blank

Hungaroring Classic a szombati képek

blank

Szombaton már nem csupán edzések, hanem vérbeli versenyfutamok is zajlottak a Hungaroring Classicon, amelyet elõször rendeznek meg Magyarországon. A hétvége folyamán hét kategóriában zajlanak a versenyfutamok a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek versenyautóinak részvételével.

Hogy melyik autóval készült a legtöbb közös fotó a Hungaroring Classic szombati napján? Természetesen a Ferrari 250 GT Breadvan-nel. S hogy miért? Mert mindössze egyetlenegy van belõle a világon, így azután senkit sem érdekelt, hogy „csak” másodikként ért célba a Trofeo Nastro Rosso kategória szombati versenyén, amelyet Gullermo Fierro nyert meg egy Maserati T61-essel.

A hétvége folyamán hét kategóriában zajlanak a versenyfutamok a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek versenyautóinak részvételével, s ezek egyike a fentebb említett, 1962-ben gyártott Ferrari külön is megér egy misét. A franciák kis kamionnak, az angolok kenyeres kocsinak becézik, méghozzá a fura kinézete miatt. A története is meglehetõsen cifra. Az ötvenes évek végén volt a Ferrarinak egy fõmérnöke, úgy hívták, hogy Giotto Bizzarrini. Kirúgták a Ferraritól, gróf Volpi azonban rögtön felkérte, hogy építsen neki versenyautót. Amikor ezt Enzo Ferrari megtudta, kijelentette, hogy grófnak soha többé nem ad el kocsit. 

Nem is kellett, ugyanis a zseniális mérnök által épített (egyébként Ferrari motorral és váltóval felszerelt) versenygép a Le Mans-i 24 óráson legyõzte az akkoriban legmenõbbnek számító Ferrari GTO-t… Pedig eleinte fura formája és egyenes hátulja miatt (ami akkoriban kuriózumnak számított) kevesen hittek benne. Hiba volt. 

A legendás Group C-kategória viadalát is egy különösen érdekes jármû nyerte meg: Kriton Lendoudis vezette azt a Mercedes C11-est, amelyet 1989-ben gyártottak, s amelynek az oldalára fura módon a versenyzõ nevéhez az van írva, hogy: Michael Schumacher. Hogy miért? Ebbõl a Sauber Mercedesbõl mindössze hatot gyártottak, ebbõl három a Mercedes múzeumban található, három pedig magánkézben van. A Hungaroringen látott ezüst verdáé közülük az elsõ kasztni – ez volt a fejlesztõ és tesztautó. S tudják, ki tesztelte egy éven keresztül szinte folyamatosan? Igen, Michael Schumacher. 900 lóerõs, pokoli gyors, és annak ellenére, hogy majd’ harminc éve gyártották, jó néhány mai versenygéppel is felvenné a versenyt köridõ tekintetében. Itt a második helyen Michel Lecourt egy nemkülönben érdekes formájú Porsche 962C-vel végzett. 

 

Láttak már Shelby Cobrát? És verseny közben? Ha nem, akkor vasárnapra mindenképpen váltsanak jegyet a Hungaroring Classicra, mert ezt nagyon nagy kár lenne kihagyni! S a hungaroringi viadalon, a Sixties Endurance kategóriában indul belõlük hat. Az elsõ, kétórás versenyt egy 1963-as gyártású géppel Andrew Beverley nyerte meg, de talán nem lepõdik meg senki azon, hogy a dobogó második és harmadik fokán is ennek a típusnak a pilótái (Ben Gill és Charles Firmenich) ünnepeltek.

 Volt még egy kategória, amelyben gyõztest hirdettek szombaton: a sorozatban idén debütáló Formula–2-es kategóriában egy March (úristen, emlékeznek még erre a gyártóra?) volánjánál Martin Stretton nyerte meg a Rondelt (!) vezetõ David Tomlin elõtt. 

S hogy mi jön vasárnap? Ugyanezen kategóriák induló lenyomnak még egy menetet, s verseny közben is bemutatkozik a Classic Endurance Racing kategória mindkét mezõnye. Õket eddig csak edzeni láttuk, de az is elég volt, hogy megállapítsuk, késhegyre menõ csatát vívnak majd.

Közben persze amellett sem lehet szó nélkül elmenni, ami a paddockban, s a Hungaroring lenti parkolóiban zajlik, mert az valami csoda: összegyûltek itt az ország minden tájáról (és a környezõ országból) a szebbnél szebb old timerek, amelyeket tulajdonosaik büszkén mutatnak be a nagyközönségnek, és napjában kétszer a Formula–1-es aszfaltcsíkra is felgurulnak velük. 

Amikor pedig visszatérnek, hallgatják az élõzenét, társalognak az ismerõsökkel, és persze élvezik a hangulatot. Ugyanis a vendégek és a nézõk közül is egyre többen hallották meg a rendezõk hívó szavát azzal kapcsolatban, hogy öltözékükkel, frizurájukkal és kalapjukkal, sáljukkal, nyakkendõjükkel is képviseljék hatvanas, hetvenes éveket. 

Így láthatunk hippiket, pin up girlöket, pöttyös szoknyákat és fejkendõket, kalapokat, minden mennyiségben. S ez teszi még különlegesebbé ezt a rendezvényt, ezt az egy hétvégére szóló, izgalmas idõutazást.  

 

Szombati pár képünk

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top