Keresés
Close this search box.
2023 korda racing autocross cez poric beszámoló4

Baráti Tomi: Az újabb CEZ-dobogóval továbbra is élen az összetettben

A hétvégén folytatódott a 2023-as Közép-Európa Zóna Bajnokság (CEZ), és a sorozatban egy remek 3. hellyel zárta szereplését a Korda Racing versenyzője, Baráti Tomi. A pilóta ezzel megerősítette vezető helyét az összetettben, egyben remek főpróbát tartott a jövő hétvégi Prerovban rendezendő idei negyedik Európa-bajnoki futamra.

Ebben az évben csatlakozott a Korda Racing csapatához az autocrossban vitézkedő Baráti Tomi, akinek 2022-ben a magyar és szlovák bajnoki cím mellett a Közép-Európa Zóna Bajnokság bajnoki címét is sikerült megszereznie XC CrossCarban, mely napjaink egyik leglátványosabb és legközkedveltebb kategóriája.

Idén az Európa-bajnokság mellett ismételten szerepel a CEZ Autocross Bajnokságon, és remek úton halad a címvédés felé. Az elmúlt hétvégén, Poricban is remekül teljesített, hiszen a harmadik helyével egyrészt megtartotta a CEZ-ben az összetett elsőségét, másrészt alaposan bemelegített a jövő hétvégi megmérettetésre, a csehországi Prerovban megrendezendő negyedik Európa-bajnoki futamra.

„A múlt hétvégi túrkevei versenyt követően, ahol sikerült győznünk, ezen a hétvégén a cseh Poricben rendezett versenyen vettünk részt, ami a zóna naptár legikonikusabb és legizgalmasabb versenye. Rendkívüli hangulat, csaknem 170 nevező, melyek zöme EB pilóta, lélegzetelállítóan sok néző vett részt a versenyen. A verseny remekül kezdődött számomra, egy remek rajtot követően rögtön átvettem a vezetést, amit egész futamon keresztül sikerült megtartanom, tehát az első előfutamot sikerült megnyerni. Így a második futamot választó pozícióból kezdhettem meg. A belső ívet választottam, ami azonban egy kicsit nedvesebb volt a külsőnél, ezért a rajtot követően a második helyre csúsztam vissza, de már a második kanyartól kezdődően támadtam az első pozícióban haladó olasz versenytársamat. Egy körrel később az első kanyarban egy újabb támadás közben egy kicsit szélesebbre sodródtam, hogy jobb pozícióba kerüljek a kanyar kijáratnál. A mögöttem haladó cseh pilóta pedig belém csúszott, aminek következtében mindketten a falban kötöttünk ki, ráadásul még a mögöttünk haladó is belénk csapódott, így hárman maradtunk ott egy kupacon. A harmadik futamban ezért a második sorból rajtoltam, de jól sikerült helyezkednem, és az első kör végére újra a második pozícióban találtam magam, amit sikerült is megőrizni egész addig, amíg egy lengőkartörés miatt újra csak kiállni kényszerültem. Ez nem jelentett jót, ugyanis a döntőben hátulról kellett rajtolnom, és egy ilyen kemény mezőnyben nagyon nehéz a felzárkózás. A döntőben aztán a rajtot követően az első körben a hatodik pozícióban haladtam, innen kezdtem meg fokozatosan a felzárkózást. Nagyon kemény, viszont korrekt csaták végén a harmadik helyig sikerült felzárkóznom, és itt intett le a kockás zászló. Ezzel a harmadik hellyel sikerült megőriznem, és megerősítenem vezető pozíciómat a Közép-Európa Bajnokságban. Egy rendkívül rapszodikus verseny volt, rengetegszer voltunk fent és voltunk lent, a pálya és az ellenfelek nagyon kemények voltak, a szerencse megint próbára tett, azonban nem adtuk fel, és a végsőkig harcoltunk, aminek egy remek dobogó lett a gyümölcse” – fogadkozott Tomi.

Baráti Tomi legközelebb a csehországi Prerovban áll majd rajthoz az Autocross Európa-bajnokságon.

(Nyitókép és forrás: Korda Racing Kommunikáció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top