Keresés
Close this search box.

Elsöprő siker a pécsi sportélet büszkeségeivel

Ha Pécs és a rally fogalma összefonódik, akkor a sportbarátoknak rögtön egy vezetéknév ugrik be: Ranga.

Ha Pécs és a rally fogalma összefonódik, akkor a sportbarátoknak rögtön egy vezetéknév ugrik be: Ranga.

Az ORB záró fordulóján az All Stars szervezői Ifj. Ranga Lászlót kérték fel a jótékonysági autó pilótájának, aki örömmel vállalta a megtisztelő feladatot: „Két oka is volt annak, hogy rögtön igent mondtam a megkeresésére. Az egyik természetesen az, hogy a program során beteg gyermekeknek szeretnénk mosolyt csalni az arcukra, s egy kis színt vigyük a kórházban töltött szürke hétköznapjaikba. Két kis keresztfiam van, akiket nagyon szeretek, így különösen fontosnak éreztem, hogy én is tegyek valamit azért, hogy sikeres legyen ez a kezdeményezés.” Laci azt is elárulta, hogy izgatottan várta a hétvégét, mivel olyan alkalmi navigátorok foglaltak mellette ezúttal, akiknek eddig csak a televízió képernyőin keresztül szurkolhatott. „Örülök, hogy megismerhettem Pécs három kiemelkedő sportolójának emberi oldalát is. Fantasztikusan éreztük magunkat a verseny során: poénkodtunk, nevettünk, izgultunk – szóval volt itt minden. Mind a hárman nagyon jól vizsgáztak, a menetlevelet gyorsan megtanulták kezelni, s már ezzel is nagy segítségemre voltak. A Mitsubishit élvezet volt vezetni, s ez nagyban köszönhető a szervizcsapatnak, akik a péntek esti váltóhibát orvosolni tudták, s így másnap folytathattuk a menetelést. Kár, hogy véget ért a hétvége, a legszívesebben folytattam volna még néhány napig a jótékony célú autóztatás. Ez úton is szeretném megköszönni az egész csapatnak, hogy megtiszteltek ezzel a felkéréssel, s így én is részese lehettem ennek a hatalmas élménynek!”

Ifjabb Ranga László mellett olyan három követet sikerült az All Stars kezdeményezés mellé állítani, akik igencsak megmozgatták a pécsi, mohácsi és szigetvári lakosságot. A többszörös válogatott, magyar bajnok- és kupagyőztes kosárlabdázók, Iványi Dalma és Keller Annamária, valamint a kétszeres paralimpiai bajnok úszó Sors Tamás örömmel fogadta el a meghívást a jótékony autózásra. Az érdeklődők azonnal lerohanták a pilótát és alkalmi navigátorait egy-egy autogramért, közös fotóért, néhány szóért, s közben a felajánlások is szépen, folyamatosan gyűltek a Mitsubishi WRC Replicában.

A sort Iványi Dalma kezdte meg: a Széchenyi téri rajtceremónia után két esti gyorsaságit teljesített Ifj. Ranga oldalán. „A rajt elején volt bennem egy kis izgulás, egy pillanatra megkérdőjeleződött bennem, hogy mire is vállalkoztam, de aztán ahogy elindultunk, az első pillanattól kezdve élveztem a száguldást – mesélte a PINKK-Pécsi 424 legendás irányítója. – Végig megvolt a biztonságérzetem, és teljesen át tudtam adni magamat az élménynek, amit a rally nyújt. Óriási és örök élmény marad ez számomra!” A Széchenyi téri rajt előtt többen döbbenten érdeklődtek Dalmánál, felcserélte-e a kosárlabdát a bukósisakra és az itinerfüzetre – ő azonban mindenkit megnyugtatott: habár tetszett neki az új szerepkör, továbbra is megmarad kedvenc csapatsportjánál.

Iványi egykori csapattársa, Keller Annamária foglalta el a navigátori ülést szombat reggel a Mitsubishiben. A Pécs 2010 csapat egykori erőcsatára nagy rajongója az extrémsportoknak, így gondolkodás nélkül vállalta a mitfahrer szerepét. „Ez volt az első igazi rallyélményem, amikor kocsin belülről is megtapasztalhattam, milyen varázsa van ennek a sportnak. Leírhatatlan, mennyire jól éreztem magamat, s bízom benne, hogy a jótékony célt is maximálisan teljesíteni tudtuk.”

„Nem is értem, hol voltam eddig!” – nyilatkozta Sors Tamás, aki az utolsó két körben segédkezett Ifj. Ranga Lászlónak, s a céldobogón is ő gurulhatott át vele. „Most már bevallhatom, hogy amikor megérkeztem a szervizparkba, volt bennem egy kis félelem. Azt hittem, végig fogom rettegni a két gyorsasági szakaszt, de már az első kanyar után teljesen megváltozott a hozzáállásom. Annyira élveztem a száguldást, hogy már kevésnek is tűnt a 18 illetve 28 kilométeres táv. Az élményt tovább fűszerezte az, hogy míg az egyik pályát nappal, addig a másikat sötétedés után volt alkalmam teljesíteni. Laci nagyon ügyes volt, nagyon jól érezte az autót, abszolút megbíztam benne. Úgy érzem, nagyon sok embert sikerült megmozgatnunk, s ezáltal sikerre is tudtuk vinni az All Stars programját.” A paralimpikon úszót, elmondása szerint teljesen beszippantotta a rallyfeeling, így jövőre, ha nem is a navigátori ülésben, de a pálya szélén mindenképp ott lesz a Mecsek Rallyen.

A jó célt tehát most is sikerült véghezvinni: az adományozók és a projekt nagykövetei mosolyt csaltak a gyermekek arcára, és segítették a mohácsi és szigetvári Kórház dolgozóinak munkáját. Az akció felajánlásait a Rally Café képviselői személyesen fogják átadni a kicsiknek. A gépkülönlegesség idén még a Szilveszter Rallyen fog rajthoz állni, valamint a november 15-17-ei Autó + Motor + Sport Expón is gyűjtést szervez a Ronald McDonald Ház kis betegei számára. Tegyünk együtt azért, hogy a kórház falai között is a legszebb dallam, a gyermekkacaj csendüljön fel a legtöbbször!

Horváth Judit

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top