntött, hogy Antonelli a Formula-3 kihagyásával debütálhat a királykategória első számú nevelőszériájában, amire azért valljuk be nem sűrűn akad példa. Az F2 nagy ugrást jelent számára, mivel jelentős a teljesítménybéli különbség az alacsonyabb géposztályokhoz képest, így tehát hagyni kell némi időt, hogy a bolognai születésű versenyző megszokja az új autót. Érthető lenne tehát, ha Antonellinek nem sikerül azonban alkalmazkodni a környezetváltozáshoz, bár korábbi sikerei azt mutatják, hogy nem tart sokáig neki igazodni a körülményekhez. Amennyiben ez sikerül, úgy komoly esélyesként kell vele számolni a bajnoki címért. Az ifjú titán számára a Formula-2-es bemutatkozás fontos lépést jelent a Forma-1 felé vezető úton, ugyanakkor egy nehéz, kihívásokkal teli év vár rá, amiben bizonyítania kell rátermettségét. Ami megkönnyíti számára az átállást, hogy ugyanazzal a csapattal teszi mindezt, amelyet már „második családjának” nevezett.

A napokban bombaként robbant a hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton bejelentése, miszerint 2024 végén, 12 év után búcsút int a Mercedes AMG F1 csapatától, és jövőre már a Ferrarinál folytatja karrierjét. Elindultak a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy vajon ki veheti át Hamilton megüresedett helyét. A jelenlegi Forma-1-es mezőnyből több versenyző neve szóba kerülhet, hiszen a 2025-ös évre csak hat pilótának van érvényes szerződése. Alexander Albon, Carlos Sainz, Fernando Alonso, illetve a Mercedes tartalékversenyzője, Mick Schumacher mellett – ugyan kisebb eséllyel – de bizony Andrea Kimi Antonelli Mercedes junior révén is szerves része lehet akár a pilótakeringőnek. Antonelli Formula-2-es szereplése tehát kulcskérdés lesz idén, és minden bizonnyal ez nagyban befolyásolhatja majd pályafutása alakulását is. Amennyiben újoncként eredményesen zárja a szezont, jó eséllyel pályázhat egy 2025-ös Forma-1-es szerződésre, még akár a Mercedesnél is. Ezek a pletykák azért elég merészek, tekintettel arra, hogy a fiatal tehetséget még a F2-ben sem láttuk versenyezni…  Azonban az elmúlt évek trendjét figyelembe véve (elég csak Oscar Piastrira gondolni) semmi sem tűnik elképzelhetetlennek. Mégis talán nem a csillagos márka jelentheti még számára a realitást, abban sokkal nagyobb a potenciál, hogy a Mercedes a Williams-hez protezsálja be pár tanulóévre, ahogyan korábban azt George Russell-lel is tették.

(Szerző: Palercsik Dávid, fotó: Mercedes AMG Petronas)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top